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STATE OF MAINE 

REPORT 

OF THE 

ATTORNEY GENERAL 

for the calender years 

1961 - 1962 



March 28, 1962 

To: Kermit S. Nickerson, Deputy Commissioner of Education 

Re: School Holidays 

This is in answer to your memorandum of March 26, 1962. 
As I understand it a school committee voted to keep the schools open on 

January 1st without in the vote directing the teachers to observe the holiday by 
appropriate exercises. I am of the opinion that it is not necessary that the school 
committee direct the teachers to hold appropriate exercises on January 1st since 
section 154 of Chapter 41 lists the exercises to be held on January 1st should 
the schools remain open. 

It is my opinion, therefore, that the day should not be observed as a legal 
holiday since the school committee voted to keep the school open on that day. 

To: Joseph T. Edgar, Deputy Secretary of State 

Re: Voting Rights of Public Assistance Recipients 

RICHARD A. FOLEY 

Assistant Attorney General 

April 2, 1962 

A question has arisen relative to the right to vote of a person who has re­
ceived supplies from a municipality within a three-month period immediately 
preceding an election. Particular attention is focused upon the cases of persons 
receiving Aid to Dependent Children, Old Age Assistance, Aid to the Blind and 
Aid to the Disabled, who have these grants supplemented by assistance from the 
welfare funds of the municipality. The four categories enumerated above are 
generally denominated as public assistance and will be so referred to hereafter. 

Our Constitution, Article II, section 1, provides: 
"Every citizen of the United States of the age of twenty-one years 

and upwards, excepting paupers and . . . shall be an elector for 
governor .... 
Early in our state the question arose as to who was a pauper under this 

provision of the State Constitution. Our court in reply to questions submitted by 
the House of Representatives on March 28, 1831, said: 

" . . . a man is to be considered a pauper so long as he receives 
supplies, as such, from the town where he resides, but no longer. Some 
limit must be fixed, for some must have been intended; and as residence 
in a particular town for three months next preceding an election au­
thorizes a citizen of the United States to be an elector of state officers 
in that town, we are of opinion that such a person cannot constitution­
ally be considered as an excepted pauper, unless within that term, he 
shall have been directly or indirectly furnished with supplies, as such, 
from or under the sanction of the overseers of the poor of such town." 
Opinion of the Justices, 7 Maine 497 at 499. 
This Opinion of the Justices stated the law of Maine relative to the definition 

of a pauper and the right to vote. This definition consists of two parts ( 1) de-
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fining a pauper ( 2) defining a pauper in relation to the constitutional right to 
vote. 

Part ( 1 ) defining a pauper has been changed from time to time by legisla­
tion. Persons who would be paupers under this definition have now in some in­
stances been declared not to be paupers by acts of the legislature. One large 
segment so declared not to be paupers, though receiving aid or supplies, are the 
recipients of public assistance. 

The Revised Statutes, Chapter 25, section 236, provides in part: 
"The receipt of aid to dependent children shall not pauperize the 

recipient or the relative with whom the child is living and the receipt 
of general relief by such recipient or relative with whom the child is 
living, made necessary by the presence of the child in the family, shall 
not be considered to be pauper support." 
Also, Chapter 25, section 282, reads in part: 

"The receipt of old age assistance shall not pauperize the recipient 
thereof, and the receipt of general relief by such recipient shall not be 
considered to be pauper support." 
The same wording is found in Chapter 25, section 309, relative to aid to 

the blind and section 319-R relative to aid to the disabled. 
So, for many years it has been accepted that recipients of public assistance, 

even though their grants may have been supplemented by general relief from the 
municipality, are not paupers and are eligible to vote in any election. 

Part ( 2) defining a pauper in relation to the constitutional right to vote has 
remained unchanged until in 1961 the legislature revised the election laws. In 
section 1, the following definition is found: 

" 'Pauper' means a person who has been directly or indirectly 
furnished supplies by a municipality within 3 months of any election at 
which he seeks to vote." (The second sentence, not quoted, has no bear­
ing on this matter.) 
Consequently, we now have an act of the legislature which in effect simply 

restates the law of the state as enunciated by the court in Opinion of the Justices, 
7 Maine 497 at 499: 

"Amendments by implication, like repeals by implication, are not 
favored and will not be upheld in doubtful cases. The Legislature will 
not be held to have changed the law it did not have under considera­
tion when enacting a later law, unless the terms of the subsequent act are 
so inconsistent with [the provisions of the prior law that they cannot 
stand together. Sutherland Statutory Construction, Third edition, Section 
1913. This principal has been recognized by our court in Starbird v. 
Brown, 84 Me. 238 and Mace v. Cushman, 45 Me. 250 at 260." 
(Emphasis supplied) Inman v. Willinski, 144 Me. 116 at 123·. 
It cannot be said that the legislature intended to change the law relating 

to recipients of public assistance. That law was not under consideration when the 
election law was revised. Nor are the terms of the election law so inconsistent 
with the provisions of the public assistance laws and the law, as expressed by 
our court, that they cannot stand together. The definition in the election law is 
but a legislative enactment of existing law. 

"The legislature is presumed to have in mind the decision of the 
court. If, therefore, the legislature in the amendment had intended to 
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change the application of these decisions, . . . . they would have done 
so by the use of some apt language rather than to have left their inten­
tion to the uncertainty of implication." Webber v. Granville Chase Co., 
117 Me. 150 at 152. 
It must, therefore, be concluded that recipients of public assistance who 

receive supplemental supplies or support from municipalities are not paupers 
within the meaning of Article II of the Constitution, or the definition in section 
1 of the election laws. 

The definition of paupers in section 1 of the election laws applies only to 
those persons who have been directly or indirectly furnished supplies by a mu­
nicipality within three months of any election as their sole means of existence 
( other than their own work, occasional though it may be) . 

GEORGE C. WEST 

Deputy Attorney General 

April 5, 1962 

To: Maynard F. Marsh, Chief Warden, Inland Fisheries & Game 

Re: Sale of Smelts 

You have asked if it is legal to sell and serve fried fresh water smelts at a 
road-side stand. 

Answer: Yes. 
The only provision in Chapter 37 relative to the sale of fresh water fish is 

in section 49. This section provides in part: 
"It shall be unlawful for any person to sell or buy, directly or in­

directly, any landlocked salmon, trout, togue, black bass, white perch 
or pickerel, except that pickerel may be sold in Washington County." 
There is no other prohibition against the sale of fresh water fish in our fish 

and game laws. Therefore, it must follow that the sale of fried fresh water smelts 
is legal whether at a road-side stand or any other place. 

GEORGE C. WEST 

Deputy Attorney General 

April 9, 1962 

To: Kermit S. Nickerson, Deputy Commissioner of Education 

Re: Subsidy for Superintendence 

This is in answer to your request for an opinion interpreting Revised Statutes 
of 1954, Chapter 41, section 81, which reads in part as follows: 

" ... Upon the approval of said certificate by the Commissioner, 
the superintendent so employed shall, on presentation of proper vouch­
ers, receive monthly out of the sum appropriated for superintendence 
of towns comprising school unions a sum equal to the amount paid by 
the town, provided the amount so paid shall not exceed $1,350 for one 
year for the superintendent of any one town ... " (Emphasis supplied) 
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