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has actually commenced business within two years from the above-mentioned 
date. 

I would be glad to examine with you the information which you acquire 
relative to this corporation's activities since September 12, 1959 to determine 
whether or not it has commenced actual business under its charter. 

GEORGE C. WEST 

Deputy Attorney General 

January 18, 1962 

To: Frederick N. Allen, Chairman of Public Utilities Commission 

Re: PUC Identification Plates for Interstate Motor Carriers 

Reference is made to your memo of January 17, 1962. You have asked if the 
Public Utilities Commission can authorize the issuance of floater plates to an 
interstate carrier authorized to do business in Maine in lieu of the present dis­
tinguishing plates. 

An examination of chapter 48 reveals that the answer to this problem is 
contained in sections 24 and 25 II. 

Section 24 provides in part: 
" .... every person, firm or corporation transporting freight or 

merchandise for hire by motor vehicle .... between points within and 
points without the state .... is required to obtain a permit for such 
operation from the commission." 
This section refers to interstate motor vehicle carriers and further provides 

that-

"such permits shall issue as a matter of right upon compliance 
with such regulations and payment of fees." 
The two important matters in this section in relation to your question are: 

1. The permit issues to the "person, firm or corporation," not to a vehicle 
or vehicles. 

2. The "person, firm or corporation" must pay a fee. 
Nothing is contained in this section concerning plates for individual vehicles. 

We turn now to section 25 II which provides in part: 
"Each application for a .... permit shall be accompanied by a fee 

of $25 .... " 

In the usual course of procedure the "person, firm or corporation" now has 
a permit upon payment of a $25 fee. Reading further in section 25 II we find: 

"Distinguishing plates .... shall be prescribed and furnished by 
the commission for, and shall be displayed under rules to be prescribed 
by the commission at all times, on each motor vehicle, trailer and semi­
trailer." 
Thus we find that the commission, by its regulations shall: 

1. Prescribe and furnish "distinguishing plates." 

2. Provide for manner and method of display of such plates on "each 
motor vehicle, trailer and semi-trailer." 
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Inasmuch as the type of plate issued and the manner and method of dis­
playing such plates is regulated by the commission, we see no reason why the 
commission cannot amend its regulations to provide for issuance of floater plates 
to interstate carriers. 

To: Ober C. Vaughan, Director of Personnel 

Re: State Employee as political candidate 

GEORGE C. WEST 

Deputy Attorney General 

January 23, 1962 

We have your request for an opinion with regard to whether or not State 
employees can be members of the State Legislature if granted leaves of absence in 
order to attend the sessions of that legislature. We understand that your original 
request for an opinion would involve a determination of whether any State em­
ployee could ever run for an elective office. As this question must be deter­
mined on an individual basis, we are limiting our opinion to the situation to 
which a State employee desires to run for the State Legislature. 

We would call your attention to an opinion issued by this office on May 
29, 1956 to the effect that no State employee, as a member of the executive 
branch of State government, could carry out the duties of a member of the legis­
lature and that no State employee could be given leave to attend the annual 
session of the legislature or any special session thereof. We have examined this 
question anew, but can find no reason why this opinion should be altered. 

It is, therefore, our opinion that no State employee can run for or be elected 
to the State Legislature whether or not he has been granted a leave of absence 
by his department. 

THOMAS W. TAVENNER 

Assistant Attorney General 

January 29, 1962 

To: Steven D. Shaw, Administrative Assistant, Executive Department 

Re: Incompatibility of Office 

We have your request of January 6, 1962, for our opm10n as to whether 
a member of the State Board of Examiners of Funeral Directors and Embalmers 
could at the same time hold the office of member of the Governor's Executive 
Council. 

The Constitution of Maine, Article V, Part Second, Section 4, provides as 
follows: 

"Persons disqualified. Not to be appointed to any office." 
"Section 4. No member of Congress, or of the legislature of this 

state, nor any person holding any office under the United States, (post 
officers excepted) nor any civil officers under this state (justices of the 
peace and notaries public excepted) shall be counsellors. And no 
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