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"Except that af tcr a probationary period of not to exceed 3 years, 
subsequent contracts of duly certified teachers shall be for not less than 
2 years, and furthermore, that unless a duly certified teacher receives 
written notice to the contrary at least 6 months before the terminal date 
of the contract, the contract shall be extended automatically for 1 year 
and similarly in subsequent years, although the right to an extension for 
a longer period of time through a new contract is specifically reserved 
to the contracting parties." 

You then ask whether or not the superintending school committee would 
have the right to make a reduction in the salary paid to a teacher who does not 
receive notice of termination of contract or a new contract. We answer your 
question in the negative. 

We assume that a teacher's contract of employment expressly sets forth 
the salary to be paid the teacher. When such a contract is extended l)Y the 
"self-executing" statute above referred to, the contract in all its essential elements 
but one ( original term of contract) is extended from year to year. Such ex­
tension embraces the salary of the teacher. If the contract is so extended, it 
necessarily calls for the conclusion that the salary in the contract cannot be 
diminished. 

To: Kermit S. Nickerson, Deputy Commissioner 

Re: Town of West Paris 

JAMES G. FROST 
Deputy Attorney General 

December 10, 1957 

This will acknowledge receipt of your memorandum of December 6, 1957, 
in which you ask for an interpretation of Section 37, Chapter 364, Public Laws 
of 1957, with respect to the application of said section to the new town of West 
Paris. 

The Town of West Paris is being organized in January 1958 at which time 
three members of the superintending school committee will be elected. This 
town was formerly part of the Town of Paris which was included in Maine 
School Union No. 26 composed of the towns of Hebron, Paris and \Voodstock. 

You state that because of the number of teaching positions, it will he 
necessary to include \Vest Paris in the supervisory union and you inquire as to 
the procedure for adding a new town to an existing school union. 

Our examination of the new law leads us to the conclusion that you can 
use the same procedure as has been used in the past for adding a new town to an 
existing union. Section 77 of Chapter 41 of the Revised Statutes of 1954, after 
stating that it is the duty of the Commissioner and the State Board of Educa­
tion to regroup all of the towns in the State into unions, provides: 

"Such supervisory unions as have been formed on June 30, 1946, 
may be dissolved by the Commissioner for the purpose of a more advan­
tageous combination, provided that there has been obtained the approval 
of the majority vote of the members of the superintending school com­
mittees in the towns comprising such supervisory unions . . . \Vhen­
ever regroupings are made, the Commissioner and the State Board of 
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Education shall have authority to reallocate any town or towns in the 
unions affected to unions already organized." 

Section 37 of Chapter 364 of the Public Laws of 1957, after stating that 
it shall be the duty of the Commissioner and the State Board of Education to 
adjust the grouping of the school administrative units within the State, provides 
that: 

"I. Existing supervisory unions employing over 35 teachers and 
paying the superintendent of schools an annual salary of over $4,500 
shall not be regrouped unless the proposed regrouping shall have first 
been approved by a majority of the school committee members in the 
administrative units involved." 

The primary problem will be in obtaining the affirmative vote of the 
majority of the school committee members in the administrative units. 

While the provision that "regrouping shall be made only upon the expiration 
of the current contract of the superintendent or under conditions which shall 
safeguard the provisions of such contract," contained in the Revised Statutes 
of 1954, was eliminated in the new law, such provision should still be complied 
with. It is a· general principle, without legislation, that the State shall not 
pass any law impairing the obligation of the contract. It is also imperative that 
State officers take no action under a law that would have the effect of impairing 
the obligation of the contract. Thus the contract of the superintendent must 
be handled in a manner that contemplates the new town in a union, or the 
adjusting of the units should await the termination of the superintendent's cur­
rent contract. 

JAMES G. FROST 
Deputy Attorney General 

December 10, 1957 

To David H. Stevens, Chairman, State Highway Commission 

Re: Reimbursement of Public Utilities under Chapter 378, P. L. 1957 

You have requested my interpretation of Chapter 378 of the Public Laws 
of 1957 in regard to how much money is made available in what fiscal years 
for the purpose of reimbursing public utilities under the act. 

The original draft of this act contemplated use of highway funds, and the 
current problem was not involved. It would appear that the draftors in the 
hasty redrafting did not fully appreciate the financial problem or were mainly 
interested in getting some kind of favorable legislation. 

The last paragraph of Section 1 provides for the payment of the reimburs,.. 
able costs from the general fund operation capital and repayment to the fund. 
This is clear and correct. 

Section 2 is a limiting section. It says: 

"The provisions of this act shall apply only to projects in said inter­
state system for which the contracts are signed prior to June 30, 1959, 
and at no time during the fiscal year 1957~58 or the fiscal year 1958-59 
shall the amount paid from the general fund operating capital for the 
purposes of this act exceed the amount of the 901c federal funds to be 
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