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Since the executive committee is not specifically vested with the control of 
the curriculum, the board of trustees retains that control by virtue of the charter 
and the by-laws above referred to. 

It is my opinion that the present arrangement of the superintending school 
committee acting ex officio as the executive committee is not a substitute for the 
joint committee authorized under section 105 of chapter 41. 

The existence of a joint committee, a tuition contract between the town and 
the institute, as well as the requirements under chapter 41, sections 125 through 
129, that the academy make reports to the Commissioner of Education, is subject 
to the State Board of Education regulations, and is subject to audit by the 
Commissioner of Education when receiving tuition payments is sufficient to war­
rant a conclusion that an academy would qualify as a "public school" under the 
National Defense Education Act of 1958. 

I do not find under the National Defense Education Act of 1958 that a 
determination by a state that a particular type of school is a public school for 
the purpose of federal aid is binding upon the United States Commissioner of 
Education. I would suggest, therefore, that you consult with the United States 
Commissioner of Education as to whether or not he will concur with this opinion. 

RICHARD A. FOLEY 

Assistant Attorney General 

January 16, 1962 

To: Kermit S. Nickerson, Deputy Commissioner of Education 

Re: Tax-Sheltered Annuities for Teachers 

This is in answer to several questions you propose in relation to Section 
403 (b) of the Internal Revenue Code authorizing certain tax benefits to public 
school employees under contracts of annuity insurance. 

Answer to Question I(a): Section 163 of Chapter 60, Revised Statutes of 
1954, authorizes the state, any county, city, town or other quasi-municipal cor­
poration to "contract with any such (insurance) company granting annuities or 
pensions for the pensioning of such employees and, for such purposes, may agree 
to pay part or all of the premiums or charges for carrying such contract ... " 

It is my opinion that towns, cities and school districts are authorized to 
enter into group annuity contracts for the benefit of teachers. 

Under the Internal Revenue Law the premiums for the annuity must be paid 
by the employer and are not considered a part of the gross taxable income of 
the employee. Such annuity premiums would not be a part of the teacher's salary 
and would not be includable in the cost of the foundation program under Section 
237-C-II of Chapter 41, R. S. 1954. 

Answer to Question I (b): This question is answered in I (a) above except 
that Section 163 of Chapter 60, supra, authorizes group annuity contracts and 
not contracts of annuity between employer and the insurance company for the 
benefit of an individual teacher. 

Answer to Question I(c): An amendment to Section 237-C of Chapter 41, 
R. S. 1954, would be necessary to include such annuity premiums as part of the 
foundation program for subsidy. 
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Answer to Question I ( d): If the teacher's salary is reduced by an amount 
equal to the annuity premium payment by the employer, the resulting reduced 
gross salary may, in some cases, fall below the teacher's minimum salary schedule 
as provided in Section 23 7-A of Chapter 41, R. S. 1954. Said section would have 
to be amended if the intention is to include the annuity premiums as part of the 
salary paid to the teachers for the purpose of the minimum salary schedule. 

Answer to Question I ( e )- ( 1) : Under Section 24 of Chapter 63-A, R. S. 
1954, the annual compensation of the teacher determines the maximum amount 
of the group life insurance available to that teacher. If it is intended to include 
within the meaning of the term "annual compensation" the annuity premiums 
paid by the employer, then an amendment would be necessary to the said section. 

Answer to Question I ( e )-( 2): Section 1 of Chapter 63-A, R. S. 1954, de­
fines "earnable compensation" for the purposes of the Maine State Retirement 
System as actual compensation including maintenance, if any. The earnable 
compensation determines the amount of contribution made by the employee to 
the retirement fund and the retirement benefit payable to the employee. The 
definition of earnable compensation does not include annuity premiums paid by the 
employer. The Maine State Retirement law would, therefore, have to be amended 
if the intent is to include the annuity premiums paid by the employer as part 
of the earnable compensation for retirement purposes. 

Answer to Question I ( f) : This question has been answered in I ( c) above. 
Answer to Question II: I hesitate to recommend any change in the standard 

form of teacher contract until there is considerable consultation with the In­
ternal Revenue as to their requirements relating to the tax-sheltered annuity 
plans. Any change in the standard form of teacher contract should be made only 
after consultation with the Maine Municipal Association, Maine Teachers' 
Association and the Department of Education. 

RICHARD A. FOLEY 

Assistant Attorney General 

To: Ronald W. Green, Commissioner of Sea & Shore Fisheries 

Re: Size of Herring taken from Canadian Waters 

January 16, 1962 

We have your request for an opinion with regard to the interpretation of 
Revised Statutes, chapter 37-A, section 34, as amended. As we understand the 
problem, the question is whether this section of the law forbids any person from 
having in his possession herring of less than 4 inches in length, whether or not 
these herring were taken in Maine territorial waters. The applicable section of 
the law is as follows: 

"Sec. 34. Size of Herring. It is unlawful for any person, firm or cor­
poration to take from the coastal waters of Maine, to sell, to offer for 
sale, to purchase, to possess, to ship, to transport, or to have in possession 
herring which are less than 4 inches long, overall length measured from 
one extreme to the other, except as provided in this section." 
You have asked us specifically whether the statutory language quoted above 

forbids the use in Maine of herring under 4 inches in length which have been 
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