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STATE OF MAINE 

REPORT 

OF THE 

ATTORNEY GENERAL 

for the calendar years 

1957 - 1958 



August 13, 1957 
To Paul A. MacDonald, Deputy Secretary of State 

Re: Maine Democrat 

You inquire if the Maine Democrat, a corporation organized under 
the general law of the State of Maine, may accept ads from business houses, 
to be inserted in their newspaper, and whether such income must be reported 
under the provisions of Chapter 9 of the Revised Statutes. 

It is our opinion that ads may be accepted, but that sums received to pay 
for such ads must be considered as contributions. and reported under the pro­
visions of Chapter 9 of the Revised Statutes of 1954. 

Political rights are those which may be exercised in the formation and 
administration of the government. 

Political parties are recognized as such by the government, by virtue of 
legislative enactment, Chapter 4, Section 1, R. S. 1954. 

A "treasurer" is defined as including all persons appointed by any political 
committee to receive or disburse moneys to aid or promote the success or defeat 
of any such party, principal, or candidate. 

"Political committee" shall include every committee or combination of 3 or 
more persons to aid or promote the success or defeat of any political party or 
principal in any such election or to aid or take part in the nomination or election 
of any candidate for public office. 

The activities of parties, their candidates and officers, are carefully governed 
by statute. For example, no treasurer or political agent shall incur any expense 
for any purpose not authorized in Section 4 of Chapter 9. 

Section 4-II authorizes a treasurer or political agent in connection with 
any election, caucus or primary election to incur expenses for "printing and 
circulating political newspapers " 

Although incorporated, the Maine Democrat is still bound by the laws gov­
erning political activities. 

While we cannot find a definition of the term "contribution" in the laws 
relating to elections, we think that the historical use of the term is a proper one 
-any funds received to further the efforts of a political party, principal or candi­
date-and that any such moneys received for ads would be considered contribu­
tions and reported as such. 

FRANK F. HARDING 
Attorney General 

To Earle R. Hayes, Secretary, Maine State Retirement System 

Re: Military Leave 

August 19, 1957 

In your memo of August 5, 1957, you directed our attention to Chapter 
26 of the Public Laws of 1957, which reads as follows: 

"No such credits shall be allowed to count toward a state retirement 
benefit beyond the period of first enlistment or induction into the said 
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armed forces unless the individual involved is compelled to continue 
service under some mandatory provision." 

Under the general provisions of law regarding credits for retirement, persons 
who left the employ of the State for service in the Armed Forces of the United 
States have been granted credits toward retirement. The above quoted section 
of law was introduced to enact a definite termination point beyond which time 
services would not be given credit. 

You ask our opinion as to whether or not those persons who are presently 
on so-called military leave shall have their credits toward retirement terminated 
as of the end of the enlistment or induction period which is in effect at the 
time the amendment to the law becomes operative, namely on August 28th, or 
should the termination of such credits be considered to be operative only at the 
end of the enlistment or induction period which starts subsequent to August 28th 
next. 

It is our opinion that credits toward retirement shall terminate as of the end 
of the enlistment or induction period which is in effect at the time the amend­
ment to the law becomes effective. 

JAMES GLYNN FROST 
Deputy Attorney General 

August 19, 1957 

To Doris St. Pierre, Secretary, Maine Real Estate Commission 

Re: Fee for Change of Location 

You ask us to clarify a certain apparent contradiction appearing 
in the Real Estate Law. 

Presently paragraph 8 of Section 7, Chapter 84 of the Revised Statutes, 
provides that if a Ucensed real estate broker gives notice in writing to the 
Commission of any change of principal business location, the commission shall 
issue a new license for the unexpired period without charge. 

The paragraph preceding the above mentioned paragraph 8 of Section 7 
was amended by Chapter 35 of the Public Laws of 1957 to provide that "a fee 
of $2. shall be paid for a license for change of business location or branch 
office." 

Thus it appears that paragraphs 7 and 8 of Section 7 are in clear conflict, 
paragraph 7 providing that a fee of $2. shall be paid for a license for change 
of business location, and paragraph 8 providing that a new license shall issue 
without charge on certain conditions. 

It is our opinion that the latest enactment of the legislature, being Chapter 
35 of the Public Laws of 1957, shall prevail and that a $2. fee shall be due and 
payable for a change of business location by a licensed real estate broker. 
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JAMES GLYNN FROST 
Deputy Attorney General 


