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Inasmuch as the type of plate issued and the manner and method of dis­
playing such plates is regulated by the commission, we see no reason why the 
commission cannot amend its regulations to provide for issuance of floater plates 
to interstate carriers. 

To: Ober C. Vaughan, Director of Personnel 

Re: State Employee as political candidate 

GEORGE C. WEST 

Deputy Attorney General 

January 23, 1962 

We have your request for an opinion with regard to whether or not State 
employees can be members of the State Legislature if granted leaves of absence in 
order to attend the sessions of that legislature. We understand that your original 
request for an opinion would involve a determination of whether any State em­
ployee could ever run for an elective office. As this question must be deter­
mined on an individual basis, we are limiting our opinion to the situation to 
which a State employee desires to run for the State Legislature. 

We would call your attention to an opinion issued by this office on May 
29, 1956 to the effect that no State employee, as a member of the executive 
branch of State government, could carry out the duties of a member of the legis­
lature and that no State employee could be given leave to attend the annual 
session of the legislature or any special session thereof. We have examined this 
question anew, but can find no reason why this opinion should be altered. 

It is, therefore, our opinion that no State employee can run for or be elected 
to the State Legislature whether or not he has been granted a leave of absence 
by his department. 

THOMAS W. TAVENNER 

Assistant Attorney General 

January 29, 1962 

To: Steven D. Shaw, Administrative Assistant, Executive Department 

Re: Incompatibility of Office 

We have your request of January 6, 1962, for our opm10n as to whether 
a member of the State Board of Examiners of Funeral Directors and Embalmers 
could at the same time hold the office of member of the Governor's Executive 
Council. 

The Constitution of Maine, Article V, Part Second, Section 4, provides as 
follows: 

"Persons disqualified. Not to be appointed to any office." 
"Section 4. No member of Congress, or of the legislature of this 

state, nor any person holding any office under the United States, (post 
officers excepted) nor any civil officers under this state (justices of the 
peace and notaries public excepted) shall be counsellors. And no 
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counsellor shall be appointed to any office during the time, for which 
he shall have been elected." 
It is the opinion of this office that the position of member of the State 

Board of Examiners and Funeral Directors and Embalmers is a civil office within 
the meaning of the above constitutional provision. For this reason, this office is 
incompatible with the office of executive counsellor and the same person cannot 
constitutionally hold both offices at the same time. 

THOMAS W. TAVENNER 

Assistant Attorney General 

January 30, 1962 

To: Philip R. Gingrow, Examiner, Banks and Banking 

Re: Issuance of Small Loan License to Superior Finance Co. 

Since my memo of January 17th you have furnished information concerning 
the Superior Finance Co. This information would indicate that the Superior 
Finance Co. did commence actual business under its charter within two years 
from the effective date of the legislature granting the charter. 

It is a well recognized principle of law that the courts frown upon for­
feitures of corporate franchises. The main object is to preserve a charter, not 
destroy it, and it should be preserved unless there is a plain abuse of power by 
which the corporation fails and wilfully neglects to fulfill the design and purposes 
of its organization. 

This corporation was organized in 1959, has held several meetings, has 
borrowed $600, has purchased a corporate seal and corporate records books. 

It would appear, therefore, that the corporation did commence business 
within the two-year period. 

GEORGE C. WEST 

Deputy Attorney General 

January 31, 1962 

To: Doris M. St. Pierre, Secretary, Real Estate Commission 

Re: Meaning of "Fixed and Definite Place of Business" 

This is in answer to your request for an opinion inquiring whether there is 
any conflict between the requirement of Section 7 of Chapter 84, Revised 
Statutes of 1954, that every real estate broker "shall maintain a fixed and definite 
place of business in this state" and the definition of a real estate broker under 
Section 2, paragraph I, as any person "who ... sells ... real estate ... as a 
whole or partial vocation." 

It is my opinion that the above requirements do not conflict. A real estate 
broker may elect to sell real estate on a part time basis. The provision that the 
broker must maintain a fixed and definite place of business does not require that 
the place of business be open to the general public during regular business hours. 
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