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Revised Statutes, Chapter 41, Section 136, defines orphan of a veteran as 
follows: 

"Sec. 136. 'Orphan of veteran,' defined. For the purposes of ad­
ministering the provisions of sections 136 to 139, inclusive, an orphan of 
a veteran shall be defined as a child not under 16 and not over 22 years 
of age whose father served in the military or naval forces of the United 
States during World War I, World War II or the Korean Campaign and 
was killed in action or died from a service connected disability as a re­
sult of such service. War orphans, whose fathers entered the service 
from Maine or who have resided in the state for 5 years immediately 
preceding application for aid under the provisions of said sections and 
which children have graduated from high school and are attending a 
vocational school or an educational institution of collegiate grade, shall 
be eligible for benefits provided under said sections." 
It is our opinion that the right to state aid vesting in the child of the 

veteran is not divested by the subsequent marriage of the mother and adoption of 
the son. The qualifications for the aid are those stated in Section 136, supra, 
and those qualifications contain no proviso relating to remarriage and subsequent 
adoption of the war orphan. 

RICHARD A. FOLEY 

Assistant Attorney General 

January 2, 1962 

To: Doris M. St. Pierre, Secretary of Real Estate Commission 

Re: Recommendations of applicant for Broker's License 

This is in answer to your request for an opinion interpreting the language 
contained in Revised Statutes of 1954, Chapter 84, Section 2-A, subsection 11-C. 

Section 2-A, subsection 11-C, supra, provides in part: 
" ... If applicant cannot procure such recommendations for the 

reason that he has not resided within the county for a period of 3 
years, he may furnish similar recommendations from 3 persons with 
like qualifications from any county where the applicant has resided 
within the 3 years prior to the filing of his application ... " 
I will answer your question by citing an example. An applicant resided in 

County A during 1959, County B in 1960 and in County C during 1961. In 
1962 he applies for a real estate broker's license. The applicant may present the 
recommendations required of persons resident in any of the counties in which 
the applicant has resided within the last 3 years prior to filing his application. 
Thus an application with recommendations from persons in either County A, B 
or C would be proper. 

I would like to point out that the 3 year requirement on recommendations is 
not a resident requirement. The resident requirement of an applicant is one year 
as provided in Revised Statutes, Chapter 84, Section 2-A, subsection 1-B. 

RICHARD A. FOLEY 

Assistant Attorney General 
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