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STATE OF MAINE 

REPORT 

OF THE 

ATTORNEY GENERAL 

for the calendar years 

1957 - 1958 



September 18, 1958 

To Kermit S. Nickerson, Deputy Commissioner of Education 

Tie: Medical and Health Inspections 

I have your request for an opinion based on the following questions: 

"l. May a parent refuse to have a child examined by a school 
physician employed by the school committee? If so, what recourse does 
the school have to protect other children? 

"2. With reference to Sec. 62 of Ch. 41, may a parent refuse to 
have his child submit to a visual or auditory test? Can a parent have 
these tests made outside the school by competent personnel and report 
to the school in lieu of the school examination?" 

Sec. 58 of Ch. 41 provides that it is the duty of every school physician to 
make a prompt examination and diagnosis of all children referred to him as pro­
vided in Sections 57 to 65. Therefore, in the case of absence on account of 
sickness or notice of disease, there seems to be nothing in the statutes which 
requires compulsory complete physical examination of students before entering 
school. Sections 54, 60, 61 and 62 provide means for the protection of the other 
children. 

In reference to your question, Section 62 states in part: 

"The superintending school committee or school directors of admin­
istrative units shall cause every child in the public schools to be 
separately and carefully tested and examined at least once in every 
school year to ascertain whether he is suffering from defective sight or 
hearing, or from any other disability .... Tests of sight and hearing 
shall be made by the teachers or the school physicians." 

A parent cannot refuse to allow his child to submit to these examinations, 
but a degree of cooperation from the child is necessary for an adequate exam, 
so as a practical matter, I would suggest acceptance of a competent physician's 
report in lieu of the school teacher or physician's examination. 

GEORGE A. WA THEN 
Assistant Attorney General 

September 18, 1958 

To Maurice C. Varney, Director of Vocational Education 

Tie: Liability Coverage of Firemen employed as Instructors 

You make inquiry about liability insurance protection for itinerant fire service 
training instructors. You say that the Department of Education, in its fire service 
training programs, employs on a contractual basis approximately 35 professional 
firemen as instructors in regularly organized schools of from 10 to 25 hours, and 
the question has arisen as to what protection against injury these men have. 

It would seem that they are protected, while in your employ, under the 
terms of the Workmen's Compensation Act. There is an exception in the Act 
relating to any person "whose employment is not in the usual course of the 
business, trade or occupation of his employer"; but your business is education 

147 




