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Question: May the Board of Barbers continue to license as an apprentice 
barber an individual who has twice failed the barber examination? This individual 
qualified for the two previous examinations by serving the statutory eighteen 
month apprenticeship. 

Answer: The Board may continue to license this individual as an appren­
tice barber. There is no statutory provision which would prevent the Board from 
issuing an apprentice license. An apprentice barber qualifies for an apprentice 
license by: 1) commencing apprenticseship with a registered barber, and 2) by 
filing the necessary information with the Board. Revised Statutes, Chapter 25, 
section 230-1. 

It is mandatory upon every apprentice barber after eighteen months of 
apprenticeship to apply for the barber examination. To any applicant qualifying 
to take the examination, the Board may issue a permit to practice barbering 
pending the results of the examination. It is not mandatory that the Board issue 
the permit. It should be noted that the permit to practice barbering pending the 
results of the examination is a different right than the apprentice license, 
although the applicant is to be considered as an apprentice. Section 230-J. 

After two failures of the barber examination, the law does not permit the 
Board to issue a renewal of the permit to practice barbering pending the results 
of the examination, Section 230-J. There is no mention of any restriction on the 
continued issuance of an apprentice license. Such a restriction cannot be read 
into the law. 

Question: May the Board of Barbers lawfully issue a renewal of a permit 
to practice barbering pending the results of the examination to an applicant 
for examination who has twice failed the examination? 

Answer: Revised Statutes, Chapter 25, section 230-J, does not permit the 
renewal of a permit to practice barbering after the second consecutive failure 
of the examination. 

You have asked several questions as to the procedure which should be fol­
lowed to revoke an apprentice license in the event the licensed individual is not 
lawfully entitled to the license because of two failures of the barber examination. 
In view of our answer to your first question there is no need to answer these 
questions. 

Sincerely, 

PETER G. RICH 

Assistant Attorney General 

November 28, 1962 

To: Ober C. Vaughan, Director of Personnel 

Re: Personnel Board, Membership of 

We have your request for an opinion as to who may be elected to be the 
fifth member of the Personnel Board. Revised Statutes, Chapter 63, section 3, 
provides as follows: 

"The 5th member of the board shall be elected by the other 4 
members of the board from department heads for a 2-year term, and 
until their successors are elected and qualified." 
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Listed below are the departments and their heads who would qualify for 
membership on the Personnel Board. 

DEPARTMENT 

Adjutant General 
Agriculture 
Attorney General 
Audit 
Banks and Banking 
Civil Defense and Public Safety 
Division of Veterans Affairs 
Economic Development 
Education 
Employment Security Commission 
Finance and Administration 
Inland Fisheries and Game 
Forestry 
Heal th and Welfare 
Highway Commission 
Industrial Accident Commission 
Insurance 
Labor and Industry 
Library 
Liquor Commission 
Mental Health and Corrections 
Public Utilities Commission 
Sea and Shore Fisheries 
State Police 
Secretary of State 
Treasury Department 

HEAD 

Adjutant General 
Commissioner 
Attorney General 
State Auditor 
Commissioner 
Director 
Director 
Commissioner 
Commissioner 
Chairman 
Commissioner 
Commissioner 
Commissioner 
Commissioner 
Chairman 
Chairman 
Commissioner 
Commissioner 
State Librarian 
Chairman 
Commissioner 
Chairman 
Commissioner 
Chief 
Secretary of State 
State Treasurer 

PETER G. RICH 

Assistant Attorney General 

December 5, 1962 

To: Earle R. Hayes, Executive Secretary, Maine State Retirement System 

Re: Transfer of Credits - Subsec. VIII of Sec. 17 of Chapter 63-A, R.S. 

The factual situation is as follows: 
An employee of a state department and member of the Maine State Retire­

ment System left state service on March 1, 1946. He immediately became em­
ployed by the Maine Turnpike Authority. He did not withdraw his contributions 
to the Retirement System upon termination of his service as a state employee. On 
September 1, 1952, the Maine Turnpike Authority affiliated with Maine State 
Retirement System as a participating local district. The employee, on the same 
date, rejoined the Maine Retirement System as an employee of the Turnpike 
Authority. The Turnpike Authority did pick up what is commonly called "Prior 
Service Credits" for this employee so as to make coverage retroactive to his em­
ployment on March 1, 1946. 

193 


