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“Section 237 of Chapter 41 states in part—Notwithstanding the provisions
of this paragraph no town shall be required to increase the salary of any teacher
more than $300 in any 1 school year.” Does the above limitation on the amount
of increase that a town shall be required to give a teacher in any one school
year apply to teachers who may become eligible for a higher salary by securing
a degree, if the degree is secured since the law became effective?”

We are of the opinion that the limitation on the amount of increase that the
town shall be required to give a teacher in any one school year does apply to
teachers who may become eligible for higher salaries by securing degrees.

JAMES GLYNN FROST
Deputy Attorney General

February 9, 1956
To Donald K. Maxim, Chairman, Harness Racing Commission
Re: Race Meeting Dates

We have your memo of February 2nd in which you ask two questions.

Question 1. “Section 8 of Chapter 86, R. S. 1954, states that no race meet-
ing shall be allowed for more than 6 days in any 28-day period except night har-
ness racing etc. This now applies only before June 15th and after October 15th
of each year.”

“Can any one track be permitted to hold a two week race meeting, one week
before June 15th and one week after that date? For instance, the first week might
be June 11 to 16 and the second week might be June 18th to 23rd, one week under
the 6 day clause and the other week under the night harness racing section. We
have had such an application.”

Answer. Yes.

Question 2. “The last paragraph of Section 11 of Chapter 86, R. S. 1954,
states that the commission shall issue a license, where pari-mutuel betting is per-
mitted to Gorham Raceways to hold day or night harness races or meets in Gor-
ham each year for a period of 4 weeks, and no more, beginning in June on the
Monday of the last full week therein which has 7 calendar days; etc.”

“Can Gorham Raceways be granted a license by the Commission to hold a
race meeting the week before the 4 week period begins? We have had such an
application.”

Answer. No.

An examination of the growth of Sections 9 and 12 is necessary to see the
legislative intent clearly, in relation to the permissible racing dates to which a
track might be eligible.

As seen in the 1944 Revised Statutes, racing periods were comparatively
simple to determine. Section 9 of Chapter 77 provided that there should be no
race or meet on Sunday; that no meeting shall be allowed for more than 6 days
in any 30-day period, except that between the Ist day of July and the 1st Monday
of August a meeting may be allowed for not exceeding 18 days on mile tracks.
In the latter event (an 18-day meeting) no further meetings where pari mutuel
betting is permitted shall be allowed during the same calendar year.
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At that time Section 12 contained no provisions giving cause for substantial
question, merely setting forth prohibitions against racing, other than agricultural
fair associations, in certain periods, and generally prohibiting meets or races be-
tween November 30th and May 1st.

In 1947 the 30-day period above referred to, in Section 9, was changed to
28 days.

In 1949 both Section 9 and Section 12 were amended. Section 9 was amended
to include the following exception to the 6-day meet:

“No meeting shall be allowed for more than 6 days in any 28-day
period except night harness racing as hereinafter defined and except day
harness racing as provided in the last paragraph of section 12 and”

Logically following the above amendment of Section 9, Section 12 was
amended to include the definition of night harness racing:

“Notwithstanding anything in this chapter to the contrary, the com-
mission shall issue a license, where pari mutuel betting is permitted, to
hold night harness races or meets for a period of 8 weeks and no more
between June 15th and October 15th of each year, daily except Sundays,
between the hours of 6 P. M. and midnight. The commission shall grant
such licenses for night harness racing to such applicants only, who shall
have and maintain adequate pari mutuel facilities, which facilities shall
include a totalizator or its equivalent where odds will change at least
once every 2 minutes, adequate stable facilities for not less than 400
horses, and shall have and maintain a track adequate in width to start 8
horses abreast. Said licensees shall also pay purses at least equal to mini-
mum purses paid at any other New England harness racing track.”

and to add paragraph 6, referred to in the Section 9 amendment as the last para-
graph of Section 12:

“During the remaining time of the period, if any, between June 15th
and October 15th, the commission may grant to a track or tracks a li-
cense to operate day or night harness racing for no more than 2 weeks
in any 4-week period without necessarily meeting the specifications set
forth in the preceding paragraph.”

At this point in the history of the harness horse legislation we can see that,
by the amendments of 1949, an added benefit had been granted to the licensee.
In addition to the 6-day meet in any 28-day period, a properly qualified track
might, within the period of June 15 and October 15 of each year, have night races
or meets for a period of 8 weeks and no more. At this point Gorham Raceway
had not yet been mentioned by name.

That this section was intended to benefit the licensee with additional time
can be seen in the Legislative Record, April 30, 1949, pages 1157-58. A House
Amendment was accepted whereby a track having an 18-day meet under the pro-
visions of Section 9 could still qualify for 8 weeks of night racing under the new
amendment to Section 12. It was thought by one gentleman to be an unnecessary
amendment because of the use of the words, “notwithstanding anything in this
chapter to the contrary. . .”

Stopping at this point we see that Gorham, or any other track duly qualify-
ing with the provisions of paragraph 5 of Section 9, could hold an 8-week night
meet and also hold the races or meets authorized by Section 9.
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The last paragraph of Section 12, as seen in the law after the 1949 amend-
ments, was a further exception, granting to tracks the privilege of having day or
night meets for a period not to exceed 2 weeks in any 4-week period between
June 15 and October 15 without necessarily meeting the specifications set forth
in paragraph 5 of Section 12.

The amendments of the 1951 Legislature in no way touched the problems with
which we are concerned.

The 1953 Legislature, however, enacted further laws which relate to the
present problem. Paragraph 6 of Section 12 was so amended that it now applies
to both day and night races or meets:

“Notwithstanding anything in this chapter to the contrary, the com-
mission shall issue a license, where pari mutuel betting is permitted, to
hold day or night harness races or meets for a period of 8 weeks and no
more between June 15th and October 15th of each year, daily except
Sundays.”

A new paragraph was passed by the Legislature, seen as the last paragraph
of Section 12 and enacted by Chapter 423, Section 2, P. L. 1953, directly bearing
upon the right of Gorham to conduct races or meets:

“Notwithstanding anything in this chapter to the contrary, the com-
mission shall issue a license where pari mutuel betting is permitted to
Gorham Raceways to hold day or night harness races or meets in Gor-
ham each year for a period of 4 weeks, and no more, beginning in June
on the Monday of the last full week therein which has 7 calendar days;
provided, however, that if no running racing is held at Scarborough
Downs after Labor Day each year, Gorham Raceways may be permitted
to hold harness races or meets at Gorham. Except that for the year
1953, the commission shall issue such a license to Gorham Raceways to
hold harness racing or meets in Gorham from June 15th to July 11th,
both days inclusive.”

As noted above, before this amendment became effective, Gorham, like other
similarly qualified tracks, could, in addition to the early spring meets, race for
not exceeding 8 weeks between June 15 and October 15 of each year.

The 1953 amendment removes Gorham from paragraph 6 of Section 12 and
particularly provides that Gorham may begin its races or meets on a day certain
(beginning in June on Monday of the last full week therein that has 7 calendar
days) and continue for a period of 4 weeks, and no more. The only exception
to the 4-week period is that set out in paragraph 8 and, excluding the year 1953,
it would permit Gorham to hold harness races or meets at Gorham after Labor
Day if no running racing is held at Scarborough.

Clearly, in our opinion, Gorham is no longer eligible to race between the
dates of June 15 and October 15, except as authorized under paragraph 8 for a
4-week period beginning on a date easily ascertainable and established by statute.

We would further point out that the amendment we are here considering re-
lating to Gorham Raceway was part of a compromise bill intended to settle dif-
ferences between Gorham Raceways and Scarborough Downs. The bill was
finally passed by the Legislature with the understanding that racing would be per-
mitted at Gorham for a period of 4 weeks, and that such racing would produce a
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certain sum of money because of the simultaneous amendment of the “stipend”
fund. See Legislative Record, 1953, p. 2531.

This Legislative intent can be seen even more clearly in the Record at pp.
2533-2535, where the intent of Mr. Childs’ offer of House Amendment “A” is dis-
cussed. Upon being questioned by Mr. Center, it appears that no amendment was
intended to permit Gorham to hold races longer than the 4-week period, except
after Labor Day.

It would thereby appear that the Legislative intent, as set forth in the Legis-
lative Record, is consistent with the words of the statute, and with our conclusion.

JAMES GLYNN FROST
Deputy Attorney General

February 15, 1956
To David H. Stevens, Chairman, State Highway Commission
Re: Acceptance of Second Lowest Bid on Shovels

You have requested my opinion as to whether or not the Commission can
accept the bid of the second lowest bidder under the following facts:

1. that certain specifications were set up to furnish a basis for competitive

bids,

2. that the lowest bidder was only a small amount lower than the next

lowest bidder,

3. that the shovel of the second bidder was considerably superior in grade

and quality (far beyond the price differential),

4. that the second shovel was much better adapted for the uses required

by the Commission, and

5. that the date of delivery of the shovel of the second bidder was a week or

two in advance of the delivery by the first bidder.

My answer is, Yes. The intent of the competitive bid statute was to achieve
economy and not to compel the purchase of the cheapest priced item. It is not of
necessity economy to buy the cheapest product.

The statutes applicable to this problem are section 36 and section 42 of
chapter 16 of the Revised Statutes of 1954. Section 36 of said chapter says in
part:

“It being the intent and purpose of this statute that the State Pur-
chasing Agent shall purchase collectively all supplies for the state or for

any department or agency thereof in the manner that will best secure the

greatest possible economy consistent with the grade or quality of sup-

plies best adapted for the purposes for which they are needed.”

You will note the words,

“consistent with the grade or quality of supplies best adapted for the
purposes for which they are needed.”

The facts in this case plainly come within the purview of this language. It is
apparent that the grade or quality of the product can be considered as well as the
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