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The interpretation of this section requires that consideration be given to the word 
"primarily." Such consideration would mean that a truck registered under this 
section need not be used exclusively in the transportation of agricultural com­
modities connected with the farm of the registrant. If such truck is used primar­
ily for the purposes set forth in this statute, then we think that the intent 
of the statute has been accomplished and that the truck may be used for other 
unrelated purposes, in addition to such primary use. 

JAMES GLYNN FROST 
Assistant Attorney General 

May 16, 1958 

To Harvey H. Chenevert, Exec. Sec., Maine Milk Commission 

Re: Voting & Quorum 

You have requested an opinion on the following fact situation: 

The Maine Milk Commission is made up of seven members who are present 
at a meeting. In voting on a question, three members voted for a proposition, 
one voted in the negative and three abstained from voting. No required number 
of votes are necessary to carry an action under Chapter 33, Revised Statutes 
of 1954. 

Would an action carry by the vote of three in the above-mentioned situa­
tion? 

It is my opinion that the action has been legally carried. Referring to the 
Manual of Legislative Procedure by Paul Mason, Section 510 at page 348, it is 
stated: "A majority of the legal votes cast, a quorum being present, is sufficient 
to carry a proposition unless larger vote is required by a constitution, charter, 
or controlling provision of law, and members present but not voting are dis­
regarded in determining whether an action carried." 

Section 516 at page 363 states: 
"There has been considerable discussion by the courts as to pre­

sumptions concerning the effect of members not voting. There appear 
to be two distinct situations: 

(a) When only a majority of the legal votes cast is required, failure 
to vote or the casting of a blank ballot reduces the number of affirma­
tive votes necessary to take an action. Under this situation a failure to 
vote has in part the same effect as a "yes" vote. The members not vot­
ing are sometimes said to be presumed to agree to abide by the decision 
of those voting." 
Therefore, in your meetings, a majority of those present and voting would 

carry an action. 

To Ernest H. Johnson, State Tax Assessor 

Re: Property Tax Exemptions for Veterans 

GEORGE A. WATHEN 
Assistant Attorney General 

May 21, 1958 

You inquire whether or not the real estate of a qualified veteran 
who has claimed an exemption under Paragraph III of Section 10 of Chapter 
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91-A is taxable by the operation of Section 4 of Chapter 91-A to a person who 
leases the real estate or has some other "interest by contract or otherwise." 

The veteran's exemption appears to be both a meritorious grant and, in 
some cases, a financial aid to qualified veterans or their widows who have small 
estates. 

The exemption of a qualified veteran's estate up to the value of $3500 . does 
not provide for a distinction between a veteran's home and his business property; 
either type of property may be exempt in whole or in part. Thus the exemption 
is not determined by the use which the veteran makes of his property. Compare, 
however, the test applied to the exemption under Section 10, Paragraphs I and II 
allowed Federal or state-owned property and charitable organizations. The use 
made of the property is the determining factor in allowing an exemption. In one 
case the use is a public use and in the other case a charitable use. 

It should not rnatter whether a qualified veteran derives profit from his 
own proprietorship of a business situated on his property or derives a profit from 
the lease of his business property to another. The exemption should apply in 
either case. To hold that an interest by contract or otherwise is taxable to a 
person in possession of a qualified veteran's real estate would, to some extent, 
by operation of Section 14 of Chapter 91-A, operate to defeat the meritorious 
aspect of the exemption, since one-half of the tax paid by a tenant would be 
taxable to the landlord. 

There are differences between the exemption allowed veterans and the ex­
emptions allowed the Federal and State governments or charitable organizations. 
The exemptions to government-owned property and charitable organizations 
exempt the entire value of the property. However, the exemption to the vet­
eran is only a partial exemption when his estate exceeds $3,500. The exemption 
to government property and charitable organizations vests immediately by opera­
tion of Section 10 and may be divested by conditions subsequent, depending upon 
the use to which the property is put. However, the exemption to veterans does 
not vest immediately by operation of Section 10 but only upon condition precedent 
of registration as a qualified veteran for the exemption. Therefore, it would 
appear that the words, "real estate exempt from taxation," as used in Section 
4 of Chapter 91-A, were not intended to include the limited, conditional exemp­
tion of a qualified veteran's estate, but refer primarily, yet not exclusively, to the 
exempt real estate of government or charitable organizations. 

For the reasons outlined above, an "interest by contract or otherwise" in the 
real estate of a qualified veteran who has claimed an exemption with regard to 
the specific real estate in question should not be taxed to the person in possession 
except as the value exceeds $3,500 or that portion of the $3,500 claimed by the 
qualified veteran. 

RICHARD A. FOLEY 
Assistant Attorney General 

May 27, 19.58 

To Max L. Wilder, Bridge Engineer, State Highway Commission 

Re: Need of Permit to Build Tukey Bridge 

You have requested my opinion as to the liability of the State of Maine 
to obtain the permit required under the provisions of Chapter 192 of the Private 
and Special Laws of 1917, as amended. 
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