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STATE OF MAINE 
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"Can a real estate broker licensed with a place of business in Solon 
advertise in Skowhegan and use a Post Office box number rather than a 
business address?" 

We find no prohibition in the law against the practice above stated. On 
the contrary it appears to be a common business practice in all fields, including 
the real estate field, to advertise in places other than where you have a place 
of business and use post office box numbers in many cities and towns as the 
occasion arises. 

To William D. Hayes, Chairman 

Maine Board of Accountancy 

ROGER A. PUTNAM 
Assistant Attorney General 

May 24, 1957 

We acknowledge receipt of your letter of May 9, 19.57, in which you recall 
to mind our conversation of some time ago relative to L. D. 644, now Chapter 
20,'3 of the Public Laws of 1957. 

We affirm the opinion then expressed. 

The legislature can, and sometimes docs, legislate a person out of an office 
previously created by statute. 

Section 1, Chapter 80, R. S. 1954, provides that the Board of Accountancy 
shall consist of 3 members, one of whom shall be a practising attorney. Chapter 
203 amended Section 1 of Chapter 80, R. S., repealing that portion which relates 
to the attorney member, and would require that all members of the Board be 
skilled in the art of accountancy, shall have been actively engaged in the pro­
fession of public accountant, and he holders of certificates to practise as public 
accountants. 

The amendment contains no provision showing legislative intent that the 
attorney, who upon the effective date of the amendment will be lacking the 
statutory qualifications required of one to he eligible to serve on the Board, should 
hold office until his term expires. 

Under such circumstances we are of the opinion that on the date when 
Chapter 203 becomes effective as a law, then the term of office of the incumbent 
attorney members expires by operation of law. 

JAMES GLYNN FROST 
Deputy Attorney General 

To Honorable Rohert B. Williamson, The Chief Justice 

Tic: "General Elections" 

June 7, 1957 

This is in response to your recent request for advice as to whether or not 
this office has in the past issued any opinions or given rulings with respect to 
the meaning of the words, "general election." I understand that your specific 
inquiry is whether or not primary elections are considered general elections. 

vVe would advise that we have no record of having ever given an opinion 
on this subject. 
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While administrative interpretation of the law is not conclusive upon the 
Court, still if such interpretation has been consistent on a certain point for a 
period of time, then that interpretation is something that may be considered by 
the Court in arriving at its decision. In the hope that it will be helpful to you 
we offer the following examples of the usage of the term, "general election," 
which tend to the conclusion that "general election" means the biennial election 
held on the second Monday of September, as mentioned in Article II, Section 4 
of the Maine Constitution, as distinguished from the primary election: 

1. In referring to the Resolves proposing Amendments to the Constitution 
and the form of question and date when the Amendment shall be voted upon, 
we find that the first paragraph of the form of question reads as follows: 

"Resolved: That the aldermen of cities, the selectmen of towns and the 
assessors of the several plantations of this state are hereby empowered and directed 
to notify the inhabitants of their respective cities, towns and plantations to 
meet in the manner prescribed b11 law for callina and holdin;z biennial meetings 
of said inhabitants for the election of senators and representatives at the next 
general or special state-wide election, to give in their votes upon the amendment 
proposed in the foregoing resolution, and the question .shall be: 

2. Section 27 of Chapter 61 of the Revised Statutes of 1954, as amended, 
reads in part as follows: 

"No liquor shall be sold in this state on Sundays or on the day of holding 
a general election or state-wide primary 

With respect to the use of the words "general election" in the above quoted 
portion of our law, without exception such general election has been held to be 
that election mentioned in the Constitution, to be held on the second Monday 
of September, biennially. 

3. Finally, we would draw your attention to the initiative and referendum 
provisions of the Constitution, Article IV, Part Third, Sections 18, 19 and 20. 
It will be noted that the words, "general election," are used in Section 18 and 
defined in Section 20. The definition contained in Section 20, relating to the use 
of the term in the three preceding sections, means "the November election for 
choice of presidential electors or the September election for choice of governor 
and other state and county officers 

The definition contained in Section 20 seems to justify the usage applied 
administratively to the words, "general election." 

To: Warren G. Hill, Commissioner of Education 
Attn: Maurice C. Varney 

Re: Funds for Vocational Education 

JAMES GLYNN FROST 
Deputy Attorney General 

June 13, 1957 

In response to your request for an op1mon as to whether or not the State 
Board of Education has the statutory authority to receive and expend federal 
funds for vocational education. 

It is our opinion that the State Board of Education has the necessary author­
ity to accept and expend federal funds for vocational education. 
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