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The constitutionality of the statutes referred to, which is the underlying basis 
for your request, must be assumed by this office; and it is therefore our opinion 
that such licensing requirement must be complied with by the canners before 
commencing business. 

JAMES GLYNN FROST 
Deputy Attorney General 

To Samuel H. Slosberg, Director, Legislative Research 

Re: Milk Control 

We have your memorandum of April 3, 1956, stating: 

April 26, 1956 

"The Legislative Research Committee requests an opinion of the Office of the 
Attorney General as to whether or not the State of Maine is subject to milk con­
trol, so called, under the provisions of Chapter 33 of the Revised Statutes of 
1954." 

More specifically, your question relates to Section 1 of Chapter 33, which 
defines "person" as meaning, "any person, firm, corporation, association or other 
unit." 

This office has on two previous occasions given its opinion that this definition 
does not include the State, and therefore that the State is not subject to the pro­
visions of this law. Those two previous opinions are attached hereto for your in­
formation. 

We have not at the present time found any reason to reverse the previous 
opinions of this office. The case of Maine v. Crommett, 151 Maine 193, which 
states in part: 

"It is the general rule in Maine that the State is not bound by a 
statute unless expressly named therein." 

rather strengthens our opinion to the effect that the State is not subject to the 
provisions of this statute. 

FRANK F. HARDING 
Attorney General 

April 27, 1956 

To Earle R. Hayes, Secretary, Maine Retirement System 

Re: Col. Raymond E. Morang 

This is in response to your request for an opinion as to whether or not Col. 
Raymond E. Morang should be given credits toward retirement for his military 
service. 

Col. Morang began employment with the State in April of 1932 and left the 
service on the 24th day of February, 1941, to enter the Army. He was retired 
from the Army for reasons of physical disability on the 1st day of November, 
1945. From November of 1945 to March 15, 1947, Col. Morang worked part­
time in the City of Gardiner in the capacity of advisor to returning veterans. He 
returned to State employ in September, 1947. 
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Under the provisions of Section 28 of Chapter 63 of the Revised Statutes of 
1954, the same being a section under the chapter entitled "Personnel Law," it 
appears that if a person does not return to employment with the State within a 
90-day period from the date of his discharge from the military or naval forces 
of the United States, he may not receive credit on his pension rights for the time 
during which he was in the service. 

However, the Maine State Retirement System Law was amended by the 1955 
Legislature, and the last sentence of Section 3-VI of Chapter 63-A now reads as 
follows: 

"No member who is otherwise entitled to Military Leave credits shall 
be deprived of this right if his return to covered employment is delayed 
beyond the 90 days after his honorable discharge if the delay is caused 
by a military service incurred illness or disability." 

Thus it would appear that under the existing state of our laws in 1947 Col. 
Morang could not have received credit for the time he was in the service unless 
he had returned to State service within 90 days from the date of his discharge. 
The issue now appears to be if the colonel can avail himself of the 1955 amend­
ment cited above. It is our opinion that this amendment is not retroactive and that 
the colonel may not now receive the credit which he might have received if he 
had returned to State employment within 90 days after his discharge. 

JAMES GLYNN FROST 
Deputy Attorney General 

To Donald K. Maxim, Chairman, Harness Racing Commission 

Re: Licenses for Consecutive Weeks 

You request our opinion on the following question: 

May 8, 1956 

"If a race track is permitted to hold a two-week racing meeting, June 11 to 
16 and June 18 to 23, 1956, must the Commission issue two licenses, one for 
each week or would 1 license for the two weeks be sufficient?" 

In 1935, being the year of the enactment of the State Racing Commission, 
it was provided that any person, association or corporation desiring to hold a 
harness horse race or meet for public exhibition could apply to the Commission 
for a license to do so. Such license expired on the 31st day of December, and 
each license contained the designation of the place where the races or meets were 
to be held and the time or number of days during which racing might be con­
ducted by the licensee. At that time, with the exception of Sundays, and between 
the dates of August 1st and October 20th, meets could be held for no more than 
six days in any 30-day period. Under such laws the licensee could have eight 
or nine meets per year. 

In 1937 the statute was amended to provide: 
"Not more than 3 licenses shall be issued authorizing the holding 

of harness horse races or meets for public exhibition, with pari mutuel 
pools, on any 1 track in 1 year." 

Chapter 187, Public Laws of 1937. 
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