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to the trustees or to the State upon a condition which might be important in 
view of the fact that there is a desire on the part of your department to 
change the mode of operation. 

I took the liberty of checking at the Registry of Deeds, therefore, and I am 
attaching the abstracts that I made there. I find no conditions attached to the 
conveyance to the State of Maine, so that the removal of the word "gratui­
tously", appearing in the statute, will have no adverse effect upon the right 
of the State to continue to hold this title to the land and buildings in Bath. 

I am returning herewith the history of the Home which you lent me. 

To H. H. Harris, Controller 

Re: Constitutional Law Officers, Age Limit 

ROGER A. PUTNAM 

Assistant Attorney General 

December 23, 1954 

We have your memo in which you ask the following question: 

"Is it legal and permissible for the State Controller to allow salary payments 
to Constitutional Law Officers, elected by the Legislature, who have passed 
their seventieth birthday without an extension authorized by Governor and 
Council action?" 

Your question arises as a result of the enactment by the Legislature of the 
following law: (Sec. 6-A of Chapter 60, R. S. 1944, 1-B.) 

"Any member in service who attains age 70 shall be retired forthwith 
on a service retirement allowance or on the first day of the next calendar 
month; except that any member who is an elected official of the state or 
an official appointed for a term of years may remain in service until the 
end of the term of his office for which he was elected or appointed. 
Notwithstanding the foregoing, on the request of the governor with the 
approval of the council, the board of trustees may permit the con­
tinuation for periods of 1 year, as the result of each such request, of the 
service of any employee who has attained the age of 70 and who, desires 
to remain in service." 

Subsequent to the enactment of this statute, the Legislature, in joint con­
vention, elected an officer who had attained age 70 to serve for a period of 
two years in a constitutional office. Such action was, of course, inconsistent 
with the wording of the law above quoted, and the question propounded raises 
the legal effect of such election by the Legislature. 

In effect, it is asked if the Legislature, after enacting a law, can subsequently 
take action which is contrary to that law. In other words, can the Legislature 
amend its laws? 

In answering this question we have considered that action taken by the 
Legislature in accordance with and under the authority contained in the Con­
stitution of Maine, has the same effect as an "Act", so-called, of the Legislature, 
that is, it has the effect of law, and we are of the opinion that the Legislature, 
either expressly or by implication, can amend its laws. 

316 



Two principles of law involved in considering inconsistent acts of the 
Legislature compel us to the conclusion that election of such an "over age" 
official by the Legislature is a legal election. Firstly, special acts of. the 
Legislature generally take precedence over general laws which are incon­
sistent with the special Act. In the second instance, acts subsequent in time 
prevail over prior inconsistent acts. 

Examining the facts, we find that the Legislature, of its own volition, and 
acting as authorized by the Constitution, elected a constitutional officer who 
had attained the age of 70 years, and this in the face of a statute , providing 
that members of the retirement system, upon attaining age 70 shall retire 
forthwith (with two exceptions not here pertinent). 

Applying the aforementioned principles of law, we believe that such election 
had the effect of amending Section 6-A, I-B, so that that section does not in­
clude constitutional officers elected by the Legislature. 

To hold that the Legislature acted without full knowledge of the facts, or 
unwisely, would be for this office to substitute its judgment for that of the 
Legislature. This we will not do. 

The answer, then, to your question, "Is it legal and permissible (to pay 
such officers)?" is in the affirmative. 

Further and more compelling reason for holding that the law quoted above 
does not apply to constitutional officers can be seen in the Opinion of the 
Justices, 137 Maine, pages 352, 353. Therein the Court stated that, with respect 
to the office of Treasurer of State, whose election, tenure of office, etc., are 
substantially the same as those of the office in question, the constitutional 
provision is a complete inhibition against the enactment of legislation filling 
the office by any method of selection not prescribed by the Constitution. 
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JAMES GLYNN FROST 

Deputy Attorney General 


