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STATE OF MAINE 

REPORT 

OF THE 

ATTORNEY GENERAL 

for the calender years 

1961 - 1962 



January 9, 1962 

To: Governor John H. Reed 

Re: Emergency Interim Successors to Legislature, Administering Oath to 

You have asked if the Governor may administer the oath to the emergency 
interim successors to legislators. 

Revised Statutes, chapter 10, section 8-H, provides that "each emergency 
interim successor shall take the oath required for the legislator to whose powers 
and duties he is designated to succeed." 

The law is silent as to who shall administer this oath. The Constitution of 
Maine, Article IX, section 1, prescribes the form of oath required to be taken 
by senators and representatives. It also provides: 

"The oaths or affirmations shall be taken and subscribed ..... by 
the senators and representatives before the Governor and Council. . . " 
The constitution having provided that the oath by senators and representa­

tives be taken before the Governor and council it would follow that the emergency 
interim successors to the senators and representatives may have their oath taken 
before the Governor and council. 

GEORGE C. WEST 

Deputy Attorney General 

January 9, 1962 

To: Madge E. Ames, Director Women & Child Labor Division of Labor & In­
dustry Department 

Re: Coverage of counter waiters and waitresses under Minimum Wage Law 

We have your memo of January 4, 1962, asking for an interpretation of 
Revised Statutes, chapter 30, section 132-B, III, C. 

Originally this section read: 
"III. 'Employee' any individual employed or permitted to work 

by an employer but shall not include; 
C. Any individual employed as a waiter, waitress or service em­

ployee who receives the major portion of his remuneration in the form 
of gratuities;" 
Section 3, chapter 277, P.L. 1961, amended this section to read in part: 

"III. 'Employee' any individual employed or permitted to work 
by an employer but the following individuals shall be exempt from 
section 132-A to 132-J except as provided in section 132-A-1: 

C. Any individual employed as a waiter, waitress, car hop, not to 
include counter waiters or waitresses, or those whose tips are required 
to be divided with others; ..... " 
We interpret this portion of section 132-B, III, C, as if it read: 

"C. Any individual employed as a waiter, waitress, or car hop 
except counter waiters, waitresses and those waiters, waitresses or car 
hops whose tips are required to be divided with others;" 
Counter waiters and waitresses are subject to the minimum wage law. 
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Waiters, waitresses and car hops whose tips are required to be divided with 
others are also subject to the minimum wage law. 

GEORGE C. WEST 

Deputy Attorney General 

January 9, 1962 

To: Earle R. Hayes, Executive Secretary of Maine State Retirement System 

Re: Status Under Retirement Law of Certain Commissioned Officers 

Reference is made to your memo of December 6, 1961. You are faced with 
the problem of certain former State employees who have remained in the armed 
forces since induction or enlistment during World War II. You ask the question 
whether commissioned officers are entitled to retirement credits since August 28, 
1957, being the effective date of Chapter 26, Public Laws of 1957. This chapter 
reads as follows: 

"No such credits shall be allowed to count toward a state retire­
ment benefit beyond the period of first enlistment or induction into the 
said armed forces unless the individual involved is compelled to continue 
service under some mandatory provision." 
An amendment to the Personnel Law, Chapter 25, Public Laws of 1957, 

reads substantially the same. 
It therefore follows that a person in the Armed Forces is not entitled to re­

tirement credits after August 28, 195 7, unless the individual can present con­
clusive evidence to the Board of Trustees that such individual was "compelled to 
continue service under some mandatory provision" of the Selective Service Act 
or any extension or amendment thereof. 

GEORGE C. WEST 

Deputy Attorney General 

January 12, 1962 

To: Maine Employment Security Commission 

Re: Area Redevelopment Act Program 

You have submitted a verbal request relative to the present effectiveness of 
the opinion of December 31, 1956 by James Glynn Frost, Deputy Attorney Gen­
eral, as applied to a new federal program known as the Area Redevelopment Act 
Program. The Federal Government has asked whether or not the bond of the 
Treasurer of the State covers funds transmitted to the State by the Federal 
Government under this Act. 

This office confirms the opinion by James Glynn Frost, former Deputy 
Attorney General, dated December 31, 1956, and advises that this opinion covers 
the additional funds coming to the State through the new federal program. It 
is the opinion of this office that the bond of the State Treasurer does cover the 
funds received under the provisions of the Area Redevelopment Act Program. I 
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