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STATE OF MAINE 
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1961 - 1962 



We suggest that you follow the Act strictly and literally. It would appear 
that such a course would keep administrative costs at a minimum and allow a 
greater percentage of appropriated funds to be used for the purposes set forth 
in the Act. 

GEORGE C. WEST 

Deputy Attorney General 

December 22, 1961 

To: Maynard F. Marsh, Chief Warden, Inland Fisheries and Game 

Re: Beaver Trappers and Landowner's Consent 

You have asked by your memo of December 20, 1961, concerning the effect 
of Chapter 65, Public Laws 1961. 

This chapter repealed the first sentence of the third paragraph of section 
119 of Chapter 37 of the Revised Statutes. This sentence formerly read: 

"During such open season beaver may be trapped without the con­
sent of the landowner in unorganized territory, and only with the con­
sent of the landowner in organized territory." 
This sentence constituted an exception to the general law on trapping as set 

forth in the second sentence of Chapter 37, section 70. 
"No person shall trap on or in any organized or incorporated place, 

or in any unorganized place on the cultivated or pasture area of land 
that is used for agricultural purposes, and on which land there is an 
occupied dwelling, or within 200 yards of any occupied dwelling, with­
out first obtaining the written consent of the owner or occupant of the 
land on which said trap is to be set." 
The exception, relating to beaver trapping, having been removed, the gen­

eral law applies. A close reading of the general law as set forth in section 70 is 
less restrictive than seems from a hasty reading. 

In order to require written consent the land must be 1) cultivated or, 2) 
pasture area used for agricultural purposes plus 3) an occupied dwelling on the 
land, or the trap must be within 200 yards of an occupied dwelling. Furthermore, 
the written consent may be obtained from either the owner or the occupant of 
the land. 

Section 70, Chapter 37, does apply to beaver trapping. It is a general law 
and applies to trapping of any animal. 

GEORGE C. WEST 

Deputy Attorney General 

December 27, 1961 

To: Kermit S. Nickerson, Deputy Commissioner of Education 

Re: Eligibility for a War Orphan Scholarship 

You have inquired whether or not a war orphan whose father was killed in 
World War II is eligible for war orphan aid when the child's mother subsequently 
marries and the husband adopts the son. 
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Revised Statutes, Chapter 41, Section 136, defines orphan of a veteran as 
follows: 

"Sec. 136. 'Orphan of veteran,' defined. For the purposes of ad­
ministering the provisions of sections 136 to 139, inclusive, an orphan of 
a veteran shall be defined as a child not under 16 and not over 22 years 
of age whose father served in the military or naval forces of the United 
States during World War I, World War II or the Korean Campaign and 
was killed in action or died from a service connected disability as a re­
sult of such service. War orphans, whose fathers entered the service 
from Maine or who have resided in the state for 5 years immediately 
preceding application for aid under the provisions of said sections and 
which children have graduated from high school and are attending a 
vocational school or an educational institution of collegiate grade, shall 
be eligible for benefits provided under said sections." 
It is our opinion that the right to state aid vesting in the child of the 

veteran is not divested by the subsequent marriage of the mother and adoption of 
the son. The qualifications for the aid are those stated in Section 136, supra, 
and those qualifications contain no proviso relating to remarriage and subsequent 
adoption of the war orphan. 

RICHARD A. FOLEY 

Assistant Attorney General 

January 2, 1962 

To: Doris M. St. Pierre, Secretary of Real Estate Commission 

Re: Recommendations of applicant for Broker's License 

This is in answer to your request for an opinion interpreting the language 
contained in Revised Statutes of 1954, Chapter 84, Section 2-A, subsection 11-C. 

Section 2-A, subsection 11-C, supra, provides in part: 
" ... If applicant cannot procure such recommendations for the 

reason that he has not resided within the county for a period of 3 
years, he may furnish similar recommendations from 3 persons with 
like qualifications from any county where the applicant has resided 
within the 3 years prior to the filing of his application ... " 
I will answer your question by citing an example. An applicant resided in 

County A during 1959, County B in 1960 and in County C during 1961. In 
1962 he applies for a real estate broker's license. The applicant may present the 
recommendations required of persons resident in any of the counties in which 
the applicant has resided within the last 3 years prior to filing his application. 
Thus an application with recommendations from persons in either County A, B 
or C would be proper. 

I would like to point out that the 3 year requirement on recommendations is 
not a resident requirement. The resident requirement of an applicant is one year 
as provided in Revised Statutes, Chapter 84, Section 2-A, subsection 1-B. 

RICHARD A. FOLEY 

Assistant Attorney General 
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