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Whereas paragraph B has no requirements as to length of creditable
service in Maine yet payment into the retirement fund for out-of-state serv-
ice is less favorable.

Under paragraph A the favored teachers upon completion of certain
creditable service in Maine may obtain certain out-of-state credit by con-
tributing “on the same basis as he would have made contributions had such
service been in Maine” i.e., only the member’s contribution.

Under paragraph B the employee may have out-of-state credit if he
pays into the fund ‘“the actuarial equivalent, at the effective date of his
retirement allowance, of the portion of his retirement allowance based on
such additional creditable service,” i.e., both the employer’s and the mem-
ber’s share of his out-of-state service to be allowed. (If the actuarial equiv-
alent is more that the so-called state’s share plus member’s share, he must
pay that figure. The same is true if the actuarial equivalent should be less
than the total of the two shares. In either event, he pays the “actuarial
equivalent.”)

GEORGE C. WEST
Deputy Attorney General

March 7, 1963
To: Wallace E. Brown, Deputy Secretary of State
Re: Interpretation of R.S., Chapter 22, section 77, V, F

You ask whether a person transporting cargo, who has liability cover-
age but does not have cargo insurance, and who negligently damages the
cargo, is exempted from the provisions of the Financial Responsibility Law.

The answer is yes. All that the law requires of a vehicle owner is that
he have in effect at the time of the accident a liability policy. In your case
the owner had property damage coverage which would apply to the property
damaged.

LEON V. WALKER, JR.
Assistant Attorney General

March 8, 1963
To: Earle B. Hayes, Executive Secretary, Maine State Retirement System
Re: Chapter 63-A, R.S. as amended, Section 6, subsection IV

We are in receipt of your request for an opinion based on the following
facts, as they have been submitted to us by your Department.

“A member of the State Police who has had, up to now, a total of
approximately 18 years of service in that Department and who also had
some 8 years of service as a guard at the Maine State Prison prior to his
affiliation with the Maine State Police Department is now asking as to
whether or not he can qualify for the half pay retirement benefit provided
for in Chapter 63-A, § 6 IV, R.S. 1954, as amended.”
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Chapter 63-A, section 6, subsection IV-A, reads as follows:
“A. Any member who

“1. Was a member on July 1, 1947 and is the deputy warden,
the captain of the guard, or a guard of the state prison; or a warden
in the department of inland fisheries and game, or a warden
of the department of sea and shore fisheries, or

“2. Is a member of the state police, including the chief thereof,
and who became a member of that department subsequent to July 9,
1943; an airplane pilot employed by the state of Maine; or a mem-
ber of a fire or police department including the chiefs thereof and
sheriffs and deputy sheriffs, and, in any case, who has at least 25
years of creditable service in his respective capacity, may be
retired on or after the attainment of age 55 on a service retirement
allowance.”

The employee in question began his state employment on 8 August
1937 and has been continuously employed through the present time. When
the State Retirement System came into effect in 1942, this employee became
a member. From 1937 until 1945 this employee worked as a guard at the
Maine State Prison, and from 1945 until the present, he has been a mem-
ber of the Maine State Police.

It is our opinion that the employee in question clearly falls within the
mandate of section 6, subsection IV-A. He was a member on July 1, 1947 as
a guard; he became a member of the State Police subsequent to July 9, 1943;
he has at least 25 years of creditable service; service has been continuous
from 1937.

I specifically call your attention to the last few lines of section 6, sub-
section IV-A, number 2, where it states:

«“ . in any case, who has at least 25 years of creditable serv-

ice in his respective capacity ... ”

There is nothing in section 6, subsection IV-A, number 2 that is
intended to mean that an employee must stay in one specific job, as enumer-
ated, for the full tenure of service. The job of a guard, and the job of a state
police officer are both enumerated within the above mentioned section. Had
the employee in question been either a guard or a state police officer exclu-
sively, for the full tenure of his service, there would be no question as to
his retirement eligibility. It is, therefore, our opinion that the Legislature
did not intend to divest any employee of his retirement benefits if he were to
transfer from one department in the state to another department, both
being specifically enumerated in the above-mentioned statute.

WAYNE B. HOLLINGSWORTH
Assistant Attorney General

March 13, 1963
To: Kermit S. Nickerson, Deputy Commissioner of Education

Re: Additions to Flanders Bay Community School District
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