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The above are the only restnct10ns or limitations relative to real estate 
mortgages held by savings banks. 

We now turn to the law relative to trust companies. The only restriction in 
the law concerning loans by trust companies is contained in section 112. This 
section provides that no trust company shall loan to any person, firm, etc., 
amounts in excess of 10% of its total capital, unimpaired surplus and net un­
divided profits unless secured by collateral of value equal to the excess of said 
loans above said 10% "and the total amount of loans to any person, firm, busi­
ness syndicate or corporation shall at no time exceed 20% of said total capital, 
unimpaired surplus and net undivided profits;" 

Section 91 reads exactly the same as section 19-H, I, C, quoted supra. The 
same interpretation must be made of section 91 as of section 19-H, I, C. There­
fore, the 20% limitation of loans to any one person, firm, business syndicate or 
corporation does not apply to a loan or loans secured by an MIBA insured 
mortgage. 

GEORGE C. WEST 

Deputy Attorney General 

September 18, 1962 

To: Keith L. Crockett, Director, Division of Field Services, Education Depart­
ment 

Re: Reimbursement for Costs of Architects Fees for Developing School Plans 

This is in answer to your memorandum of September 11, 1962, in which 
you propose the following questions: 

1. Is the reimbursement for cost of school surveys and school plans manda­
tory under Section 235? 

Answer: Yes. 
2. Does Section 237-H supersede Section 235 in relation to the costs for 

school surveys and school plans with specific reference to school administrative 
districts and single administrative school units which are eligible for state aid 
for school construction? 

Answer: No. 
3. Do Sections 235 and 237-H imply that reimbursements should be made 

in both instances thus, in a sense, resulting in a double subsidy? 
Answer: No. Subsidy under section 237-H is paid upon the cost to the 

administrative unit of "architectural. .. expenses, plans, specifications, estimates 
of cost ... " in construction of a school building. The grant made by the State 
to an administrative unit under section 235 is not a "cost" to the Administrative 
Unit under section 237-H and the grant should not be included as "capital out­
lay" under 237-H. 

4. When a single administrative unit becomes a part of a school adminis­
trative district, should it receive reimbursement of itself or should the district be 
reimbursed under Section 235? (It is conceivable that five towns could be formed 
into a district and each town have a new school built for elementary purposes. 
Should the district receive up to $2,000 for any two projects or be reimbursed 
for each project under Section 235 ?) 
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Answer: If the school administrative district constructed the schools, then 
the district only should be reimbursed under section 235 for the cost of the 
school plans. Because of limitations of funds available under section 235, the 
Commissioner has ruled that no more than $2,000 will be allocated to an ad­
ministrative unit for school plans for any one year. Even though the school plans 
may involve several separate buildings in the administrative unit, the commissioner 
can properly limit the allocation to the administrative unit of the grant under 
section 235 based upon the aggregate cost of the school plans rather than con­
sidering the plan for each building as a' separate plan requiring the allocation of 
a grant under section 235 for each such plan. 

RICHARD A. FOLEY 

Assistant Attorney General 

September 19, 1962 

To: Warren G. Hill, Commissioner of Education 

Re: Educational Television Programs 

You have inquired whether the Department of Education has the authority 
under Chapter 121 of the Resolves of 1961 to contract with and pay to T. V. 
Station WCBB for the transmission of educational television programs under the 
Department's sponsorship. The resolve provides funds " ... to produce or con­
tract for educational television programs . . ."; this language clearly authorizes 
the proposed contract with WCBB. 

RICHARD A. FOLEY 

Assistant Attorney General 

September 21, 1962 

To: E. L. Walter, Assistant Executive Secretary, Maine State Retirement System 

Re: Payment of Deceased Member's Retirement Account and Group Life In­
surance 

A member of the retirement system designated his wife as beneficiary for his 
retirement account. Subsequent to this act a divorce took place. Apparently there 
were no children. The member died without changing the designated beneficiary. 

Question: Who is eligible to receive any retirement benefits available from 
his retirement account? 

Answer: The designated beneficiary. 
Chapter 63-A, section 9, provides in part: 

"I. Should a member die any time before attammg eligibility for 
retirement, one of the following payments shall be made. 

A. The amount of his contribution to the members' contribution 
fund together with not less than 3/ 4 of the accumulated regular interest, 
as the board of trustees shall allow, shall be paid to such person, if any, 
as he has nominated by written designation duly acknowledged and filed 
with the board prior to his death." (Emphasis supplied) 
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