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You ask specifically if the additional penalty of suspension of license is sub­
ject to appeal the same as the original sentence. With respect to this question we 
believe you ask if the suspension of the license is vacated as is the penalty in the 
usual case of a municipal court when appeal is taken. 

While this office does not customarily give opinions to any but those per­
sons included under our statutes, we should be pleased to give you the reaction 
of this office to the question in hand because of our past deliberations on this 
same matter. 

While there is some dissent in this office to the proposition that such sus­
pension is a penalty and is vacated on appeal, it is the general opinion that such is 
true, that in effect the suspension of the license amounts to a penalty imposed by 
the municipal court and as such is vacated when the accused appeals from the 
decision or sentence of the lower court. It has certainly been the opinion of the 
Secretary of State, because in every such case the license is returned forthwith 
to the operator when he has appealed from the decision of the trial court. 

We think it wise that the imposition of the penalties be as uniform as 
possible throughout the State and that what appears to be customary practice 
should be adhered to when possible. 

This office has advised the State Police that it would be proper for them to 
consider such suspension as an additional penalty. 

JAMES GLYNN FROST 
Deputy Attorney General 

February 7, 1955 

To Earle R. Hayes, Secretary, Maine State Retirement System 

Re: Eligibility of Certain Former Teachers 

We have your memo re retirement of school teachers, which reads as fol­
lows: 

"Some little time ago you sat in on a conference with the Board of Trustees 
of the Retirement System with respect to several cases of the older group of 
teachers who have not taught for several years, have attained age 60 or more but 
never did complete the so-called minimum of 25 years of creditable teaching serv­
ice in the schools of Maine which automatically provides a teacher in that par­
ticular category with a guaranteed minimum retirement benefit at attained age 
60. -

"The question of whether or not these individuals are now eligible to apply 
for and receive retirement benefits was the major question discussed, as you will 
recall, and it was all discussed in the light of the fact that the words 'in service' 
had been deleted from the law. 

"I am wondering if you have arrived at any conclusions to the point at 
least, where you could give us an opinion as to the eligibility or non-eligibility 
of these particular cases for benefits." 

Conversations with you have amplified the above information and the fol­
lowing facts have been added: that the teaching experience of the teachers con­
cerned varies from 10 to 20 years, that a few have been contributors since 1945 
and have left their· contributions in. It would appear that the question involves 
teachers who had not qualified for retirement under the provisions of Chapter 64, 
Sections 6-XIII through XV, because they had not gathered the minimum of 25 
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years of teaching service. Boiling the question down still further, it appears that 
the issue presented is whether teachers who, prior to the 1953 amendment giving 
vested rights to employees of ten years' employment (leaving in their contribu­
tions) may now retire by virtue of the 1953 amendment, when all their service 
was accumulated prior to August 8, 1953, the effective date of the amendment, 
and in no case amounted to 25 years. 

The first sentence of Section 3-VIII of Chapter 64, R. S. 1954, reads: 
"Any employee who is a member of this retirement system may leave 

state service after 10 years of creditable service and be entitled to a re­
tirement allowance at attained age 60 provided the contributions made 
by such member have not been withdrawn, and provided further, that 
his retirement allowance shall be based upon the total number of years 
of creditable service, in accordance with the provisions of this chapter." 
Before Section 3, subsection VIII was amended by Chapter 412, P. L. 1953, 

an employee who was a member of the Retirement System could leave State 
service after 30 years of creditable service and be entitled to a retirement allow­
ance at age 60. As noted, the 1953 amendment changed the 30 years to 10 years. 
The only way that a teacher could now retire who had not taught for 25, 30 or 
35 years, or who is not teaching upon reaching the eligible age, would be to 
qualify under Section 3, subsection VIII, having left the service after 10 years 
of creditable service and left her contributions in. However, we would refer 
you to our opinion dated August 13, 1953, in which we stated that the amend­
ment to Section 3, subsection VIII, providing for a 10-year rather than a 30-year 
vested right, was not retroactive and did not give benefits to one who had left 
State service prior to the enactment of the amendment. 

It is our opinion that teachers who are not eligible for retirement under the 
provisions of Section 6-XIII, XIV and XV may not be eligible by virtue of the 
10-year vested right amendment, unless they left the service after August 8, 1953, 
the same being the effective date of Chapter 412, P. L. 1953. 

JAMES GLYNN FROST 
Deputy Attorney General 

February 11, 1955 

To Julius Greenstein, Chairman, State Boxing Commission 

Re: Local Licensing 

Your recent inquiry raises the question whether cities and towns may re­
quire license fees or tax from boxing promoters in addition to the State Boxing 
Commission's State license fee and tax. 

By Section 7 of Chapter 88 of the Revised Statutes of 1954, the State Boxing 
Commission has the sole direction, control and jurisdiction over all boxing con­
tests or exhibitions. The words, "or exhibitions," were placed in the law by Chapter 
244 of the Laws of 1953. The law in this regard is thus made clearer than it was 
when this office rendered an opinion on December 12, 1946, that the law which 
gave the Boxing Commission sole direction, control and jurisdiction had im­
pliedly repealed whatever authority a city may have had theretofore in the 
premises. The present law is dear that a city or town has no jurisdiction over 
this subject. 

22 

NEAL A. DONAHUE 
Assistant Attorney General 


