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that the so~called Sinclair Act is constitutional in its present form. There­
fore, it is my opinion that this district is a legal entity capable of exercis­
ing all of the rights, powers and duties granted under the statute provided 
therefor. 

Very truly yours, 

To: Motor Vehicle Dealer Registration Board 

Re: Transit Plates 

GEORGE A. WATHEN 
Assistant Attorney General 

July 12, 1960 

In reply to your oral request for an op1mon concerning the authority 
of the Board to issue transit plates to the Company, I have found the 
following facts: The Company requested transit plates for the pur­
pose of moving their motor vehicles to garages in Greenville and Ashland 
for repairs. These vehicles are used for non-highway purposes and are not 
registered under Sections 13-20, Chapter 22 of the Revised Statutes of 
1954. The Company also uses these plates for transporting these vehicles 
over public highways when being traded with local dealers for new ve­
hicles. Filling stations for company vehicles are maintained and the 
Company made application as a filling station or garage. 

It would appear that the transit plates were not issued on a temporary 
basis for the purpose of moving new motor vehicles from the point of 
manufacture or delivery outside the State to points within the State. 

I do not believe that the Board has authority to issue transit plates 
for the purposes requested by the Company. Subsection I, D, Section 
16, Chapter 22, provides for movement of certain vehicles for limited pur­
poses on a so-called "transporter permit." It is possible that facts may war­
rant the issuance of a transit plate to a service vehicle under Section 29, I, 
Chapter 22, but we are not presently concerned with that matter. 

GEORGE A. WATHEN 
Assistant Attorney General 

July 19, 1960 

To: G2orge Davis, Chairman of Maine Automobile Dealers Registration 
Board 

Re: Transit Registration Plates 

I have your request for an opinion from this office regarding the is­
suance and use of transit registration plates. Your questions are divided 
into categories consistent with the types of business involved, and I shall 
attempt to answer in the same manner. It might be well to digress and 
establish certain basic principles which will be common to all the matters 

142 



being dealt with herein. A "motor vehicle" is defined in Section 1, Chapter 
22, Revised Statutes of 1954, as 

" ... any self-propelled vehicle not operated exclusively on tracks, 
including motorcycles;" 
The term "vehicle" is also defined in the same section as 
" ... all kinds of conveyances on ways for persons and for property, 
except those propelled or drawn by human power or used exclu­
sively on tracks;" 
The transit registration plate appears to be an extension of the issuance 

of dealer plates. The theory and basic purpose of the legislation was to 
facilitate the movement over the highways of motor vehicles being sold and 
traded. It was not designed to exempt a particular business from register­
ing vehicles used in connection with the business, except as it relates to 
aiding them in the movement of vehicles being sold or traded as an incident 
to the business and for demonstration, service and emergency purposes. 

Section 26-A, Chapter 22, is a broad authorization for certain enumer­
ated businesses and others of the same class to make application for 
transit registration plates for the purposes set forth therein, with the 
limitation that transit and dealer plates shall not be used in lieu of registra­
tion under Sections 13-20, Chapter 22. This section further empowers 
the Board to place reasonable limitations on the use of the transit plate. 
Section 29, Subsection I, Chapter 22, provides that no motor truck, tractor 
or trailer registered under sections 21 to 29 ( dealer plates and transit 
plates) shall be used for other than demonstration, service or emergency 
purposes. This subsection further defines the limits of service as the trans­
portation of articles and materials directly connected with the service or 
maintenance of motor vehicles and the maintenance of the properties con­
nected and used with such business. 

I note that the legislation creating what is now Section 26-A has been 
added piecemeal in different sessions. It should also be noted that I must 
assume certain facts which are only hypothetical in my answers. 
HEAVY EQUIPMENT DEALERS: 

(1) The first query is (a) whether or not a heavy equipment dealer 
may use a t:rn!lsit plate on a truck with which he transports items sold or 
taken in trade? and (b) whether such items are self-propelled or not? 

Answer: Pursuant to Section 29 the plates can be used on a truck for 
the purposes of demonstration, service or emergency purposes and for ser­
vice purposes limited to the transportation of articles connected with the 
service or maintenance of motor vehicles and property connected or used 
with su~h business. These plates cannot be used to deliver air compressors 
or articles of like nature. Assuming the self-propelled equipment is a motor 
vehicle, the transit plate may be used for this purpose. 

(2) The second query is whether or not heavy equipment dealers 
have the right to use transit plates on their own trucks used exclusively 
for servicing equipment which has been sold by him whether self-propelled 
or not. 

Answer: Transit plates may be used on a service truck which is con­
nected with the service or maintenance of motor vehicles and the property 
used or connected with such business. (Subsection I, Section 29, Chap­
ter 22) 
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(3) The third query is whether or not a heavy equipment dealer may 
use a transit plate on a service truck for servicing equipment not sold by 
him. 

Answer: Yes, provided it is for the servicing of a motor vehicle. 
( 4) The fourth query regards the use of transit plates on passenger 

vehicles owned by a heavy equipment dealer broken into three classes: 
(a) exclusively in connection with the business of the dealer? 
(b) principally in connection with the business and partially for 

private use? 
(c) by salesmen permitted to use vehicles for private use part 

time? 
Answer: No, there appears to be no authorization for transit plates 

to be used on automobiles except as provided in Section 26-A, Chapter 22. 
FARM MACHINERY DEALERS: 

( 1) The first query is in regard to the use of transit plates for 
delivering self-propelled farm machinery. 

Answer: Transit plates can be used on self-propelled machinery which 
fits the definition of a vehicle. 

( 2) Whether or not a farm machinery dealer can use a truck or a 
trailer to deliver implements of husbandry which are not self-propelled? 

Answer: No, since the use of these plates is designed to aid the dealer 
in moving vehicles and not as an aid to his general business not related 
thereto. 

(3) Can a farm machinery dealer use a transit plate for delivering 
home appliances? 

Answer: No, for the same reason as stated in answer to question num­
ber 2 above. 

( 4) Can the transit plate issued to a farm machinery dealer be legally 
used on a service truck, used for servicing farm machinery and implements 
of husbandry sold by the dealer or repaired by him? 

Answer: No, unless it is used for servicing a motor vehicle. ( Section 
29, I) 

( 5) The fifth query is in regard to the use of transit plates on passen­
ger automobiles and is the same type of question as referred to in the 
heavy equipment dealer opinion and the answer would be the same. 
DEALERS IN MOBILE HOMES: 

The questions regarding the use of transit plates by mobile home 
dealers will be dealt with in a separate memorandum. 

It should be noted that these answers are to general propositions and 
are intended as guides in this area not as an answer to any factual situa­
tion. 

In regard to your last two questions concerning ( 1) whether or not 
the board has authority to limit the use of transit plates, there appears 
to be two limitations within the statute itself, Section 26-A provides that 
the various listed businesses for the purpose of movement on highways 
of such vehicles owned or controlled by them may be granted a transit plate. 
The last sentence of paragraph 1 of Chapter 26-A provides that the quali­
fication that in such businesses the movement of motor vehicles is an 
ordinary and usual incident to the operation of such business. It further 
states in Section 26-A in no event shall any plates issued under this section 
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be used in lieu of registration plates issued under sections 13-20. Section 
29 limits and defines the use of dealer or transit registration plates. Sec­
tion 26-A provides that the Board has authority to prescribe reasonable 
limitations to the use of transit plates. It would appear that this authority 
must be within the framework of the law in that the Board has no authority 
to grant greater rights than those set forth under the statute, but may 
limit them in particular circumstances. 

(2) The last query is whether or not the Board can limit the use of 
transit plates to passenger vehicles and trucks used in connection with the 
transit holder's business. 

Answer: The answer to this question appears to be stated in Section 
26-A as follows: 

" ... provided that the movement of motor vehicles is an ordinary 
and usual incident to the operation of such business." 
This section further states that the transit plates cannot be used in 

lieu of regular registration which has been previously set forth. It is my 
opinion that the authority to issue transit plates is limited in nature-not to 
a particular enumerated business, but for the free movement of motor ve­
hicles as set forth in the answers. 

GEORGE A. WATHEN 
Assistant Attorney General 

July 22, 1960 

To: Colonel Robert Marx, Chief of Maine State Police 

Re: "Penny Pitch" 

We have been asked to give you an opinion as to whether or not the 
game "Penny Pitch" as carried on at the fairs sponsored by local P.T.A. 
organizations, is lawful. 

Penny Pitch can be described as a game whereby children pitch or toss 
pennies onto a board covered with squares the approximate size of a penny. 
If the penny finally comes to rest completely in the square, then the 
thrower receives a prize; otherwise, he loses his penny. 

If the prizes given at such game can be won with what is described as 
by the skill of the pitcher rather than by chance, the game is probably 
not gambling. The rule appears to be that if a game predominantly is 
one of chance, then it is gambling, and if it is predominantly one of skill, 
then it is not gambling. Whether or not a game consists predominantly 
of skill or predominantly of chance is a question of fact which would have 
to be decided by the officer observing the game. If he believes, giving due 
regard to all facets of the problem, the size of the square, the distance which 
the penny is pitched, etc., that chance predominates, then he would be 
justified in having the court finally determine if such game is gambling. 
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