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trustees of an academy for the schooling of all or part of its pupils. Each 
superintending school committee may direct a general course of study being 
always mindful of legislative requirements. But this is not to say that all 
schools must have exactly the same course of study. 

" . . . Equal and uniform privileges and rights should control 
over all the state, but this does not mean that each and every 
school shall have exactly the same course of study ..... " 
47 Am. Jur., Schools, § 10. 
Courts are not prone to interfere with the exercise of discretion by 

school officials in matters confided by law to their judgment unless there is 
a clear abuse of discretion or a violation of law. 

" ... and they will not consider whether the regulations are 
wise or expedient, but merely whether they are a reasonable 
exercise of the power and discretion of the board. . . . " 
In conclusion, we find no repugnancy between the school's regulation 

and the above cited statute relative to Carnegie units in high school gradu­
ation requirements. 

JOHN W. BENOIT 
Assistant Attorney General 

July 30, 1963 

To: Asa A. Gordon, Director, School Administrative Services 

Re: Post-Graduate Student Tuition Fee 

Your memorandum of July 19, 1963 is hereby acknowledged. 
Facts: 

A person under twenty-one years of age who was graduated from a 
public secondary school in this State desires to serve a post-graduate course 
in such school. Maine law provides that every person between the ages of 
five and twenty-one shall have the right to attend the public schools. 
First Question Posed: 

1. Is it legal and proper for an administrative unit to charge a fee for 
students attending a post-graduate course if the students are under 
twenty-one years of age? 

We respectfully pref er to restate the first question thusly: Whether free 
tuition privileges in the public school system extend to post-graduate courses? 
Answer - To Restated Question 

Free tuition privileges in the public school system do not extend to 
post-graduate courses. 
Reason: 

We advance the following statutory excerpts as evidence of legislative 
intention that free tuition privileges in the public school system extend 
through grade twelve only. 

" . . . that any youth who has satisfactorily completed the 
course of study of an approved secondary school in which the pro­
gram of studies terminated before the 12th grade, as provided by 
section 98, shall be entitled to his free tuition, for the completion of 
grades 9 to 12 in an approved secondary school without the exami-
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nation prescribed .... Any youth who otherwise meets the require­
ments of this section for admission to grade 9 shall be entitled 
to the payment of his tuition in any approved secondary school 
offering part or all of the program of grades 9 through 12. . . . " 
R. S. 1954, c. 41, § 107. 

" ... No school shall be given basic approval for attendance, 
tuition or subsidy purpose within the provisions of this chapter 
unless it meets the following requirements: 

" 
"VII. Consecutive grades. It is organized to include not less 

than 2 consecutive grades from 7 to 12 .... 
"VIII. The requirements for graduation include 16 Carnegie 

units earned in grades 9 through 12 .... " R. S. 1954, c. 41, § 98. 
And it is the Legislature that has the duty of requiring the various 

administrative units to provide "for the support and maintenance of public 
schools." Constitution of Maine, Article VIII. 

Section 102 of c. 41, R. S. 1954, makes mention of a "course of study in 
the free high schools." A "graduate" is one who has received an academic 
certification signifying the completion of a prescribed course of study in a 
a school. Webster's New Collegiate Dictionary, 1961. Words and Phrases, 
"Graduate." The person graduated from the public school system of the 
State has, by reason of such graduation, availed himself of the right provided 
by law. Our statutes have not yet created any right of tuition-free attend­
ance to the public schools for the person graduated from such schools. 
And Chapter 41 of our Revised Statutes does not provide for graduate 
schools in our public school system. 
Second Question Posed: 

2. May a town refuse to pay tuition for a student to attend a post­
graduate course in another town when the sending town operates 
no secondary school? 

Because of the answer and reason given under the first question above, 
the second question is rendered moot. 

JOHN W. BENOIT 
Assistant Attorney General 

August 2, 1963 

To: Hayden L. V. Anderson, Executive Director, 

Division of Professional Services 

Re: Revocation of Teachers Certificates; Sufficient Cause; Documentation. 

Your memorandum of July 24, 1963, is hereby acknowledged. 
Facts: 

A superintendent of schools has written a letter to your office contain­
ing a resume of facts which, if true, reveal misconduct on the part of a male 
school teacher towards high school girls. The letter indicates that the super­
intendent of schools, after hearing a rumor relative to this matter from a 
member of the superintending school committee, made an investigation 
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