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The last paragraph of Section .5 reads: 

"It ( the Department) shall also fix rates and collect fees for the 
support of patients in state hospitals, sanatoriums and other state insti­
tutions and provide for the trainin,g of nurses in state hospitals and 
sana tori urns." 
Section 144 reads: 

"All indigent and destitute persons in this state, who are proper 
subjects for said school and have no parents, kinsmen or guardian able 
to provide for them, may be admitted as state charges and all other 
persons in this state, who are proper subjects for said school, when 
parents, kinsmen or guardian bound by the law to support such persons 
are able to pay, shall pay such sum for care, education and maintenance 
of such persons as the department shall determine, and such persons 
from other states having no such institution or similar school may be 
received into such school when there is room for them without excluding 
state charges, at a cost to such person or those who are legally respon­
sible for their maintenance, of not less than $3.2.5 per week; and the 
state may recover from any person admitted to said school, if able, or 
from persons legally liable for his support, the reasonable expenses of 
his support in said school." 

A patient upon bona fide trial visit, still under the care and supervision of 
the Center, is subject, in our opinion, to he charged, if under the circumstances 
that patient is able to pay a portion of the expense involved in supplying that 
care. 

JAMES GLYNN FROST 
Deputy Attorney General 

July 18, 19,58 

To Earle R. Hayes, Executive Secretary, Maine State Retirement System 

Re: Social Security Coverage for Public Library 

We have your memo asking our opinion as to the status of the Farmington 
Public Library. 

It appears that you transmitted Modification No. 49 to the Department of 
Health, Education and Welfare of the Federal Government for the purpose 
of extending Social Security coverage to the employees of said library. 

The Regional Representative of the Bureau of Old-Age and Survivors Insur­
ance requests an opinion as to whether the library is a political subdivision of 
the State. 

It is our opinion that the Farmington Public Library is not a political sub­
division of the State for the purposes of Social Security coverage. 

The said library was incorporated under the provisions of Chapter .5.5 of the 
Revised Statutes of 1883, the counterpart of which statute is seen in Chapter ,54 
of the Revised Statutes of 19.54. 

The corporations so incorporated are not political subdivisions of the State. 
They are private, as distinguished from public, corporations in that they do not 
exercise any portion of the sovereignty. 
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\Vhile such libraries have been designated as quasi-municipal corporations 
for the purpose of extendin.g the benefits of the Maine Retirement System to 
employees of such corporations, that designation cannot be carried over by 
intE'rpretation to tlw Social Security Law ... 

JAMES GLYNN FROST 
Deputy Attorney General 

July 18, 1958 

To Earle R. Hayes, Executive Secretary, Maine State Retirement System 

Re: Death Benefits 

We have your memo requesting an interpretation of Section 9, subsection 
I-B, subparagraph 1, of Chapter 63-A, R. S. 1954, in so far as that section per­
tains to eligibility of persons to be entitled to death benefits. 

You ask if persons 'Nho are employed by the State or as teachers and sepa­
rated from such service prior to July 1, 1957, can be considered as being pro­
tected under the ahove quotecl section of law. 

Answer. No. 

Such section sets forth the necessary qualifications of one in service as of 
the effective date of the Act, July 1, 1957: 

"l. General eligibility provision for non-service-connected death. The 
deceased member must have had at least 18 months of creditable service 
within the 42 months prior to date of death, or be under 60 years of 
age and receiving at the time of death an ordinary disability allowance 
as provided in section 7 and any lump sum due under section 7 shall be 
paid into the survivors' benefit fund." 

The underlying theory of pensions, survivors' benefits, etc., is to induce em­
ployees to contribute long and faithful service. In the case of ex-employees who 
have already performed their service without need of such inducements, the 
statute enacting such benefits after termination of service would not extend those 
benefits to such people unless such extension was expressly set forth in the statute. 

It is a general principle of interpretation that a law is not retroactive unless 
it so states expressly or unless, from a reading of the law, it appears clear that 
the legislature intended the law to be retroactive. Such principle applies to pen­
sion acts and other acts extending similar benefits. See 40 Am. Jur. 963. 

An examination of the Survivors' Benefit Law fails to reveal any express pro­
vision making the law retroactive to persons who severed service with the State 
prior to July 1, 19,57. 

For instance, the fund in which shall be accumulated all reserves required 
for the payment of survivors' benefits is set up in Section 15, subsection VI of 
Chapter 63-A. 

This fund is built upon contributions from the employees ( Sec. 15, subsec­
tion VI-B) and annual amounts to be paid by the State ( Sec. 15, subsection 
VI-C). It should be noted that the State's share of money to build the account is 

"an amount equal to a certain percentage of the annual earnable 
compensation of such member, to be known as the survivors' contribu­
tion." 
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