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You mention m your memo that if such persons were on a regular payroll 
there would be no problem. You state that being paid on a voucher basis seems 
to preclude them from retirement status. There is no reference in the retirement 
law to the necessity of an employee being on a payroll in order to have the 
benefit of the state retirement system. 

The actual answer to your query is in the hands of the board of trustees. 
Revised Statutes, Chapter 63-A, section 3-IV, provides: 

"The board of trustees may, in its discretion, deny the right to be­
come a member to any class of employees .... or who are serving on a 
temporary or other than per annum basis." ( Emphasis supplied.) 
A similar idea is also expressed in Section 4-IV. 

"The board of trustees shall fix and determine by appropriate rules 
and regulations how much service in any year is equivalent to 1 year 
of service, . . . . " 
So the board may deny retirement rights to any class of employees who are 

serving on other than a per annum basis. Per diem employees could be considered 
such a class of employee. 

The board must also determine what constitutes a year of service. Therefore, 
the board has the full responsibility of determining if persons receiving per diem 
pay are eligible for membership in the retirement system. 

GEORGE C. WEST 

Deputy Attorney General 

February 28, 1962 

To: Ober Vaughan, Director of Personnel 

Re: Return from Leave Rights - Marie F. Hunter 

You ask in your memo of February 20, 1962, if the above should return to 
state service does she have return from leave rights under section 28, chapter 63. 

The above section provides in substance that an employee who has been 
employed at least 6 months and has attained permanent status and who enters 
military service, under certain conditions, shall be considered on leave of absence 
without pay. He shall be considered as in the service of the agency by which 
employed at time of entry into the military service during such service for pen­
sion and seniority rights. 

An amendment enacted as Public Law 1957, Chapter 25, added the follow­
ing sentence to the above section: 

"No credits toward retirement under the State Retirement System, 
nor vacation or sick leave accumulation shall be allowed beyond the 
period of first enlistment or induction in said armed forces of the United 
States unless the individual involved is required to remain in or return to 
military service beyond the first period of service under some mandatory 
provision." 
This amendment became effective August 28, 1957. Therefore, up to August 

28, 1957, the above-named individual had retirement, sick leave and vacation 
rights. The two latter rights would accumulate according to the regulations of 
the Personnel Department in e~ect on August 28, 1957. No rights to retirement, 
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sick leave or vacation accrue after that date. The right to return to state em­
ployment in the same department still remains. This latter right must be exer­
cised within 90 days following discharge or retirement from military service. 

GEORGE C. WEST 

Deputy Attorney General 

March 7, 1962 

To: Asa Gordon, Coordinator of Maine School District Commission 

Re: School Administrative District #3·, Legality of Formation 

This is in answer to your memorandum of January 22, 1962, proposing cer­
tain questions relating to the legality of School Administrative District #3. 

Question No. 1: "Is School Administrative District #3 validly organized?" 

Answer: Yes. School Administrative District #3 is validly organized under 
the school administrative district law. 

Question No. 2: "If so, are the directors authorized to issue bonds pur­
suant to the vote taken in March of 1961 ?" 

Answer: Yes. 

Question No. 3: "Is this vote effective in authorizing the issuance of these 
bonds?" 

Answer: Yes. 

Question No. 4: "Will such bonds be binding obligations on School Ad­
ministrative District #3 ?" 

Answer: Yes. The bonds will be binding obligations of School Adminis­
trative District #3. Litigation pending against the district, Peavey et al v. Nicker­
son et al, will not preclude the issuance and sale of the bonds since the issue in 
the case now pending in the Superior Court, Waldo County, that is, whether 
or not the Fourteenth Amendment of the Constitution of the United States re­
quires the Maine School District Commission to give notice and hearing to the 
inhabitants of the district before issuing the certificate of organization of the 
district authorized under Section 111-G of Chapter 41, has previously been liti­
gated twice in the courts of this State. The exact issue in question was first 
litigated in M cGary et al v. Barrows et al, 156 Me. 250 at page 265; Elwell et al 
v. Elwell et al, 156 Me. 503 at page 506. It is our opinion that the present 
litigation will not preclude the sale of bonds. 

Question No. 5: "Shall we make further payments to School Administrative 
District #3 as required by sections 236 and 237, chapter 41 ?" 

Answer: Yes. Subsidy may be paid to School Administrative District #3 
including construction subsidy under section 2 3 7 of chapter 41. 

RICHARD A. FOLEY 

Assistant Attorney General 
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