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Universal Military Training and Service Act) continues in effect; the 
exclusion in the 1957 law not having included leaves of absence. 

Peter Bowman, M. D. 
Superintendent 
Pineland Hospital and Training Center 
Pownal, Maine 

Dear Dr. Bowman: 

JAMES GLYNN FROST 
Deputy Attorney General 

August 26, 1960 

We have your memo in which you ask if the word "may" as it appears 
in Chapter 152-A, Section 6, of the Revised Statutes of 1954 as enacted 
by Chapter 342, Public Laws of 1959, is permissive or mandatory, your 
basic question being whether you should accept for commitment a juvenile 
sent to you by a juvenile court when the papers accompanying the juvenile 
do not reveal that he has been examined by a qualified psychiatrist. 

The said Section 6 of Chapter 152-A reads as follows: 
"Mentally retarded and mentally ill juveniles. If, in any pro­

ceeding before a juvenile court, the court has cause to believe that 
the juvenile is mentally retarded, or mentally ill, the court may re­
quire such juvenile to be examined by any qualified psychiatrist and 
the result of said examination shall be reported to the court for 
its guidance. 

"The expenses of any examination authorized by this section 
shall be paid by the county in which the juvenile court ordering 
such examination is sitting." 
Another section that should be read in conjunction with Section 6 is 

Section 17, subsection IV, paragraph G of Chapter 152-A, which section 
deals with the power of a juvenile court to dispose of juvenile cases. 
Among several specifically enumerated kinds of disposition of juvenile 
cases, the juvenile court may: 

"Commit, in its discretion, to an appropriate treatment center 
provided that the court has received a report, as provided in section 
6, that the juvenile is mentally retarded or mentally ill;" 
Thus, while it is discretionary in the court to initially require exam­

ination of the juvenile by a qualified psychiatrist, it is our opinion that 
such court is powerless to commit the juvenile to the Pineland Hospital 
and Training Center unless the juvenile was so examined by a psychia­
trist. The examination is jurisdictional and must be complied with before 
a juvenile court has jurisdiction to commit to a treatment center. 

The commitment papers should indicate that such examination was 
made. 

Your question, however, as revealed by conversation with Dr. Sidwell, 
actually concerns commitment papers which conform to the use under a 
law now repealed, which provided that a municipal court could commit 
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certain juveniles to Pineland upon the certificate of " . . . 2 physicians 
who are graduates of some legally organized medical college and have 
practiced 3 years in this state, that such juvenile is mentally defective and 
that his or her mental age is not greater than % of subject's life age nor 
under 3 years ... " Chapter 146, section 6, R. S. 1954, repealed by Public 
Laws of 1959, Chapter 342, section 17. 

While the present law, of course, would be clearly satisfied if the 
commitment papers were to contain a statement to the effect that ex­
amination had been made by a qualified psychiatrist and which papers 
indicate who that psychiatrist was; still, on the other hand, if the papers 
indicate that the juvenile had been examined by duly qualified physicians, 
then we think the law has still been complied with. 

We think it is within the competence of a court to determine whether 
or not a physician is qualified to act as a psychiatrist. A court having 
sought the services of a physician in order to fulfill the conditions of the 
law relating to commitment of juveniles to a treatment center and having 
indicated in its papers of commitment that the subject was examined by 
a physician, has, in our opinion, complied with that portion of the law 
requiring such examination. We think that the court has, in effect, found 
that such examining physician or physicians are qualified psychiatrists 
and its findings should be given recognition. 

Dr. Francis H. Sleeper 
Superintendent 
Augusta State Hospital 
Augusta, Maine 

Dear Dr. Sleeper: 

Very truly yours, 

JAMES GLYNN FROST 
Deputy Attorney General 

September 13, 1960 

I have your request for an opinion regarding Section 118, Chapter 27, 
Revised Statutes of 1954 as it relates to the power of municipal court 
justices to order an adult sent to the State Hospital for observation as 
result of the notice of a plea of insanity in a criminal action. (The word 
"adult" is purposely stated since a juvenile court has the authority to be 
examined by a qualified psychiatrist and the findings reported to the court 
and to commit to a treatment center those mentally retarded or mentally ill. 
Sections 6 and 17, subsection G.) 

In the case of an adult offender the municipal court has no authority 
to order a person committed for observation. Section 118 is clear and 
authorizes the superior court to do so on certain conditions, but gives a 
municipal court no such authority. 
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Very truly yours, 

GEORGE A. WATHEN 
Assistant Attorney General 


