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"If a person locates on a 111111111g claim under the law of 1897 ( St. 
1897, P. 214, C. 159) and erects an initial monument at the place re­
quired by such law and posts the required notices thereon and remains 
in possession, no other person can make a valid entry thereon for the 
purpose of making another location until the first person locating the 
claim is in default, and within the 20 days allowed by the law of 1897 
for recordation the claim of the locator is valid, and no other entry can 
be made as the basis for claim of title." 

The underlying principle is that the location vests the estate and that the 
recording is an act which is used to prove the locator's right. 

GEORGE A. WA THEN 
Assistant Attorney General 

February 19, 1958 

To: H. W. MacDonald, Chief Engineer of Water Improvement Commission 

Re: Powers of the Water Improvement Commission 

We have your recent request for opinions on the following questions: 

The Water Improvement Commission wishes to know if under the powers 
given them by Chapter 79, R. S. of 1954, as amended they can: 

1. Refuse to issue a 1icense to discharge sewage or industrial waste to an 
applicant. 

2. Refuse to issue a license to discharge sewage or industrial waste to a 
riparian owner. 

3. Refuse to issue a license to discharge sewage or industrial waste to a 
riparian owner who has a specified right to the use of water, such as the right 
to water to generate power, when this right does not specifically relate to waste 
discharge. 

4. Does the commission have the right to review licenses once granted and 
alter conditions thereof in the light of changing circumstances? 

Your questions, particularly the third, are so general in nature that no doubt 
our answer will be as difficult to apply to any single actual situation, as it is 
difficult to phrase an answer based on the questions presented. 

Answers: 

1. Yes, a license may be refused where the refusal is based upon statutory 
grounds. 

2. Same as above. 

3. The absence of any express right to waste discharge in the authority 
granting the right to a riparian owner to generate power, should not, in and by 
such absence, be the sole reason why a license should not be granted. 

4. A license once granted does not give to the licensee the right to ex­
cessively discharge waste. The rights accompanying the license are subject to 
diminution or expansion according to the will of the Legislature, and accord-
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ingly such changing conditions might call for reevaluation of the licensee's 
activities. 

To: A. D. Nutting, Commissioner Forest Service 

JAMES GLYNN FROST 

Deputy Attorney General 

Februar)' 19, 1958 

He: Slash Removal-Reimbursement of Use of Fire Equipment­
Fire Warden's duty to take violator to Court 

Recently you left with this office six questions concerning which you desired 
the opinion of the Attorney General. During a discussion between us, you 
decided that only three of the questions need be answered. 

"l. Chap. 36, Sec. 83, Par. 1 

Slash removal is required within '50 feet of the nearer side of the 
wrought portion of any state highway.' How is the 'wrought portion' 
determined or of what does it consist?" 

The ordinary meaning of "wrought" is worked up, elaborated, worked 
into shape, labored, managed; not rough or crude. With respect to a highway 
the wrought portion of the road is that compact section devoted to the travel 
of motor vehicles and would not include, in our opinion, those portions com­
monly designated as shoulders. 

"3. Chap. 97, Sec. 60 

Fire equipment owned by a village corporation is used on a forest 
fire outside of corporation limits. Can the State reimburse the town for 
costs incurred by use of the corporation's equipment? 

If the corporation uses its equipment on a forest fire within the 
t:orporation limits can the state reimburse the corporation for use of this 
equipment? Could the corporation bill the town for this equipment use 
and the state then reimburse the town?" 

With respect to this question we understand that the village corporation 
involved received its legislative charter for the express purpose of being a self­
sufficient corporation with respect to fire control. Where the fire equipment of 
the village t:orporation is used on a forest fire outside of the corporation limits 
of the village corporation, the state would not reimburse the town for costs in­
curred by use of the corporation's equipment. We believe that in all respects 
the village corporation incorporated for the purpose of granting fire protection 
within its confines should be treated by you as if it were a municipality. Thus, 
if the corporation were to use its equipment on a fire within its own limits, the 
state would not reimburse for such use of equipment. 

"5. Must a fire warden take a violator to a court in the county where 
the offense was committed?" 

The answer is "Yes." 
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