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June 22, 1961

-Geo, -Frederick Noel, D, O.
Sec'y-Treas. Board of Osteopathic
-Examination and Reglstration
Monument -Square

Dover-Foxcroft, Maine

Dear Dr. Noel:

"' We have zgur.letter.of-June.ZO requesting an opinion inter-
‘preting certain . provisions of Revised Statutes Chapter 64. We
would bring it to your attention that .the provisions referred. to
in your letter are actually contained in Revised Btatutes Chapter
71, section 6.

- Your question would seem to be twofuld. You ask whether or
not the Board of Registration has the power to accept courses
taken in Allopathic hospitals in satisfaction .of the annual re-
fresher course requirements contained in section 6. You ask
further if the -Bodrd can.accegtipbstgr&duaﬁe work in psychology
performed at the University of Maine in satisfaction of this same
.requirement.

‘The law states that every Osteppathic ghyaician in a plﬁing
for a renewal of his license must satisfy the Board that he has
attended at least two days of five hours each of an annual Osteo-
pathic education program devoted to postgraduate instruction and
training in osteo athg, surgery, and.obstetrics, which progrem

must be approved by the ‘Board. The Board has discretion to approve
eimilar courses conducted by the Maine -Osteopathic Association or
its equivalent, but .the Board has no discretion to accept in sat-
isfaction of this requirement courses in anythingngqegtiosteopathy,
surgery, and obstetrics. The discretion of the Board is limited

to the approval of refresher courses taken in these three fields.
Each Osteopath applying for a renewal of his license must show

that he has attended such a refresher Erogramioﬁ'instruction,

which program is conducted on an annual basis. The Board could,
however, In its discretion, approve similar courses not mecessarily
conducted on an annual basis,
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"t answmr to your specific inquiries inion that
the Bogrd eould tazgsuim ”#miuq : il s.uh .
snd clinics so long as thoee courses lmd t.raintnt osteopathy,
surgery, and ehsutriu

It is our further fom that postgraduste woxk done Ia the
!m& of ;azelw ns;‘g muudnt m”m satisfy the ulremanty

of ssetion mmaunmﬁammm ve vecognition
:;mhgmutnu ;nwhrhoutiﬁrthcmﬁmuaf

Yezy truly youvs,

Themas W. Tavennst
J— Assistent Attorney Gensyal



