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STATE OF MAINE 

REPORT 

OF THE 

ATTORNEY GENERAL 

for the calender years 

1961 - 1962 



August 25, 1961 
To: Governor John H. Reed 

Re: Validity of Appointment of Chairman of Board of Registration of Voters 

You have requested us to give an opinion with regard to the advisability of 
asking the Supreme Judicial Court for a ruling as to whether or not the appoint­
ment of the Chairman of the Board of Registration of Voters of Lewiston was 
valid. 

Under the terms of the Constitution of the State of Maine, the Justices of 
the Supreme Court are required to give opinions to the Governor only when the 
occasion for that opinion is "solemn." At one time it was thought that any 
determination by the Governor that an occasion was solemn would not be ques­
tioned by the Court. See 95 Me. 564 (Dissent). However, our Supreme Court 
has ruled that it will first decide whether or not an occasion is solemn before it 
answers a request for an opinion. Opinion of the Justices, 95 Me. 564, 567. The 
Justices of the Supreme Court thus have the final authority to determine whether 
or not they will answer a request for an opinion. 

It has been determined that opinions requested of the Supreme Court will 
be given only if their giving enables the requesting party to take affirmative action. 
Opinion of the Justices, 147 Me. 410, 415. Where no action is possible on the 
part of the requesting authority, no opinion will be given by the justices; Opinion 
of the Justices, 95 Me. 564, 567. Opinion of the Justices, 147 Me. 410, 415-416; 
148 Mass. 623; nor will the Supreme Judicial Court give an opinion involving the 
rights of parties where those same rights can and may be the basis of subsequent 
private litigation which could eventually come before the said Supreme Judicial 
Court. Opinion of the Justices, 95 Me. 564, 569-571. 

It thus appears: 
1. That the Court will determine when a solemn occasion exists. 
2. A solemn occasion does not exist where no affirmative action 

can be taken by the requesting party. 
3. No solemn occasion exists when the issues forming the basis of 

the request can be determined by private litigation. 
In the instant case, the Chairman appointed by you, which appointment was 

contested by an appointee of the Mayor of Lewiston. Your appointment has 
already been made, and there does not seem to be anything further which you, as 
Governor, can do with regard to this matter. The dispute between the two gentle­
men in question can, and should be, resolved through the ordinary judicial 
processes. For either of these reasons, it is our opinion that the Supreme Judicial 
Court would determine that the occasion for an opinion determining this con­
troversy would not be solemn. They would, therefore, refuse to give an opinion. 

THOMAS W. TAVENNER 

Assistant Attorney General 

September 12, 1961 

To: Steven D. Shaw, Administrative Assistant, Executive Department 

Re: Council Order Number 444 

Reference is made to your memo of August 22 in which you ask for our 
comments relative to the jurisdiction of the Governor and Council in this matter. 
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It would seem appropriate to point out a little past history relative to the 
subject matter of this Council Order. The Federal Civil Defense Act of 1950 
was amended by Public Law 85-606. Title II, section 205 was amended by section 
4 of the above Public Law to provide that the Federal Government would con­
tribute sums which would "not exceed one-half of the total cost of such necessary 
and essential state and local Civil Defense personnel and administrative expenses." 

This amendment also provided that the grants from the Federal Government 
should be made by the Federal Administrator of Civil Defense after plans for 
the State Civil Defense activities had been submitted by the States and approved 
by the Federal Administrator. 

Among the plans to be submitted shall be - " ( 4) Provide for the employ­
ment of a full time Civil Defense Director, or Deputy Director, by the State, and 
have such other methods of administration, including methods relating to the 
establishment and maintenance of personnel standards on the merit basis, ( Empha­
sis supplied) ( Except . . . ) as the Administrator shall find to be necessary 
and proper for the operation of the plan;" 

You will note that the Federal law simply provides that any plan which 
relates to personnel and administration shall provide that personnel standards 
shall be "on the merit basis." There is no reference in the Federal law to the 
requirement that the merit basis be the same as used in the State. Presumably 
any employment by the political subdivisions of the State in Civil Defense could 
be on a merit basis even though not the same as that used by the State. 

Next, we would call to your attention that during the lOOth Legislature there 
was introduced L.D. 1126 which was amended by Committee Amendment A, 
#H-281. This Legislative Document as amended was indefinitely postponed. The 
wording of the Committee Amendment A was substantially the same as that 
contained in Council Order Number 444. This would indicate to us that the 
legislature did not favor the action taken by the Council. 

This office can now point out that the Personnel Board is a creature of the 
Legislature. The Personnel Board being created by the Legislature and its duties 
prescribed by that body, can only have its duties enlarged or diminished by the 
Legislature. It is the opinion of this office that the Executive Council has no 
jurisdiction to order the State Personnel Board to extend its services to the 
political subdivisions of the State. That action can be taken only by the Legis­
lature. 

The Council Order further authorizes political subdivisions to accept the 
service of the State Personnel Board and adopt the regulations of that Board. The 
political subdivisions of the State are created and controlled by the Legislature. 
Only the Legislature can authorize political subdivisions to do or not do certain 
acts. This authority does not extend to the Executive Council. 

It is, therefore, the conclusion of this office that Executive Council Order 
Number 444 has no effect as far as the State Personnel Board or the political 
subdivisions of the State are concerned. 

GEORGE C. WEST 

Deputy Attorney General 
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