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What is special mobile equipment? Chapter 22, section 1, has the follow­
ing definition: 

" 'special mobile equipment' shall mean every self-propelled 
vehicle not designed or used primarily for the transportation of 
persons or property and incidentally operated or moved over the 
highways, including road construction or maintenance machinery, 
ditch-digging apparatus, stone-crushers, air compressors, power 
shovels, cranes, graders, rollers, well-drillers, and wood-sawing 
equipment used for hire. The foregoing enumeration shall be 
deemed partial and shall not operate to exclude other such vehicles 
which are within the general terms of this section;" ( Emphasis 
supplied). 
A reading of the underlined portions clearly indicates that dump trucks 

are not within the definition of Special Mobile Equipment. Dump trucks are 
self-propelled vehicles designed for and used primarily for the transporta­
tion of property. 

GEORGE C. WEST 
Deputy Attorney General 

October 3, 1963 

To: Frank T. Kelly, R. S., Executive Secretary, Board of Hairdressers 

Re: Registration Fee for Students of Schools of Hairdressing and Beauty 
Culture 

Facts: 
Under an amendment to the laws relating to hairdressers passed in 

1963, the State Board of Hairdressers has ruled that all students enrolling 
on or before September 20, 1963, shall have the right to complete their train­
ing provided that they have filled out and returned to the Board an applica­
tion with a fee of $3.00 for a certificate of registration as students. 

Five students in a school of hairdressing and beauty culture have ques­
tioned the ruling of the Board. 

The Board has asked three questions which will be stated and answered 
separately after the general question is answered. 
Question: 

Is the Board correct in ruling that students already enrolled in a school 
prior to the effective date of the law must register and pay the fee required 
under the new law? 
Answer: 

No. 
Reason: 

P. L. 1963, chapter 158, section 6, adds three new paragraphs to chapter 
25, section 222. The third added paragraph reads as follows: 

"Students to be accepted shall have reached at least the age 
of 16 and have completed the 10th grade in a secondary school. An 
enrollment record of each new student admitted to a school shall be 
sent to the secretary of the board on the first day of each month, 
accompanied by a registration fee of $3 for each new student. The 
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board shall furnish each student registered a certificate of registra­
tion as a student. Said certificate of registration shall expire 12 
months from date of issue." (Emphasis supplied). 
There are two separate matters stated in this paragraph. They are 

(1) the qualification and (2) the registration of students entering a school 
of hairdressing and beauty culture. 

The Board has interpreted the first to mean that all students entering 
beauty schools as new students on and after September 21, 1963 ( the effec­
tive date of the law) shall be, at least 16 and required to produce proof of 
completing the 10th grade. This is a correct interpretation of the first 
sentence of the above-quoted paragraph. 

The Board then interpreted the second sentence to cover students already 
enrolled prior to September 21, 1963, as well as those enrolling on or after 
that date. So much of the Board's interpretation as relates to students 
already enrolled prior to September 21, 1963, is incorrect. 

The legislature may enact retroactive laws as long as they do not affect 
vested rights. Augusta v. Waterville, 106 Me. 398, and many other cases. 
Unless a clear intent is shown, it is presumed to have prospective operation 
only. Carr v. Judkins, 102 Me. 506, and many other cases. 

There is no clear intent shown to make this statute retroactive or 
retrospective. In fact, the language of the second sentence indicates a clear 
legislative intent to enact a prospective statute only. Note the use of the 
word "new." Certainly a "new student" is one enrolled for the first time in 
a school after the passage of the law. A student who has been previously 
enrolled and was an active student on September 21, 1963, cannot conceivably 
be classified as a "new student." 

The Board, being in error, has collected illegally a registration fee from 
students who were active students in schools of hairdressing and beauty 
culture on September 21, 1963. 

Question No. 1 : 
Are all students required by law to have certificates of registration 

as such? 
Answer: 

No: 
Reason: 

The question is interpreted to mean "certificates of registration as a 
student" under section 222. Only those "new students" described above are 
required to have such a certificate. The Board may, if it wishes, issue such 
certificate to "old students" but cannot charge a fee for such certificate or 
registration. 
Question No. 2 : 

Does the Board have the right to refuse to credit hours and time spent 
in school for those students failing to make application to procure such 
certificates? 

Answer: 
Yes, as qualified in the Reasons. 

Reasons: 
As the last paragraph of section 222 applies only to students enrolling 

on or after September 21, 1963, this answer applies to only those students. 
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Section 215, second paragraph, authorizes the Board to make rules and 
regulations "prescribing the requirements for the ... operation, maintenance 
... of any school of hairdressing and beauty culture." Hence, the Board 
may, by rule or regulation, provide for not giving credit hours to those 
students failing to make application. It might be noted that if the Board 
is satisfied that the failure to apply is the fault of the operator of the school, 
that students should not be penalized. 
Question No. 3 : 

Is the operator or manager in violation of this section if he allows 
students to continue training without such certificates? 
Answer: 

Yes, as qualified. 
Reasons: 

The above answer carries the same qualification as the answer to 
No. 2. 

The statute implies that the school will submit an enrollment record of 
new students on the first day of each month. The duty being placed on the 
school, the operator would be at fault if he fails to submit such a record. 
Failure to submit an enrollment record by the operator of the school would 
then be a violation of this section. 

GEORGE C. WEST 
Deputy Attorney General 

October 9, 1963 

To: Kermit S. Nickerson, Deputy Commissioner of Education 

Re: State Subsidy on School Construction Located Upon Leased Land 

Your memorandum of September 4, 1963, is acknowledged. 
Facts 

The officials of a school administrative district are contemplating the 
construction of a school building upon leased land. The lease is one for a 
ninety-nine year period commencing on September 2, 1949. 
Question: 

Whether the State should pay subsidy to the school district for capital 
outlay it expended in the construction of a school building upon leased land? 
Answer: 

Yes. 
Reason: 

State aid for school construction is paid pursuant to R. S., c. 41, § 237-H. 
The section defines a capital outlay expenditure as the cost of new construc­
tion, expansion, acquisition, or major alteration of a public school building; 
the cost of all land or interest in land of any nature or description for such 
construction. (We need not set out the other expenditures presented in 
the section.) 

Your question, put another way, asks whether the State can look behind 
the cost of new construction of a public school building and withhold subsidy 
because of the fact that the building is determined to be located upon leased 
land. Section 237-H does not admit of such an examination. 
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