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might state that since the opinion of December 31, 1956, the Treasurer's bond has 
been increased from $150,000 to $500,000. 

GEORGE C. WEST 

Deputy Attorney General 

January 15, 1962 

To: Kermit S. Nickerson, Deputy Commissioner of Education 

Re: Status of Leavitt Institute for Participation under Federal Programs 

You have inquired as to the status of Leavitt Institute as a public school so 
that the institute may qualify for federal funds under the National Defense Edu­
cation Act of 1958. 

Under the National Defense Education Act of 1958 (U.S.C., Title 20, Sec­
tions 401 to 589) federal funds are administered under the auspices of a state 
plan approved by the United States Commissioner of Education. The state plan 
is drawn up by the State Board of Education. U. S. C., Title 20, § 443 ( a) 
authorizes the expenditure of federal funds under the state plan for acquisition 
of laboratory and other special scientific equipment, textbooks in languages, 
sciences and mathematics suitable for use "in public elementary or secondary 
schools or both." 

The question proposed is whether Leavitt Institute qualifies as a "public 
secondary school" under § 443 (a), supra. 

In an opinion of this office dated February 12, 1952, it was indicated that 
if a joint board was formed (now authorized under R. S. 1954, c. 41, § 105), 
combined with a tuition contract between the town of Turner and Leavitt Insti­
tute then the academy would qualify as a public school for the purposes of the re­
ceipt of federal funds. There is presently a tuition contract between the town 
and Leavitt Institute but no joint board exists. 

The suggestion has been made that since the superintending school com­
mittee of Turner is ex officio the executive committee of Leavitt Institute, then 
this arrangement could substitute for a joint board. Under Article VI, eleventh 
paragraph of the by-laws of Leavitt Institute, the executive committee has the 
duties of making rules governing the admission of pupils, fixing the amount of 
tuition of non-resident pupils, employing a principal and teachers and fixing the 
salaries and keeping the buildings in ordinary repair. The actions of the execu­
tive committee are not subject to the approval of the Board of Trustees. 

I do not find, however, that the executive committee has the authority to 
prescribe the curriculum of Leavitt Institute. The power to prescribe the course 
of study is a primary function of a superintending school committee in super­
vision of a public school. One of the duties of a joint committee under chapter 
41, § 105, is to "arrange the course of study of the academy." 

The trustees of Leavitt Institute were incorporated by special legislative 
charter, Private and Special Laws of 1901, Chapter 257. The trustees were 
granted the power to make by-laws and were intrusted "with all the privileges 
and powers incident to similar corporations." Article VI of the by-laws provides 
in part that the trustees shall have the general management of the affairs of the 
corporation and of Leavitt Institute. 
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Since the executive committee is not specifically vested with the control of 
the curriculum, the board of trustees retains that control by virtue of the charter 
and the by-laws above referred to. 

It is my opinion that the present arrangement of the superintending school 
committee acting ex officio as the executive committee is not a substitute for the 
joint committee authorized under section 105 of chapter 41. 

The existence of a joint committee, a tuition contract between the town and 
the institute, as well as the requirements under chapter 41, sections 125 through 
129, that the academy make reports to the Commissioner of Education, is subject 
to the State Board of Education regulations, and is subject to audit by the 
Commissioner of Education when receiving tuition payments is sufficient to war­
rant a conclusion that an academy would qualify as a "public school" under the 
National Defense Education Act of 1958. 

I do not find under the National Defense Education Act of 1958 that a 
determination by a state that a particular type of school is a public school for 
the purpose of federal aid is binding upon the United States Commissioner of 
Education. I would suggest, therefore, that you consult with the United States 
Commissioner of Education as to whether or not he will concur with this opinion. 

RICHARD A. FOLEY 

Assistant Attorney General 

January 16, 1962 

To: Kermit S. Nickerson, Deputy Commissioner of Education 

Re: Tax-Sheltered Annuities for Teachers 

This is in answer to several questions you propose in relation to Section 
403 (b) of the Internal Revenue Code authorizing certain tax benefits to public 
school employees under contracts of annuity insurance. 

Answer to Question I(a): Section 163 of Chapter 60, Revised Statutes of 
1954, authorizes the state, any county, city, town or other quasi-municipal cor­
poration to "contract with any such (insurance) company granting annuities or 
pensions for the pensioning of such employees and, for such purposes, may agree 
to pay part or all of the premiums or charges for carrying such contract ... " 

It is my opinion that towns, cities and school districts are authorized to 
enter into group annuity contracts for the benefit of teachers. 

Under the Internal Revenue Law the premiums for the annuity must be paid 
by the employer and are not considered a part of the gross taxable income of 
the employee. Such annuity premiums would not be a part of the teacher's salary 
and would not be includable in the cost of the foundation program under Section 
237-C-II of Chapter 41, R. S. 1954. 

Answer to Question I (b): This question is answered in I (a) above except 
that Section 163 of Chapter 60, supra, authorizes group annuity contracts and 
not contracts of annuity between employer and the insurance company for the 
benefit of an individual teacher. 

Answer to Question I(c): An amendment to Section 237-C of Chapter 41, 
R. S. 1954, would be necessary to include such annuity premiums as part of the 
foundation program for subsidy. 
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