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Chapter 23, section 3, in the last sentence states: 
"The chairman ... but all policy decisions of the commission 

must be by a majority of its total membership." 
Hence, it follows that the Highway Commission cannot delegate to an 

employee authority to determine its policy relative to highway speeds. 
Chapter 15, section 1, provides that "subject to the approval of the 

governor and council, the chief may designate a commissioned officer of the 
state police to act as his deputy." 

The Constitution, Article V, Part Third, Section 2, provides that "the 
records of the state shall be kept in the office of the secretary, who may 
appoint his deputies, for whose conduct he shall be accountable." 

Chapter 21, section 1, only says "he and his deputy shall also receive 
such actual traveling expenses incident . . . . " 

In no place in the statutes has the legislature defined the duties of the 
Deputy Chief of the State Police or the Deputy Secretary of State. Lacking 
such legislative designation, neither may substitute for the official named 
in section 113 B. 

GEORGE C. WEST 
Deputy Attorney General 

September 5, 1963 

To: Paul A. MacDonald, Secretary of State 

Re: Interpretations of Motor Vehicle Dealer Registration Board Amend­
ments (Chapters 296 and 414, sections 3 A-B-C-D and E, Public Laws 
1963) 

Facts: 
Chapters 296 and 414, sections 3 A-B-C-D and E, Public Laws 1963 

rewrite, by extensive amendments, chapter 22, sections 21 to 29, inc., known 
as the Motor Vehicle Registration Board law. As a result of these amend­
ments certain questions have arisen. Each question will be stated and 
answered separately. 
Question No. 1: 

Can the holder of a Transporter plate, who is a dealer in mobile homes, 
legally use the Transporter plate on the towing vehicle, or must such towing 
vehicle be registered in the usual manner? 
Answer: 

No. 
Reason: 

Transporter plates are for the use of persons who in the "ordinary 
and usual incident to the operation of their businesses" transport and 
deliver vehicles. "Instead of registering each vehicle owned" by such persons, 
transporter plates are "to be used for the transportation and delivery of such 
vehicles." The legislative intent is to allow such vehicles on the highways 
without individual registration but with a plate duly authorized by an 
appropriate authority. It is the purpose of section 26-A to provide plates for 
such vehicles when being transported and delivered. 
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Another view of section 26-A indicates that two types of vehicles are 
covered by transporter plates: 

1. Self-propelled vehicles. These are "heavy equipment" or 
"special mobile equipment" as defined in section 1: farm machinery; 
finance companies and banks (repossessed motor vehicles). 

2. Non-self-propelled vehicles. These are mobile homes; trail­
ers; semi-trailers; junk dealers ( vehicles wrecked and unable to 
move by their own power) . 
Hence, it follows that transporter plates are intended for use on such 

vehicles themselves. Otherwise each vehicle would have to be registered 
separately. These plates are not intended for use on the towing, transport­
ing or conveying vehicle. The towing vehicle must be registered in the 
usual manner. 

Question No. 2 : 
Can a Dealer legally operate a wrecker on Dealer plates: 

Answer: 

a. within a 15 mile radius? 
b. in excess of a 15 mile radius? - assuming in both cases that 

compensation is received, either in the form of a fixed charge or 
as an inclusion in a bill for repairs. 

c. Would it be proper for the Maine Automobile Dealer Registration 
Board, by rule and regulation, to limit the use of Dealer plates 
on wreckers? 

a. Yes. 
Reason: 

A wrecker is a motor vehicle within the definitions in section 1, of 
chapter 22. Hence, a wrecker may be operated on dealer plates within a 
radius of 15 miles from the place of business as registered. 

Answer: 
b. Yes and No. 
The reason for the question is a possible conflict with Public Utility 

laws relating to motor vehicles transporting property for hire. That law 
requires a Public Utility registration and plate for motor vehicles trans­
porting property for hire beyond a 15 mile radius from the place of regis­
tration. When a PUC registration and plate is required the motor vehicle 
must have an individual registration. Dealer plates are not proper on a 
wrecker required to have PUC registration and plates. 

There is an exception to the PUC law. If a wrecker picks up a disabled 
motor vehicle beyond the 15 mile limit and returns it for repairs to the 
garage from which the wrecker is registered, a PUC registration and plate 
is not required. 

Answer: 
c. It is not possible to answer this question. It is a very general 

question. Section 26 provides authority for the Board to make rules and 
regulations. Rules and regulations within the limits stated therein and 
within the statutory limits of the use of transporter plates set forth in 
section 29 would be permissible. 

The only way the question can be answered is for the Board to draft 
proposed rules and regulations, then submit them to this office as required 
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by chapter 20-A. It could then be determined if specific rules, regulations or 
standards are proper. 
Question No. 3: 

Assuming a registered vehicle is being towed by a dealer or holder of 
Transporter registration and a standard garage insurance policy is in effect, 
would the Dealer be covered by the policy in case of injury or damage caused 
by the towed, registered vehicle? 
Answer: 

Maybe. 
Reason: 

There is a standard garage liability insurance policy. Such policy will 
cover the situation outlined in the question provided the holder has exer­
cised the option and paid for the coverage. Some holders have failed to 
request the coverage and have been somewhat embarrassed when reporting 
such an accident to the insurance company. 
Question No. 4: 

Could the above-mentioned Dealer Board legally promulgate a rule 
and regulations, establishing the length of time a specific vehicle could be 
operated on Dealer plates? 
Answer: 

No. 
Reason: 

Section 26 provides for the granting on an annual basis of dealer plates 
instead of registering "each motor vehicle owned or controlled" by a dealer. 
The legislative intent appears to be that a dealer may use for 1 year such 
plates granted to him. 

The use of such plates on a "motor truck, tractor or trailer registered 
under section 26" is limited by section 29. Apparently no limitation of use 
is made for passenger motor vehicles. There is nothing in the law to indi­
cate any intention by the legislature to so limit the use of dealer plates on 
passenger cars. It would not be proper for the Board to invoke a limit. 
Question No. 5 : 

Does "heavy equipment" as used in Section 26-A of chapter 296 of 
the Public Laws of 1963 include trucks, regardless of size or weight? 
Answer: 

No. 
The word "truck" and the phrase "heavy equipment" are not defined in 

chapter 22. There is a definition of a "motor truck" as "any motor vehicle 
designed and used for the conveyance of property." Generally, by common 
usage, the phrase "heavy equipment" is understood as bulldozers, back-hoes, 
graders and such mechanical devices used in construction work. 

The definition of "special mobile equipment" in section 1 would more 
nearly approximate "heavy equipment." Hence, it would follow that a 
"motor truck,'' regardless of weight, would not be classified as "heavy 
equipment." 
Question No. 6 : 

Would it be permissible for a farm machinery dealer or heavy equip­
ment dealer who sells trucks as part of his operation, to hold dealer plates 
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for the truck phase of the business and Transporter plates for the move­
ment of other self-propelled machinery? 
Answer: 

Yes. 
There is nothing in the law to prevent the issuing of dealer and trans­

porter plates to one person. If a person qualifies under both sections 26 and 
26-A, he is entitled to both types of plates. 

GEORGE C. WEST 

Deputy Attorney General 

September 19, 1963 

To: Kermit S. Nickerson, Deputy Commissioner of Education 

Re: Residence for School Purposes; Tuition Privileges 

We acknowledge your memorandum of August 2, 1963. 
Facts: 

A physician presently employed by the United States Government as 
a doctor attached to American embassies abroad and who presently is serv­
ing in Saigon, owns a house in Bethel, Maine where, formerly, he practiced 
medicine. This physician is assigned to foreign stations for two-year periods. 
During his absence from Bethel, the doctor rents his house and pays the taxes 
on it. Of the doctor's five children; two are in attendance at college; two 
now are enrolled at Gould Academy in Bethel; and the remaining child is 
with the parents in Saigon. Doctor says that he considers Bethel as his 
legal residence. 

Bethel causes certain of its pupils to attend Gould Academy pursuant 
to tuition arrangements allowed by statute. 

By law this State, through the Commissioner of Education, reimburses 
the administrative units ( to the extent of % of that amount paid by the 
administrative units) for tuition expenditures R. S. 1954, c. 41, § 108. 
Section 8 indicates that the State is to reimburse the administrative unit for 
tuition expense which the latter "shall have been required to pay." 
Question: 

The question you posed: "Are his children eligible for tuition payment 
by the Town of Bethel during the time he is serving abroad?" calls for this 
office to formally express itself upon a local matter. Respectfully, we reframe 
your question: Should the State reimburse the Town of Bethel for the tuition 
expense paid pursuant to the given facts? 
Answer: 

Yes. 
Reason: 

If, either ( 1) the tuition has not been paid by the administrative unit, 
or (2) if paid, the amount was not required to have been paid, the State is 
to make no indemnification. R. S. 1954, c. 41, § 108. What can be said is that 
in the first instance there is nothing to indemnify and in the second instance 
the administrative unit is not entitled to ask for indemnification. Thus, the 
query is whether the Town of Bethel was required to pay for the tuition of 
the doctor's two children attending Gould Academy. 
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