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December 23, 1954 

To H. H. Harris, Controller 
Re: Constituti,opal Law otticers, Age Limit 

we have your memo in which y~u ask the tollowing question: 

"Is it legal and perm1css1ble tor the State Controller to allow 
salary payments to Constitutional Law Otticers, elected by the Legis­
lature, who have passed their seventieth birthday without an ·exten­
aion authorized by Governor and council action?" 

Your -question arises as a result or the enactment by the Legis­
lature ot the tollowing law: (Sec. 6-A ot Chapter 60, R. s. 1944, I-B.) 

11.lny' member in aervioe who attains age 70 ab.all be 
retir~d torthwitb on a service retirement allowanee · 
or on the tirst day ot the ·.next calendar month; e.x­
cept that any member who is an elected .ott101a1 · or 
tne state or an official appointed ·tor a term ot years 
may remain· in service until the end ot the term ot ·his 
ottice ·ror which he was elected or appointed· •. Botw1th­
stand1ng the foregoing, on the request of the govern~r 
with the approval ot the council, the board ot trustees 
mat. permit the continuation tor·periods ot 1 year, as 
the· result of each au.ch request, ot the service ot any 
employee who has attained the as, ot 70 .and who desires 
to remain 1n service .• n 

subsequent to the enactment of th'is statute, the Legislature, 1n 
joint convention, elected an ott1cer who had attained age 70 to serve 
tor ·a period ot two years 1n a oonstitutional ottice. such action was, 
ot -eourse, inconsistent with .the wording ot the law above quoted, and 
the question propounded raises. the legal ettect ot such election .by 
the Legislature. 

In etteet, it is asked it the Legislature, atter enacting a 
law, can subsequently take action which is contrary to -that ~aw. In 
other words, can the Legislature amend its laws? 

In answering thfs question we have considered that a"!1on taken 
by the Legislature in accordance with and under the authority con­
tained. 1n · the constitution ot Maine, has the same e.:rteot as an "Act u, 
so-called, ot the Legislature, that is; 1t ·has the effect of law, and 
we are ot the opinion that the Legislature, either expressly ·or by 
implication, can amend its laws. 

TWo principles ot law involved in considering inconsistent acts 
ot the Legislature compel us to the conclusion that election ot such 
an "over age." ottic1al by the ·Legislature ia a legal election. J.Pirstly, 
special aots ot · the Legislature generally take pre.cedence over general 
laws which are inconsistent with .the sttecial Act. In the second instance 
acts subsequent in t ·1me prevail over prior inconsistent acts. 
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Examining the f'acts, we f'1nd that ·the Legislature, · of' its own 
volition, and· acting as authorized by the Constitution, elected a 
constitutional officer who had attained the age of' 70 years; and 
this 1n the tace ot a statute providing that members ot the retire-· 
ment system,.-upon-a.tta1n1ng age 70 shall retire forthwith (with two 
exceptions not here pertinent). ,. 

Applying the af'orement1one~ principles of' law, we believe that 
such election had th, etf'ect of' amending.Section 6-A, I--B, so that 
that section does not include -conatitut1Qnal otticers elected by 
the Legislature. · · 

To hold that the Legislature acted without tull knowledge ot -the 
tacts, or unwisely, would be tor this ottice to substitute its judg­
ment ·fer that of' the Legislature. This we Will not do. 

The answer, then, to your que·stion, tt1s ·1t lepl and permissible 
(to pay aueh of'ficera)?" is 1n the af'tirmative. 

Purther and more compelling reason tor hol4ing that the law quoted 
above does not apply to constitutional otfieera can be seen 1n the ' 
Opinion of the Justices, 137 l!la1ne, pages ·352, · 353. Therein the Court 
stated-that, with respect to t~e ottioe ot Treasurer of state, whose 
election, tenure of' ottice, etc., are su.batantiallythe same as those 
of'. the oftice in question, the constitutional provision is a complete ·::-, 
1nll1b1t1on against the nhactment ot legislation tilling the otf'ice 
by any method of' selection ·not prescribed by the conat1tut1on. 

jgt/c 
(Originally signed by A. A. Lal'.) 

James Glynn Prost 
Deputy Attorney General 


