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March 7, 1955 

Honorable Wallace Woodworth, Hpu,se-of Representatives . 
Re: Elections in Room adjoining that where Town Meeting is being held. 

We have before us the four questions you left in-the office on 
March 3rd. We wil1 treat them in order. · · 

Quest.ion 1. Is it ~:cmissible to have· anybne enter .. _the election 
booth to help a person who has asked for help? · 

Answer. Section 36 of Chapter 5 .of the· Revised.Statutes of .1954 
pr.ovides that if a voter declares . his· inability to mark· ·the ballot· by 
reason of physical disability or from inability to read ·the ·same or 
because his religious faith prevents him from marking the ballot,_. ·-he 
shall rec·eive the assistance in the marking _of bis ballot of two elec"'.' 
tion clerks, who shall not both .represent one and the same political · 
party, and .they shall certify on the outside. -that· the ballot was marked 
by them or by the voter with their assistance, and they _shall there• · . ,· 
after give no information concerning the ·same •. In order t(>" protect· the 
secrecy.of _the ballot it would appear·to be permissible to have·the two 
people mentioned-in this section enter the booth.and there· assist the 
voter in ~king his sel_ection. · · · 

.· .. Question· i .. Is a· raised' ban'd called as· a legal vote if not raised 
in the ma-Iii room where the voting is going on? · 

,:, '.Ahswer·.::_-Itis·.'tnq,ossible to give a yes or no answer to this ques-
tion. •. tf t&e . main room is filled to pyerflowing and the townspeople . 

. are· iri ·an adjoining room and understand the mQtion before the town · ·. 
meeting; . their votes ~uld· appear tc;> be. properly bem:t«iblaa- l.dn;i1.hmre1itlq , 
there . ~ppears to be ·no· valid reason· _why the_ . party· in the _adjo:lnirtg r;0om 
~Quld ~t go tnto the main room, we. dQllbt if such a· vote .should be . · · 
c.ourited. Where the room is available·, the voter' sho·uld ·ma.lee_ his· presence 
known and give such attention as will apprise-him of ,the· issues at hand. 
We · trust that ·this is suff:l,cient to : de~rmin:e · any part~cular ._circum .. · · 
stance :that may arise. · · · · 

. . Question 3. If there :f.." no Democratic town ~omm;Ltt~e, is· it 
_required- to h ave two • .Democrat.ic . ballot cle.rks? 

. · 1h,e answer to th:l.s question is. fouri.d in . Section .14 of Chapter 5 
of ·the_ Revised .Statutes _of _1954. There must, _under ._this statute, be · 
ballot clerks .appointed_, from both political- part;l.es .· We believe that 
if-the.committee recommends the' appointment-of certain individuals, 
then the municipal officers must follow their recommendation. If there 
be no organization recOJJBD.ending people for appointment, the municipal 
officers. nevertheless ·must appoint ballot clerks. If_ .this were not· 
true, how c.ould the .voter receive help as we have mentioned in our 
answer to (lues~ion l? 

Question. 4. Is i•t .p~rmissible for a per13on to register and vcite · . 
the same day both at town meetings and election (State·or National) days? 



2. 

The answer to this question is de.termine-d by the number of voters 
in the town. Section 43 of Chapter J, R. s. 1954, provides that in 
t .awns un.d~r 500 Vbters the municipal officers shall be in session on 
the day of election to receive applications. and shall hear and determine 
such applications at ~ny time before the polls ar.e • closed~ Section 42 · . --: 
of the same chapter refers. to registratum. in towns having · 500 to. 2000. · .·· 
voters. This section requix-es that municipal officers shall receive _• . . : : 
applications on the day next preceding the day of· electi.on and on such : 
adclitional days prior thereto as they. may determirte. · No appli~ation .. · : .. ·. 
shall be received after the hour of 9 .- P .M~ and no name shall be added .. · 
on -the day of electlon exc,ept such as_.' were on· the ·. list· used ·:1.n the last. 
preceding election and inadvertently omitted, and- shall make· no change_ . • -
in the names . except to correct : clerical errors. -· Section 41 of the same· 
chapter deals with registration in 1:()Wna having· 2000-3500 voters and -· · 
in all cities ha'Ving less than 3500 inhabitants·~ · The requirements are_-. 
practically the same as in Se~tion 42, ab~ JDentioned, . except that · -
they must receive applications on three days next preceding the day of· 
e.le.ct.ion. The answer therefore, in any given cas:e will be determined 
by the numbe~ _of registered vo-ters in the -. p·axticular municipality. · . 

ROger A. Putnam 
Assi,tant Atto_r~ey General 
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