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Waiters, waitresses and car hops whose tips are required to be divided with 
others are also subject to the minimum wage law. 

GEORGE C. WEST 

Deputy Attorney General 

January 9, 1962 

To: Earle R. Hayes, Executive Secretary of Maine State Retirement System 

Re: Status Under Retirement Law of Certain Commissioned Officers 

Reference is made to your memo of December 6, 1961. You are faced with 
the problem of certain former State employees who have remained in the armed 
forces since induction or enlistment during World War II. You ask the question 
whether commissioned officers are entitled to retirement credits since August 28, 
1957, being the effective date of Chapter 26, Public Laws of 1957. This chapter 
reads as follows: 

"No such credits shall be allowed to count toward a state retire­
ment benefit beyond the period of first enlistment or induction into the 
said armed forces unless the individual involved is compelled to continue 
service under some mandatory provision." 
An amendment to the Personnel Law, Chapter 25, Public Laws of 1957, 

reads substantially the same. 
It therefore follows that a person in the Armed Forces is not entitled to re­

tirement credits after August 28, 195 7, unless the individual can present con­
clusive evidence to the Board of Trustees that such individual was "compelled to 
continue service under some mandatory provision" of the Selective Service Act 
or any extension or amendment thereof. 

GEORGE C. WEST 

Deputy Attorney General 

January 12, 1962 

To: Maine Employment Security Commission 

Re: Area Redevelopment Act Program 

You have submitted a verbal request relative to the present effectiveness of 
the opinion of December 31, 1956 by James Glynn Frost, Deputy Attorney Gen­
eral, as applied to a new federal program known as the Area Redevelopment Act 
Program. The Federal Government has asked whether or not the bond of the 
Treasurer of the State covers funds transmitted to the State by the Federal 
Government under this Act. 

This office confirms the opinion by James Glynn Frost, former Deputy 
Attorney General, dated December 31, 1956, and advises that this opinion covers 
the additional funds coming to the State through the new federal program. It 
is the opinion of this office that the bond of the State Treasurer does cover the 
funds received under the provisions of the Area Redevelopment Act Program. I 
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might state that since the opinion of December 31, 1956, the Treasurer's bond has 
been increased from $150,000 to $500,000. 

GEORGE C. WEST 

Deputy Attorney General 

January 15, 1962 

To: Kermit S. Nickerson, Deputy Commissioner of Education 

Re: Status of Leavitt Institute for Participation under Federal Programs 

You have inquired as to the status of Leavitt Institute as a public school so 
that the institute may qualify for federal funds under the National Defense Edu­
cation Act of 1958. 

Under the National Defense Education Act of 1958 (U.S.C., Title 20, Sec­
tions 401 to 589) federal funds are administered under the auspices of a state 
plan approved by the United States Commissioner of Education. The state plan 
is drawn up by the State Board of Education. U. S. C., Title 20, § 443 ( a) 
authorizes the expenditure of federal funds under the state plan for acquisition 
of laboratory and other special scientific equipment, textbooks in languages, 
sciences and mathematics suitable for use "in public elementary or secondary 
schools or both." 

The question proposed is whether Leavitt Institute qualifies as a "public 
secondary school" under § 443 (a), supra. 

In an opinion of this office dated February 12, 1952, it was indicated that 
if a joint board was formed (now authorized under R. S. 1954, c. 41, § 105), 
combined with a tuition contract between the town of Turner and Leavitt Insti­
tute then the academy would qualify as a public school for the purposes of the re­
ceipt of federal funds. There is presently a tuition contract between the town 
and Leavitt Institute but no joint board exists. 

The suggestion has been made that since the superintending school com­
mittee of Turner is ex officio the executive committee of Leavitt Institute, then 
this arrangement could substitute for a joint board. Under Article VI, eleventh 
paragraph of the by-laws of Leavitt Institute, the executive committee has the 
duties of making rules governing the admission of pupils, fixing the amount of 
tuition of non-resident pupils, employing a principal and teachers and fixing the 
salaries and keeping the buildings in ordinary repair. The actions of the execu­
tive committee are not subject to the approval of the Board of Trustees. 

I do not find, however, that the executive committee has the authority to 
prescribe the curriculum of Leavitt Institute. The power to prescribe the course 
of study is a primary function of a superintending school committee in super­
vision of a public school. One of the duties of a joint committee under chapter 
41, § 105, is to "arrange the course of study of the academy." 

The trustees of Leavitt Institute were incorporated by special legislative 
charter, Private and Special Laws of 1901, Chapter 257. The trustees were 
granted the power to make by-laws and were intrusted "with all the privileges 
and powers incident to similar corporations." Article VI of the by-laws provides 
in part that the trustees shall have the general management of the affairs of the 
corporation and of Leavitt Institute. 
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