MAINE STATE LEGISLATURE

The following document is provided by the
LAW AND LEGISLATIVE DIGITAL LIBRARY

at the Maine State Law and Legislative Reference Library
http://legislature.maine.gov/lawlib

Reproduced from scanned originals with text recognition applied

(searchable text may contain some errors and/or omissions)




This document is from the files of the Office of

the Maine Attorney General as transferred to

the Maine State Law and Legislative Reference
Library on January 19, 2022



W
November 4, 1957
To: Doris M. St. Pierre,‘sécretary of Maine Real Estate Commlission

Re: Advertising "listings" as a free service

This 1s In response to your memorandum of October 24, 1957,
with regard to the proposition that & moving company within
this State not licensed as a real estate broker proposes to
include in 1ts ads as a Tree listing service" statements
wlth regard to houses that may be avallable to purchase or
rent,

Subparagraph I of Section 2 of Chapter 84 of the Revised
Statutes of 1954 provides as follows:

."A 'real estate broker' is any person, firm,
partnership, assoclation or corporation who

for a compensation or valuable consilderation
sells or offers for sale, buys or offers to

buy, or negotiates the purchase or sale or
exchange of real estate, or who leases or offers
to lease, or rents or offers for rent, or lists
or offers to llst for sale, lease or rent, sny
real estate or the improvements thereon. for
others, as a whole or partial vocation.

A 'real estate broker' shall also include any
person, firm, partnership, association or
corporation who engages in the business, for a.
fee, In connection with any contracst whereby
he undertakes to promote the sale of real
estate through the listing of such property
.in a publication, issued primarily for such
purpose or for referral of information con-
cerning properties to licensed real estate

1 . . :
brokers, or both. U Ch, 32- 125Dk 209.55)

If the service is operated as set forth in your memorandum,
I feel that there i1s no violation of the above paragraph.
The service 1s free. No money or service or other thing of
value coming within the meaning of the term "valuable
conslderation" would pass from the buyer or seller to the
moving company. .The company may recelve some incidental
beneflt from this type of advertising but not enough to
bring 1t within the term "valuable consideration!
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I can see how a 'valuable consideration" could pass and be
within the law if for Instance as a conditlon to

listing, the moving company requires the use of 1ts moving
vans 1f a person buys or sells because of an ad placed
within their own advertising medium. But that 1s not the
case presented in your memorandum.

Roger A. Putnam
Asslstant Attorney General
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