
 
MAINE STATE LEGISLATURE 

 
 
 

The following document is provided by the 

LAW AND LEGISLATIVE DIGITAL LIBRARY 

at the Maine State Law and Legislative Reference Library 
http://legislature.maine.gov/lawlib 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Reproduced from scanned originals with text recognition applied 
(searchable text may contain some errors and/or omissions) 

 
 



STATE OF MAINE 

REPORT 

OF THE 

ATTORNEY GENERAL 

for the calender years 

1961 - 1962 



To: Paul A. MacDonald, Secretary of State 

Re: Time Limit for Requesting Recount 

November 27, 1962 

You have asked for an interpretation of the time limit stated in Chapter 
3-A, Section 12 7, relative to recounts. This section, in the first sentence, provides: 

"On the written application of a candidate in any election within 
10 days after copies of the tabulation are made available to the candi­
dates, the Secretary of State shall permit him or his counsel to re­
count the ballots under proper protective regulations." 
When are the tabulations made available to candidates? 
What is the time limit within which a recount may be asked? 
These are the two questions that have to be answered. 
Section 122 provides that "within 15 days after an election the Secretary 

of State shall tabulate the election returns and submit the tabulation to the 
Governor and Council." In subsection III of this section it requires the Secretary 
of State to have "copies of the tabulation printed and made available to the 
public." 

Section 131 provides in part: 
"The Governor and Council shall review the tabulation of the vote. 
and determine .... the persons to whom the Governor shall issue 

certificates of election or notices of apparent election except. . . . " 
Referring back to Chapter 122, subsection III, the tabulations are "available" 

to the public as soon as they are printed and delivered to the Secretary of State's 
office by the printer. There is no requirement that he distribute them to all per­
sons constituting "the public." 

There is no requirement that the Secretary of State distribute the tabulation 
of votes to the candidates. So it would follow that the tabulations are "available" 
to the candidates when the Governor and Council have completed their review of 
the tabulation. 

The time limit for requesting a recount expires 10 days after the Governor 
and Council complete their review of the tabulation of votes. 

In 1962 the Governor and Council completed their review of the tabulation 
of votes on November 21. The 10 days expire on December 3, 1962. That is 
because the 10th day falls on Saturday. Chapter 3-A, section 3, provides that 
when the date on which an act must be performed falls on Saturday, the act 
shall be performed on the next following business day. 

Mrs. Alice B. Mann 
Acting Executive Secretary 
State Board of Barbers 
Vickery Hill Building 
Augusta, Maine 

Dear Mrs. Mann: 

GEORGE C. WEST 
Deputy Attorney General 

November 28, 1962 

We have your note in which you ask several questions relating to the licensing 
of an apprentice barber. The questions and our answers are as follows: 
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Question: May the Board of Barbers continue to license as an apprentice 
barber an individual who has twice failed the barber examination? This individual 
qualified for the two previous examinations by serving the statutory eighteen 
month apprenticeship. 

Answer: The Board may continue to license this individual as an appren­
tice barber. There is no statutory provision which would prevent the Board from 
issuing an apprentice license. An apprentice barber qualifies for an apprentice 
license by: 1) commencing apprenticseship with a registered barber, and 2) by 
filing the necessary information with the Board. Revised Statutes, Chapter 25, 
section 230-1. 

It is mandatory upon every apprentice barber after eighteen months of 
apprenticeship to apply for the barber examination. To any applicant qualifying 
to take the examination, the Board may issue a permit to practice barbering 
pending the results of the examination. It is not mandatory that the Board issue 
the permit. It should be noted that the permit to practice barbering pending the 
results of the examination is a different right than the apprentice license, 
although the applicant is to be considered as an apprentice. Section 230-J. 

After two failures of the barber examination, the law does not permit the 
Board to issue a renewal of the permit to practice barbering pending the results 
of the examination, Section 230-J. There is no mention of any restriction on the 
continued issuance of an apprentice license. Such a restriction cannot be read 
into the law. 

Question: May the Board of Barbers lawfully issue a renewal of a permit 
to practice barbering pending the results of the examination to an applicant 
for examination who has twice failed the examination? 

Answer: Revised Statutes, Chapter 25, section 230-J, does not permit the 
renewal of a permit to practice barbering after the second consecutive failure 
of the examination. 

You have asked several questions as to the procedure which should be fol­
lowed to revoke an apprentice license in the event the licensed individual is not 
lawfully entitled to the license because of two failures of the barber examination. 
In view of our answer to your first question there is no need to answer these 
questions. 

Sincerely, 

PETER G. RICH 

Assistant Attorney General 

November 28, 1962 

To: Ober C. Vaughan, Director of Personnel 

Re: Personnel Board, Membership of 

We have your request for an opinion as to who may be elected to be the 
fifth member of the Personnel Board. Revised Statutes, Chapter 63, section 3, 
provides as follows: 

"The 5th member of the board shall be elected by the other 4 
members of the board from department heads for a 2-year term, and 
until their successors are elected and qualified." 
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