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armed forces unless the individual involved is compelled to continue 
service under some mandatory provision." 

Under the general provisions of law regarding credits for retirement, persons 
who left the employ of the State for service in the Armed Forces of the United 
States have been granted credits toward retirement. The above quoted section 
of law was introduced to enact a definite termination point beyond which time 
services would not be given credit. 

You ask our opinion as to whether or not those persons who are presently 
on so-called military leave shall have their credits toward retirement terminated 
as of the end of the enlistment or induction period which is in effect at the 
time the amendment to the law becomes operative, namely on August 28th, or 
should the termination of such credits be considered to be operative only at the 
end of the enlistment or induction period which starts subsequent to August 28th 
next. 

It is our opinion that credits toward retirement shall terminate as of the end 
of the enlistment or induction period which is in effect at the time the amend­
ment to the law becomes effective. 

JAMES GLYNN FROST 
Deputy Attorney General 

August 19, 1957 

To Doris St. Pierre, Secretary, Maine Real Estate Commission 

Re: Fee for Change of Location 

You ask us to clarify a certain apparent contradiction appearing 
in the Real Estate Law. 

Presently paragraph 8 of Section 7, Chapter 84 of the Revised Statutes, 
provides that if a Ucensed real estate broker gives notice in writing to the 
Commission of any change of principal business location, the commission shall 
issue a new license for the unexpired period without charge. 

The paragraph preceding the above mentioned paragraph 8 of Section 7 
was amended by Chapter 35 of the Public Laws of 1957 to provide that "a fee 
of $2. shall be paid for a license for change of business location or branch 
office." 

Thus it appears that paragraphs 7 and 8 of Section 7 are in clear conflict, 
paragraph 7 providing that a fee of $2. shall be paid for a license for change 
of business location, and paragraph 8 providing that a new license shall issue 
without charge on certain conditions. 

It is our opinion that the latest enactment of the legislature, being Chapter 
35 of the Public Laws of 1957, shall prevail and that a $2. fee shall be due and 
payable for a change of business location by a licensed real estate broker. 
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JAMES GLYNN FROST 
Deputy Attorney General 


