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statute leaves little doubt that the "soliciting" of money on deposit as a regular 
business intended to derive profit from the loan of money, with the exception 
noted in the statute, constitutes doing a banking business in Maine. 

The only limitation that might be placed on this prohibition is that such 
solicitation by advertisement must be in papers, magazines, flyers, etc. "published"' 
in Maine. The fact that an advertisement may be placed in some paper or· 
periodical published outside the State and incidentally "distributed" in this State 
would not constitute doing a banking business in Maine. 

GEORGE C. WEST 

Deputy Attorney General 

June 8, 1961 

To: Dean Fisher, M.D., Commissioner of Health and Welfare 

Re: Prepaid Funeral Arrangement 

You have asked for a ruling on the instrument signed and dated February 
12, 1961, whereby an undertaker agrees to furnish a complete funeral upon death. 

The question raised is whether or not this prepaid funeral expense is to be 
considered as a cashable asset. Previous to this, the department has always con­
sidered prepaid funeral expenses as cashable assets because most agreements have 
been worded in such a way that the person depositing the money with the funeral 
director could recall the funds at any time. 

Since September 12, 1959, Chapter 151 of the Public Laws of 1959, has 
been in effect. This provides in substance that all monies paid during a person's 
lifetime to any individual, firm, etc., under an agreement that services be per­
formed in providing burial of the individual, shall be deposited by the funeral 
director within thirty days in a separate account in a bank in the name of the 
funeral director as mortuary trustee. The law further provides that this money 
shall be held in such account, together with the interest. 

There are three conditions under which the funeral director may withdraw 
the funds: 

1) With the written permission of the person paying the money 
2) Written instructions of his legal representative, or, 
3) Death of person paying the funds. 

It was the apparent intention of the legislature that any payments made to 
a funeral director are made under a so-called statutory trust agreement and he 
is duty bound to fulfill that trust. It would appear that a withdrawal during the 
lifetime of the person paying the money to a funeral director could only be done 
for the purpose of transferring the account to another bank. There is nothing in 
the law which allows revocation of the trust by mutual agreement of the parties. 

It seems to me that the person making these payments to the funeral director 
has divested himself or herself of this money and cannot claim the money back at 
any time. Therefore, I feel that the previous ruling of the department and any 
previous opinion by the Attorney General's Office should be now reversed on the 
basis that the legislature has changed the situation. I, therefore, rule that Public 
Law 1959, Chapter 151, is effective to make such prepaid funeral expenses no 
longer a cashable asset. 
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GEORGE C. WEST 

Deputy Attorney General 


