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Therefore, it is our opm10n that deductions for Union dues can be made 
only with the approval of the Governor and Council and upon the subsequent 
signed authorization of the individual employee. 

THOMAS W. TAVENNER 

Assistant Attorney General 

March 15, 1962 

To: David Garceau, Commissioner of Banks and Banking 

Re: Investment of Money of Municipality borrowed in anticipation of Taxes 

You have asked the question: Can a Maine municipality properly invest in 
United States Government 90-day bills or other short-term United States secur­
ities, the money that municipality borrows in anticipation of taxes? 

Chapter 90-A, § 21, directs the use of "reserve funds, trust funds and all 
permanent funds" as follows: 

"I. Deposited in savings banks, trust companies and national banks 
in the State. 

A. The balance at any time in any bank shall not exceed the amount 
insured by the Federal Deposit Insurance Corporation. ( 1957, c. 
174.) 

II. Invested in shares of building and loan or savings and loan associa­
tions organized under State law. 
III. Invested according to the law governing the investment of the 
funds of savings banks in section 19-1 of chapter 59. 

A. For the purpose of this section, the words "deposits of a bank" 
or their equivalent as used in section 19-1 of chapter 59 mean the 
total assets of the reserve fund, trust fund or other permanent 
fund being invested, but the limitation concerning the maximum 
amount which may be invested in a security or type of security 
under section 19-I applies only to an investment in that security 
or type of security which exceeds $2,000. (1957, c. 244)" 

Section 19-1 of chapter 59 refers to government obligations. 
We are of the opinion that money borrowed in anticipation of taxes becomes 

a part of the municipality's general permanent fund and may be invested accord­
ing to Chapter 90-A, § 21. 

It is our understanding that this is becoming fairly general practice through­
out the State. 

FRANKE. HANCOCK 

Attorney General 

March 15, 1962 

To: David H. Stevens, Chairman, State Highway Commission 

Re: Land Damage Board Hearings (c. 23, R.S. 1954, as amended by c. 295, 
P.L. 1961) 

A letter dated March 13, 1962 from the Division Engineer of Region One, 
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Bureau of Public Roads, has raised a question as to the legality of Land Damage 
Board hearings held by two members of the Board. In particular, the question is 
raised as to the legality of such hearings when the chairman, an attorney, is 
absent. 

A hearing held by two members of the Land Damage Board is legal. It is 
not necessary that one of the two holding a hearing be the chairman, except in 
the instance where the chairman has been unable to administer the oath to the 
County Commissioner member. 

The last sentence of the third paragraph of section 20-I reads: 
"A majority of the board, being present, may determine all matters; 

provided, however, the chairman shall resolve all questions of admissi­
bility." 
It is very obvious that the law allows two of the three members to "determine 

all matters." This is a very clear statement that any two members may hold a 
hearing and decide the amount of the award. If there is a question of admissi­
bility of evidence this is to be determined by the chairman. There is no re­
quirement that the determination of admissibility of evidence be made at the 
hearing. Such determination may be made after the transcription of the record. 

Such practice has some precedent in Maine. In the taking of depositions 
counsel may object to a question, an answer, or to certain evidence. The objection 
is noted on the record. When the deposition is offered in court, the justice then 
rules on the admissibility. So here, the two non-legal members will hear the evi­
dence, objections to be noted in the record, and the chairman when he reviews 
the record can rule whether or not the evidence is admissible. 

The problem of admissible evidence is not too great because of the provisions 
of the first two sentences of the third paragraph of section 20-I. The only evi­
dence not admissible is that which is "immaterial, irrelevant, and unduly repi­
titious testimony." The determination of these factors is not too difficult. 

It should be pointed out that in the last paragraph of section 20-I is the 
following language: 

"He ( county commissioner) shall be sworn by the chairman of the 
Land Damage Board. . . . " 
There is no stated time when this member of the Board must be sworn. The 

only requirement that can be read into the law is that he be sworn before 
assuming his duties for the particular hearing or hearings on which he will be 
sitting. Except in cases of emergency, the chairman can arrange to administer 
the oath to the particular county commissioner at some date prior to the hearing 
or hearings. 

GEORGE C. WEST 

Deputy Attorney General 

March 16, 1962 

To: S. F. Dorrance, Assistant Chief of Division of Animal Industry, Agriculture 

Re: Issuing of Spay Certificates to Government Veterinarian 

We have your request of March 6, 1962 for an opinion as to whether your 
office should issue spay certificates to Government Veterinarians whose practice 
is limited to animals belonging to military personnel and/or their dependants. 

138 


