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STATE OF MAINE 

REPORT 

OF THE 

ATTORNEY GENERAL 

for the calendar years 

1957 - 1958 



September 18, 1958 

To Kermit S. Nickerson, Deputy Commissioner of Education 

Tie: Medical and Health Inspections 

I have your request for an opinion based on the following questions: 

"l. May a parent refuse to have a child examined by a school 
physician employed by the school committee? If so, what recourse does 
the school have to protect other children? 

"2. With reference to Sec. 62 of Ch. 41, may a parent refuse to 
have his child submit to a visual or auditory test? Can a parent have 
these tests made outside the school by competent personnel and report 
to the school in lieu of the school examination?" 

Sec. 58 of Ch. 41 provides that it is the duty of every school physician to 
make a prompt examination and diagnosis of all children referred to him as pro­
vided in Sections 57 to 65. Therefore, in the case of absence on account of 
sickness or notice of disease, there seems to be nothing in the statutes which 
requires compulsory complete physical examination of students before entering 
school. Sections 54, 60, 61 and 62 provide means for the protection of the other 
children. 

In reference to your question, Section 62 states in part: 

"The superintending school committee or school directors of admin­
istrative units shall cause every child in the public schools to be 
separately and carefully tested and examined at least once in every 
school year to ascertain whether he is suffering from defective sight or 
hearing, or from any other disability .... Tests of sight and hearing 
shall be made by the teachers or the school physicians." 

A parent cannot refuse to allow his child to submit to these examinations, 
but a degree of cooperation from the child is necessary for an adequate exam, 
so as a practical matter, I would suggest acceptance of a competent physician's 
report in lieu of the school teacher or physician's examination. 

GEORGE A. WA THEN 
Assistant Attorney General 

September 18, 1958 

To Maurice C. Varney, Director of Vocational Education 

Tie: Liability Coverage of Firemen employed as Instructors 

You make inquiry about liability insurance protection for itinerant fire service 
training instructors. You say that the Department of Education, in its fire service 
training programs, employs on a contractual basis approximately 35 professional 
firemen as instructors in regularly organized schools of from 10 to 25 hours, and 
the question has arisen as to what protection against injury these men have. 

It would seem that they are protected, while in your employ, under the 
terms of the Workmen's Compensation Act. There is an exception in the Act 
relating to any person "whose employment is not in the usual course of the 
business, trade or occupation of his employer"; but your business is education 
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and these employees are engaged with you for educational purposes, as teachers. 
Their terms of employment are brief but otherwise seem to be regular, and I 
think that the protection of the Workmen's Compensation Act would apply to 
them. 

NEAL A. DONAHUE 
Assistant Attorney General 

September 24, 1958 

To Roland H. Cobb, Commissioner of Inland Fisheries and Game 

Re: Raft or Boat as Stationary Blind 

You ask for an interpretation of the third paragraph of Section 89 
of Chapter 37 of the Revised Statutes of 1954, which reads as follows: 

"No artificial cover which is termed stationary blind, or parts there­
of, used for hunting purposes shall be left or allowed to remain in the 
waters of Merrymeeting bay between one hour after legal shooting time 
and one hour before legal shooting time." 

You ask if a raft or boat fitted as a blind would be prohibited in Merry­
meeting Bay between the hours fixed in this paragraph :-one hour after legal 
shooting time to one hour before legal shooting time. 

For the purposes of enforcement of your laws we believe you should con­
sider a raft or boat fitted as a blind to be an "artificial cover which is termed 
stationary blind", and as such should not be "left or allowed to remain in the 
waters of Merrymeeting bay between one hour after legal shooting time and one 
hour before legal shooting time". 

JAMES GLYNN FROST 
Deputy Attorney General 

September 24, 1958 

To Perry D. Hayden, Commissioner of Institutional Service 

Re: Transfer of Voluntary Patient under Interstate Compact on Mental Health. 

We have your memo of September 19, 1958, which reads as follows: 

"This Department has recently received a request from the Massachusetts 
Department of Mental Health to transfer a mental patient from the Northampton 
State Hospital to a state hospital in Maine. Massachusetts is a member of the 
Interstate Compact on Mental Health and a transfer can be effected if . . . 
there are factors based upon clinical determinations indicating that the care and 
treatment of said patient would be facilitated and improved thereby. . . The 
factors referred to . . . shall foclude the patient's full record with due regard 
for the location of patient's family, character of illness and probable duration 
thereof, and such other factors as shall be considered appropriate." ( Section II 
of Article III of the Interstate Compact on Mental Health, Chapter ( 231), Public 
Laws of 1957). 

"The patient involved was not committed to the Northampton State Hospital 
but is on a voluntary status and has himself requested the transfer so that he may 

148 




