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Dictionary, 4th ed., p. 1068. As a license does not in any way convey the lands 
of the state, it can be granted by a state department without specific legislative 
approval. We, therefore, recommend that the Department of Inland Fisheries 
and Game execute a license giving the aforementioned company the right to 
perform the acts in question. 

We are enclosing such a limited license for your approval. 

THOMAS W. TAVENNER 

Assistant Attorney General 

February 21, 1962 

To: Kermit S. Nickerson, Deputy Commissioner of Education 

Re: Contracts and Joint Committees Between Towns and Academies 

This is in answer to your two questions relating to Section 105, Chapter 
41, Revised Statutes of 1954. 

"1. Has an academy the right to contract with the superintending school 
committee of more than one administrative unit to provide secondary school 
education?" 

Answer: I find nothing in Section 105 of Chapter 41 which would prevent 
an academy to contract with the superintending school committees of more than 
one town for secondary education. 

"2. If a town contracts with more than one administrative unit may a joint 
committee be formed with more than one town? If this is legally possible, would 
such joint committee be formed as a separate committee with each unit or a 
joint committee comprising all units and the trustees?" 

Answer: I find nothing in Section 105, Chapter 41, which would prevent 
the formation of a joint committee consisting of the superintending school com­
mittee of Town A, the superintending school committee of Town B and an equal 
number of trustees of the academy. 

RICHARD A. FOLEY 

Assistant Attorney General 

February 23, 1962 

To: Earle R. Hayes, Executive Secretary of Maine State Retirement System 

Re: Status under State Retirement System of Retired State Police Officer 

Reference is made to your memorandum of February 13, 1962, asking about 
the status of state police officers who might retire under the provisions of Chapter 
15, section 22, and then seek employment with the State or as a public school 
teacher. It is assumed you are concerned with the status of such persons relative 
to retirement rights under the Maine State Retirement System. 

Chapter 63-A, section 3, I, provides: 
"The membership of the retirement system shall be as set forth following: 

I. Any person who shall become an employee shall become a mem­
ber of the retirement system as a condition of employment and shall not 
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be entitled to receive any retirement allowance under any other retire­
ment provisions supported wholly or in part by the state, anything to 
the contrary notwithstanding:" ( Emphasis supplied) 
The word "employee" is defined in section 1 as follows: 

" 'Employee' shall mean any regular classified or unclassified officer 
or employee in a department, including teachers in the state teachers' 
colleges and normal schools, and for the purposes of this chapter, teach­
ers in the public schools, but shall not include . . . nor shall it include 
any member of the state police who is now entitle,d to retirement benefits 
under the provisions of sections 22 and 23 of chapter 15." (Emphasis 
supplied) 
The clear meaning of the definition of "employee" as used in Chapter 63-A, 

section 1, is that it does not include a state police officer entitled to retirement 
benefits under Chapter 15, sections 22 and 23. Therefore, if such a person should 
accept employment in another state department or as a teacher, he would not be 
an "employee" so far as the retirement law is concerned. 

In other words, even though he may become employed by the state or as 
a teacher, he could not join the Maine State Retirement System. As far as the 
trustees of the State Retirement System is concerned, such a person is not an 
"employee" and the trustees cannot exercise any control whatever over the retire­
ment benefits of such person. 

GEORGE C. WEST 

Deputy Attorney General 

February 26, 1962 

To: Paul A. MacDonald, Secretary of State 

Re: Pardon Petition re Conviction twice of Driving Under the Influence 

I have your letter of February 19, 1962, transmitting a request for an opinion 
from the Governor and Executive Council. 

The facts are as follows: 
A man has been convicted twice of driving under the influence of intoxicat­

ing liquor; the first conviction became final on January 26, 1954, and his second 
on August 11, 1959. 

Under the provisions of Section 150 of Chapter 22 of the Revised Statutes 
he is not eligible for a hearing on the question of restoration by the Secretary of 
State until August 11, 1962. He sought a pardon of his 1959 offense so as to 
make him eligible for an operator's license at this time. The Governor and Coun­
cil were willing to remit the penalty only as to loss of license in connection with 
the August 1959 conviction on condition that the petitioner be granted a license 
to operate motor vehicles in conjunction with his employment during working 
days only. This restriction to continue for a period to be determined by the 
Secretary of State. 

Question: The question, based on these facts, is: 
May the Governor, with the advice and consent of the Council, remit a loss 

of license only, without a pardon as to the conviction upon which the loss of 
license was based? 

Answer: No. 
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