
 
MAINE STATE LEGISLATURE 

 
 
 

The following document is provided by the 

LAW AND LEGISLATIVE DIGITAL LIBRARY 

at the Maine State Law and Legislative Reference Library 
http://legislature.maine.gov/lawlib 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Reproduced from scanned originals with text recognition applied 
(searchable text may contain some errors and/or omissions) 

 
 



STATE OF MAINE 

REPORT 

OF THE 

ATTORNEY GENERAL 

for the calender years 

1961 - 1962 



then your board would be allowed to admit those who could not meet the quali­
fications set for original applicants today merely because the foreign state had 
recently passed requirements equal to this state. 

Section 6 of chapter 68 of our Revised Statutes requires each individual 
(not already registered) who seeks registration as a pharmacist to present to the 
board satisfactory evidence on three things: 1) graduation from some regularly 
incorporated college of pharmacy; 2) employment in an apothecary store for 
one year; 3) competency for the business. Graduation from a pharmaceutical 
college is an integral part of the statutory criteria for fitness established for 
original Maine applicants. It is, therefore, part of the degree of competency 
which must be shown by an applicant registered in a foreign state. Accordingly, 
the Board may not lawfully license the individual registered in a foreign state 
in 1940 who does not possess a degree from a college of pharmacy. 

Sincerely, 

PETER G. RICH 

Assistant Attorney General 

November 26, 1962 

To: Lawrence Stuart, Secretary, Passenger Tramway Safety Board 

Re: Registration of Small Rope Tow Operation 

You have asked for an opinion as to whether the Passenger Tramway Safety 
Board may lawfully compel the registration of a small rope tow operation when 
that tow is owned by several people for the use of the owners and their friends. 
The size of the tow is not known but it is not a substantial one. 

R. S., chapter 35-A, section 13, provides that "no passenger tramway shall 
be operated in this state, unless the operator thereof has been registered by the 
board." Section 2, IV, of chapter 3-5-A defines "operator" as any person who 
"owns or controls the operation of a passenger tramway." A rope tow is included 
in the definition of a passenger tramway, section 2, V. 

Regardless of the size of the operation, the rope tow must be licensed by 
the board before it can be operated. The reasons for this are well stated in the 
declaration of policy which forms the first section of the passenger tramway 
safety law, chapter 35-A: 

"It shall be the policy of the State of Maine to protect its citizens 
and visitors from unnecessary mechanical hazards in the operation of 
ski tows, lifts and tramways, to ensure that reasonable design and con­
struction are used, that accepted safety devices and sufficient personnel 
are provided for, and that periodic inspections and adjustments are 
made which are deemed essential to the safe operation of ski tows, ski 
lifts and passenger tramways." 

PETER G. RICH 

Assistant Attorney General 
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