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nation prescribed .... Any youth who otherwise meets the require­
ments of this section for admission to grade 9 shall be entitled 
to the payment of his tuition in any approved secondary school 
offering part or all of the program of grades 9 through 12. . . . " 
R. S. 1954, c. 41, § 107. 

" ... No school shall be given basic approval for attendance, 
tuition or subsidy purpose within the provisions of this chapter 
unless it meets the following requirements: 

" 
"VII. Consecutive grades. It is organized to include not less 

than 2 consecutive grades from 7 to 12 .... 
"VIII. The requirements for graduation include 16 Carnegie 

units earned in grades 9 through 12 .... " R. S. 1954, c. 41, § 98. 
And it is the Legislature that has the duty of requiring the various 

administrative units to provide "for the support and maintenance of public 
schools." Constitution of Maine, Article VIII. 

Section 102 of c. 41, R. S. 1954, makes mention of a "course of study in 
the free high schools." A "graduate" is one who has received an academic 
certification signifying the completion of a prescribed course of study in a 
a school. Webster's New Collegiate Dictionary, 1961. Words and Phrases, 
"Graduate." The person graduated from the public school system of the 
State has, by reason of such graduation, availed himself of the right provided 
by law. Our statutes have not yet created any right of tuition-free attend­
ance to the public schools for the person graduated from such schools. 
And Chapter 41 of our Revised Statutes does not provide for graduate 
schools in our public school system. 
Second Question Posed: 

2. May a town refuse to pay tuition for a student to attend a post­
graduate course in another town when the sending town operates 
no secondary school? 

Because of the answer and reason given under the first question above, 
the second question is rendered moot. 

JOHN W. BENOIT 
Assistant Attorney General 

August 2, 1963 

To: Hayden L. V. Anderson, Executive Director, 

Division of Professional Services 

Re: Revocation of Teachers Certificates; Sufficient Cause; Documentation. 

Your memorandum of July 24, 1963, is hereby acknowledged. 
Facts: 

A superintendent of schools has written a letter to your office contain­
ing a resume of facts which, if true, reveal misconduct on the part of a male 
school teacher towards high school girls. The letter indicates that the super­
intendent of schools, after hearing a rumor relative to this matter from a 
member of the superintending school committee, made an investigation 
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which consisted of a conversation with the high school librarian into whose 
classroom the student ran crying and complaining; a conversation with a 
teacher who had accompanied the librarian to the classroom of the denounced 
teacher where both heard him admit he had "made passes" at the girl; and 
an actual conversation with the male teacher wherein the teacher admitted 
his conduct was improper. 

The subject teacher signed no statement regarding the event. He 
presently holds a teaching position in New York State. 

Maine statutes provide for the revocation of a teacher's certificate for 
"sufficient cause." R. S. 1954, c. 41, § 184. 
Question: 

The facts have been presented in letter form. Will such manner of 
presentment suffice as a basis for determining the existence or the non­
existence of a "sufficient cause" to revoke the teacher's certificate? 
Answer: 

Such presentation, though sufficient, may well be supplemented by 
further statements. 
Reason: 

This opinion concerns itself with a question of the mechanics of revoca­
tion of a public school teacher's certificate rather than with the subject of 
the dismissal of a public school teacher. The applicable law is found in 
R. S. 1954, c. 41, § 184: 

" .... Provided further, that any certificate granted under 
this or any preceding law may for sufficient cause be revoked and 
annulled. Nothing in this section relative to revocation of teacher's 
certificates shall be retroactive. Any teacher whose certificate has 
been revoked shall be granted a hearing on request before a com­
mittee; one member to be selected by the commissioner, the second 
by the teacher involved and the third by the other two members. 
The hearings before this committee may be public at their dis­
cretion and their decision shall be final." 
Too, this opinion is involved with a question of administrative procedure, 

i. e., what type of fact presentation is required to be presented under the 
statute above cited. 

On June 4, 1943, this office rendered an opinion to the Commissioner 
of Education on a related matter. Then, the question was whether there 
existed sufficient grounds to support revocation of a teacher's certificate. 
The opinion after stating the existing statute in substantially the same form 
as it exists today, contains the following matter, inter alia: 

"The language is sufficiently broad to give you authority to 
revoke the certificate of any teacher when in your opinion such 
revocation is justified. 

"There is not sufficient evidence presented to me in the docu­
ments from your office . . . ( to advise whether there exists grounds 
for revocation). There is an administrative problem, and it can 
become a matter of interest to this department in case only of mal­
administration or mis-administration." (Parenthesis and emphasis 
supplied). 
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The Commissioner of Education is an executive officer of the State. 
"The governor and the commissioner of education are execu­

tive officials charged with protecting the interest of all educational 
groups and institution." 78 C. J. S., Schools and School Districts, 
§ 86. 

" ... The Commissioner shall be executive officer. 
R. S. 1954, c. 41, § 4. 
Teacher's certificates are mere privileges granted by the State and 

revocable by the State at its pleasure. 
"The state has plenary powers with respect to teachers' certifi­

cates. A teacher's certificate is not a property right, and it has 
none of the elements of a contract between the teacher and the 
state. . . . A certificate is a mere privilege conferred by the 
state ... Speaking of licenses, the Supreme Court of the United 
States has said: 'The correlative power to revoke or recall a per­
mission is a necessary consequence of the main power. A mere 
license by a State is always revocable.' " The Courts and the 
Public Schools, Edwards, 1955, Univ. of Chicago Press. 
See also Marrs v. Matthews, . . . . . . Tex. . ..... , 270 S. W. 586, to 

the same effect. 
"The legislature in the proper exercise of its power may pro­

vide for a general system of licenses or certificates for persons 
qualified to teach in the public schools. Likewise, since teachers' 
licenses or certificates, like other licenses, possess none of the 
elements of a contract protected by the due process clause of the 
Fourteenth Amendment, but merely confer a personal privilege, the 
legislature may likewise provide for the revocation of such licenses 
at its pleasure. The right to license teachers or to revoke their 
licenses may be delegated by the legislature to a ministerial board 
or officer." 47 Am. Jur., Schools, § 110. 
The Commissioner is entitled to rely upon the assistance of others. 

R. S. 1954, c. 41, § 11, 87. And he may adopt the conclusions based upon 
evidence heard by others. 

" . . . it has been held that executive officers, being entitled 
to rely on the assistance of others, may adopt conclusions based on 
evidence heard by others .... " 67 C. J. S., Officers, § 103 (b) 
In conclusion, therefore, the Commissioner of Education may rely upon 

signed statements of a material person or persons containing a concise 
and objective reporting of facts gathered from observation. The material 
person or persons may be the appropriate superintendent of schools; the 
applicable superintending school committee; a teacher; or a student. Thus, 
in the present matter we suggest that the Commissioner secure signed state­
ments from the two teachers as to what transpired in order to supplement 
the report of the superintendent of schools. Statements may be secured 
from students when other documentation is lacking. In other words, the 
Commissioner should possess the same kind of documentation to revoke a 
certificate as he possesses when granting a certificate. 

JOHN W. BENOIT 
Assistant Attorney General 
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