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Revised Statutes, chapter 39-B, Section 4, VII, governs the renewal of claims. 
The application for renewal must be accompanied by an affidavit that during the 
period about to expire investigatory work has been performed on the claim to 
the extent of not less than 200 manhours or $500 worth of work. Section 4, VII, 
then states that: 

"The work done shall be described in the affidavit and shall include 
any work which tends to reveal such characteristics of the material 
sought as length, width, depth, thickness, tonnage, and mineral or metal 
content." 

The affidavit must contain this information in order for the Mining Bureau 
to lawfully grant renewal of the claim. In those cases where it is not clear 
whether the work tends to reveal the required information about the land 
claimed, the Mining Bureau must exercise its judgment as to whether there is 
substantial compliance with the statutory requirement. Should the Bureau de­
termine that the work described in the affidavit does not meet the requirements set 
forth in section 4, VII, the Bureau may not lawfully grant a renewal of the claim. 

Edward L. Allen, Ph. G. 

Secretary 

Commission of Pharmacy 

8 Harlow Street 

Bangor, Maine 

Dear Mr. Allen: 

PETER G. RICH 

Assistant Attorney General 

November 15, 1962 

In your letter of November 8, 1962, you have asked whether the Board of 
Commissioners of Pharmacy may lawfully license as a pharmacist an individual 
who does not have a college degree but who has been registered in New Hamp­
shire since 1940. In answering your question it is assumed that the man in 
question was not registered at an earlier date in any other state. 

The pertinent statutory provisions are found in Revised Statutes, chapter 
681, section 6, which reads in part: 

"The board may, in its discretion, grant certificates of registration 
to such persons as shall furnish with their application satisfactory proof 
that they have been registered in some other state, provided that such 
other state shall require a degree of competency equal to that required 
of applicants of this state." 

New Hampshire now requires that a pharmacist have a degree from a college 
of pharmacy in order to be registered in that state. New Hampshire Revised 
Statutes, chapter 318, section 18. That which is critical is not what New Hamp­
shire now requires of its applicants, but rather that the applicant meet the stand­
ards of Maine at the time he is seeking reciprocity. If this were not the case, 
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then your board would be allowed to admit those who could not meet the quali­
fications set for original applicants today merely because the foreign state had 
recently passed requirements equal to this state. 

Section 6 of chapter 68 of our Revised Statutes requires each individual 
(not already registered) who seeks registration as a pharmacist to present to the 
board satisfactory evidence on three things: 1) graduation from some regularly 
incorporated college of pharmacy; 2) employment in an apothecary store for 
one year; 3) competency for the business. Graduation from a pharmaceutical 
college is an integral part of the statutory criteria for fitness established for 
original Maine applicants. It is, therefore, part of the degree of competency 
which must be shown by an applicant registered in a foreign state. Accordingly, 
the Board may not lawfully license the individual registered in a foreign state 
in 1940 who does not possess a degree from a college of pharmacy. 

Sincerely, 

PETER G. RICH 

Assistant Attorney General 

November 26, 1962 

To: Lawrence Stuart, Secretary, Passenger Tramway Safety Board 

Re: Registration of Small Rope Tow Operation 

You have asked for an opinion as to whether the Passenger Tramway Safety 
Board may lawfully compel the registration of a small rope tow operation when 
that tow is owned by several people for the use of the owners and their friends. 
The size of the tow is not known but it is not a substantial one. 

R. S., chapter 35-A, section 13, provides that "no passenger tramway shall 
be operated in this state, unless the operator thereof has been registered by the 
board." Section 2, IV, of chapter 3-5-A defines "operator" as any person who 
"owns or controls the operation of a passenger tramway." A rope tow is included 
in the definition of a passenger tramway, section 2, V. 

Regardless of the size of the operation, the rope tow must be licensed by 
the board before it can be operated. The reasons for this are well stated in the 
declaration of policy which forms the first section of the passenger tramway 
safety law, chapter 35-A: 

"It shall be the policy of the State of Maine to protect its citizens 
and visitors from unnecessary mechanical hazards in the operation of 
ski tows, lifts and tramways, to ensure that reasonable design and con­
struction are used, that accepted safety devices and sufficient personnel 
are provided for, and that periodic inspections and adjustments are 
made which are deemed essential to the safe operation of ski tows, ski 
lifts and passenger tramways." 

PETER G. RICH 

Assistant Attorney General 
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