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Such fire insurance policy must be a basic policy. 

This would not prohibit riders granting extended coverage to other risks. 

While Section 31 is entitled, "Multiple line insurance," such title is not the 
law and in the present instance it does not appear to be related to the content or 
intent of the section, if multiple line insurance is interpreted to mean inclusion of 
two or more types of coverage in one policy. Such section merely states that if a 
foreign corporation is authorized to write one or more of certain types of policy, 
then it may, with specific exceptions, write all kinds of coverage. It nowhere in­
dicates that several types of coverage may be included in one policy, and, more 
particularly, does not, expressly or by implication, authorize a fire policy to be in­
cluded in a multiple line policy, so ca1led, by way of a slip or rider. 

To Honorable Harold I. Goss, Secretary of State 

Subject: Dual Headlights 

JAMES GLYNN FROST 
Deputy Attorney General 

November 13, 1956 

We have your memorandum of October 4, 1956, in which you ask our 
opinion as to whether or not a dual headlight system on motor vehicles violates 
the present Maine law covering that subject. 

Chapter 22, Section 43, R. S. 1954, contains the law with respect to head­
lights, and that portion which relates to your question reads as follows: 

"Every motor vehicle and tractor on wheels, other than a motor­
cycle or motor driven cycle, shall have mounted on the front thereof 
a pair of lamps, one on the right side and one on the left side, each of 
approximately equal candle power; ..... " 
Other portions of Section 43 define the candle power of the headlamps, their 

height above the ground, the manner in which the beam shall be controlled, etc. 
The dual headlight system which gives rise to your question consists of two 

headlighting units, one mounted on each side of the car. Each headlighting unit 
includes two beam lights mounted in a single housing, and the system provides 
for both a lower or passing beam and an upper or driving beam. 

In further clarification of this system we quote from a description prepared 
by the Automobile Manufacturers Association: 

"Passing Beam 

One of the lamps contains two filaments. In this lamp a filament located at 
the focal point of the reflector provides all of the light for a carefully controlled 
passing beam." 

"Driving Beam 

The other lamp contains a single filament also mounted at the focal point 
of the reflector. This filament is the primary source of the light providing the 
driving beam. The balance of the driving beam light is provided by the second 
filament in the two filament lamp. These filaments, when lighted, are so coordi­
nated as to provide a single well-placed beam for open-road driving." 
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"Physical Characteristics 

Each lamp in the dual headlighting system will have a diameter of 5%" as 
compared with the present 7" lamps. The construction of the lamps will be 
similar to the present sealed beam construction. 

Lamps with single filament will be interchangeable regardless of source. 
Lamps with two filaments will likewise be interchangeable regardless of source. 
Single filament lamps will not be interchangeable with two filament lamps." 

"The wattage in the new system has been increased over the present system. 
The lower beam wattage is increased from 80 to 100 and the upper beam wattage 
is changed from 100 to 150. Maximum candlepower has not been increased and 
remains at 75,000, as presently specified." 

It is alleged that the dual headlighting system is a distinct improvement 
over the present system, of a single light containing both high and low beams, 
which beams can only be used one at a time, one such light being on either side of 
the car. 

Question: The question presented is, then, whether or not a dual headlight 
system, as above described, violates our present law. 

Answer: No. This answer is, of course, conditioned upon the system's 
being subject to such rules and regulations as may have been promulgated, or will 
be promulgated, by the Secretary of State relative to the operation of such head­
lights. 

In interpreting a statute designed to afford protection to the public, such 
statute should be liberally construed to effectuate the intent of the Legislature. 

As above stated, the proposed system of headlights is an improvement over 
the present system and was developed by the motor vehicle and lamp manu­
facturers in cooperation with the American Association of Motor Vehicle Admin­
istrators. 

In the present commonly known system of headlighting there is, of course, 
a single seal beam unit on each side of the car. Within each seal beam unit are 
elements which perform a dual function: a driving beam and a passing beam. 

The proposed dual headlighting system is a separation of these functions, 
formerly combined, in one seal beam light, into two seal beam lights, one reflector 
and lens used on each side of the vehicle for passing beam, and both units of the 
system in use on high or driving beam. 

This system comes within the definition of pair. 
"Primarily, 'pair' means 'two things of a kind, similar in form, 

identical in purpose and matched together.'" 
Heywood v. Syracuse R. T. Ry. Co., 152 F. 451. 

The word "pair," as used in the statute, refers not to a single lens unit or a 
double lens unit, but to a headlight system which consists of identical component 
parts, one on each side of the car, so designed that they meet the requirements set 
forth in the statute with respect to candle power, aiming, etc., and also comply 
with the requirements of the Secretary of State. 

It could be argued, if this statute is to be narrowly construed, that a dual 
function in a single lamp or light is not permitted under a statute that requires 
"one" light on either side of a car; that a single light containing both a high and 
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a low beam would violate the statute. A reasonable construction of such statute 
would not, however, permit such a narrow interpretation. 

Nor should the fact that those two functions may be separated into a dual 
unit call for any different interpretation. If the low beam section of the unit were 
to be eliminated, then the system would be inadequate, because the driver would 
be unable to comply with another section of. our law which contemplates the dim­
ming of lights upon passing another approaching car, and the provisions which 
generally require that the headlighting equipment be sufficient to adequately 
illuminate the road while-·such vehicle was being driven at night time at per­
missible speeds and at the same time not causing any danger or inconvenience 
to the driver of an approaching ·vehicle. 

Are we to say that, because this low beam is added to the system of lighting 
by being separated from the high beam section of the unit, the lights are then 
illegal? We think not As above stated, we believe that the dual headlight comes 
within the definition of "pair," as used in Section 43, Chapter 22, R. S. 1954. 
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