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STATE OF MAINE 

REPORT 

OF THE 

ATTORNEY GENERAL 

for the calendar years 

1951-1954 



March 24, 1954 

To Roland H. Cobb, Commissioner of Inland Fisheries and Game 

Re: Licenses for Sale of Frozen Fish 

We have your memo of March 22, 1954, in which you ask if under the 
provisions of Section 41 of Chapter 3 3 of the Revised Statutes, as amended, 
each and every one of the retail stores of the Atlantic & Pacific chain would 
have to have the license required by said section. 

This section of law provides that anyone desiring to sell fish which have 
been either commercially grown within the State or imported from without 
the State must first obtain a license from the Commissioner, said license to be 
kept constantly and publicly posted in the office or place of business of the 
licensee. 

It is the opinion of this office that the A&P would be in compliance with 
the requirements of the statute if they were in possession of one license kept 
in their office. 

We would suggest that, if policing would be more convenient if each retail 
outlet were to have a license, then that requirement should be enacted by 
the legislature. 

JAMES GLYNN FROST 

Deputy Attorney General 

To William 0. Bailey, Deputy Commissioner of Education 

Re: Salaries of Substitute Teachers 

March 30, 1954 

We have your memo of March '29, 1954, requesting an interpretation of the 
provisions of the minimum salary law (Section 201, Chapter 37, R. S. 1944, 
as amended by Chapter 371, P.L. 1953), as relating to pay of substitute teachers. 
You ask the following three questions: 

1. What is the definition of a substitute teacher for administration of the 
minimum salary law? 

2. When does a person cease to be a "substitute" and become a "teacher"? 

3. Must each day-to-day substitute be paid per day 1/180 of $1500, $1600, 
$1700 or $1800, depending upon his training, under Chapter 37, Sec. 201, R. S. 
1944, and after July 1, 1954, in accordance with the minimum salary schedule 
of Chapter 37, Sec. 201, P.L. 1953, as amended? 

We are of the opinion that our laws contemplate two classes of teachers, 
those having a teacher's certificate as required by Section 157 of Chapter 37, 
and those who are not in possession of such certificate. The law in question 
reads: 

"Each city, town, plantation and community school district shall employ 
only certified teachers and shall pay such teachers the minimum salaries 
as follows: ... " 
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Teachers who do not possess the certificate ref erred to are contemplated in 
a later paragraph of the same section: 

"If the employment of teachers under permits or other special licenses is 
authorized by the state board of education, the state board shall have 
the authority to prescribe minimum salaries and other regulations for this 
class of teachers." 

Reading this entire section as a whole we are of the opinion that all cer­
tified teachers, whether regularly employed by the superintending school 
committee on nomination by the superintendent ~r working on a substitute 
basis, but possessing the certificate required by Section 156, are entitled to be 
paid the minimum salaries as prescribed in Section 201, as amended. 

A teacher not having such certificate presumably will have been issued a 
certificate under that section of law which permits the State Board of Educa­
tion to grant lesser permits or other special licenses. Such permit or special 
license holder, presumably including substitutes who have been issued sub­
stitute teacher's certificates limited in use to service of not more than 30 days 
annually, would not be embraced in the minimum salary schedule. 

JAMES GLYNN FROST 

Deputy Attorney General 

April 12, 1954 

To William 0. Bailey, Deputy Commissioner of Education 

Re: Liability 

You state that a "situation has arisen m a municipality where the services 
of a Recreation Director have been offered the school department by a local 
Recreation Commission free of charge. This person would be assigned as a 
coach of fall intramural football activities and spring baseball in the eighth 
grade. 

"It is proposed that these activities be carried on as an integral part of the 
school program with School Committee sponsorship and responsibility. The 
person whose services have been offered is not eligible to certification as a 
teacher or physical education instructor. 

"The question raised is whether a School Committee can accept this volun­
tary service with full protection and freedom from liability under present 
laws with respect to school teaching personnel." 

It is the opinion of this office that the voluntary nature of the service to be 
performed by the Recreation Director will in no way save the school com­
mittee from their negligent acts which cause injuries to students. Their re­
sponsibilities would remain the same as if the Recreation Director were a paid 
employee of the school. 
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JAMES GLYNN FROST 

Deputy Attorney General 


