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we are precluded from orgamzmg until such time as 'any part' of the Maine 
National Guard is called into service. 

"3. Reference 'b', above, appears to indicate that were reference 'a' 
worded to permit the organization of a 'Maine State Guard' such could be ac­
complished at this time. 

"4. It is requested that -
( 1) You comment on our assumptions. 
( 2) Recommend, if necessary, a possible solution which would allow 

organization of a State Guard." 
In response to your request we believe that, in reference to "b" above, that 

your assumption that you are precluded from organizing a Maine State Guard 
until such time as any part of the Maine National Guard is called into service, 
is a proper assumption. 

It appears to us that this situation can only be changed by Legislative Act. 
Those sections of Chapter 14 relating to the Maine State Guard would have to he 
amended so as to eliminate those provisions which would indicate that the Maine 
State Guard could be organized only when any part of the National Guard of 
this State is in active federal service, and the elimination of related provisions 
such as appear in sections 89 and 99 of chapter 14, R. S. 1954. 

JAMES GLYNN FROST 

Deputy Attorney General 

May 1, 1961 

To: Robert R. Washburn, Director of Veterans Affairs 

Re: Ruling requested on eligibility for World War Assistance based on type of 
discharge 

This memo 1s m response to yours of February 2 3, 1961 in which you ask 
questions relating to the determination of the status of a veteran in so far as his 
discharge is concerned. 

"For World War Assistance purposes, Paragraph IV of Section 10 
of Chapter 26 as amended of Revised Statutes of 1954, defines a veteran 
as follows: 

'The term "veteran" shall be construed to mean any person who 
served in the armed forces of the United States on active duty during 
World War I, World War II or the Korean Campaign, not dishonorably 
discharged.'" 
You state that: 

"Inasmuch as the Veterans Administration makes rulings on eligi­
bility for their benefits based on types of discharges and because they are 
in the best position to make such rulings, it is the desire of this Division 
to follow VA policy on eligibility insofar as is consistent with the statutes 
under which we operate. 

"We have no problem with the straight honorable discharge, nor 
with the straight dishonorable discharge. There are a myriad of types in 
between and certain other special situations that we encounter. It is with 
some of these that we have difficulty." 
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You then ask for rulings on the following situations: 

"1. Veteran enters service during wartime, is discharged solely for purposes 
of reenlistment without interruption, and was not otherwise eligible for discharge 
at that instant. Subsequently, he is dishonorably discharged in either a wartime 
or peacetime period. VA holds this is in effect one period of service and no 
eligibility for benefits based on this period of service. Our present policy: same 
as VA and so recommend." 

Answer: The policy appears to us to be proper. 

"2. Veteran has two periods of service during wartime, one period honorable 
and other dishonorable. VA holds benefits may be granted based on the honorable 
period of service. Our present policy: to base eligibility on the second period of 
service and so recommend." 

Answer: The policy appears to us to be proper assuming that the second 
period of service is the one on which a dishonorable discharge has been granted. 

"3. There are a myriad of types of discharges between honorable and dis­
honorable. There are even some types ostensibly honorable in nature which VA 
has ruled after investigation to be in effect dishonorable. Our present policy: to 
follow VA ruling." 

Answer: VA rulings ought to be used by you merely as a guide. It would be 
improper for you to permit some third party to substitute his discretion and 
judgment for that discretion and judgment that should be exercised by you. 
Otherwise the policy appears to be proper. 

"4. As our benefits are based on war time service, our policy is to totally 
ignore any period of service rendered solely in peacetime regardless of type of dis­
charge, and so recommend." 

Answer: This policy appears to be proper; peacetime meaning any time 
outside the periods indicated by section 10 of Chapter 26, which section outlines 
the dates of World War I, World War II, or the Korean conflict. 

JAMES GLYNN FROST 

Deputy Attorney General 

May 5, 1961 

To: Doris M. St. Pierre, Secretary of Real Estate Commission 

Re: Application for Real Estate Brokers License 

This is in answer to your request for an opinion of May 2, 1961. 

You have inquired whether or not an individual who holds a broker's license 
and is designated as a broker for other corporations must have the recommenda­
tions of three citizens as required by the Revised Statutes of 1954, Chapter 84, 
Section 5. In my opinion, requirements of Section 5 are mandatory and every 
application for a broker's license must have the recommendations provided by 
Section 5. 

You have also inquired whether or not other individuals who will work for 
the corporation must be licensed when the corporation already has a designated 
broker. I would refer you to the Revised Statutes of 1954, Chapter 84, Section 3, 
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