
 
MAINE STATE LEGISLATURE 

 
 
 

The following document is provided by the 

LAW AND LEGISLATIVE DIGITAL LIBRARY 

at the Maine State Law and Legislative Reference Library 
http://legislature.maine.gov/lawlib 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Reproduced from scanned originals with text recognition applied 
(searchable text may contain some errors and/or omissions) 

 
 



STATE OF MAINE 

REPORT 

OF THE 

ATTORNEY GENERAL 

for the calendar years 

1951-1954 



Portland's part1c1pation in the Retirement System, we would concur with 
\1r. Shur's conclusion that Mr. Nelson's prior service cannot be restored 
under the provisions of their Act. 

JAMES GLYNN FROST 

Deputy Attorney General 

March 1, 1954 

To Phillip Annas, Associate Deputy, Education 

Re: Resp~msibility of Commissioner for Tuition Charges 

. You ask if the Town of Masardis is responsible for the tuition of one 
Natalie Cote who attended Lee Academy in 1951-52. You state that if the 
Town of Masardis is responsible for such tuition, then the Commissioner of 
Education can act in accordance with Section 99 of Chapter 37, R. S. 1944, and 
pay the amount owed to Lee Academy, deducting that amount plus interest 
from the apportioned fund of the Town of Masardis: 

"Provided, however, that when pupils are sent from one city, town or 
plantation to an approved secondary school in another, if any accounts for 
tuition of such pupils are not paid on or before the 1st day of September 
of that year, the commissioner shall pay such accounts, or so much thereof 
as he shall find to be rightly due, to the treasurer of the receiving city, 
town, plantation, academy, institute or seminary at the next regular 
annual apportionment, together with interest on such accounts at the rate 
of 6% annually, computed from said 1st day of September, and the 
commissioner shall charge any such payment against the apportioned 
fund of the sending city, town or plantation." 

There are too many unanswered questions in the fact situation as presented 
for us even to attempt to answer your problem. For instance: Is Masardis a 
town which does not maintain a free high school? If it is, does it contract with 
another town to educate its children? In the event it is such a town and has 
a contract with another town to educate its children ( and we presume that 
such a contract would not exist between the towns in question - almost 100 
miles apart), then the Town of Masardis would in all probability not be 
liable for the tuition owed to Lee Academy. 

Or again, perhaps the child entered Lee Academy under the belief that 
such entrance was authorized by Section 98 of Chapter 3 7. This section 
contemplates that the youth concerned must reside with a parent or guardian 
in the town involved. We cannot ascertain from your memo whether or not 
such requirement has been complied with, except that we know she did not 
reside with her parents. 

In any event, the above quoted section of law relating to the duty of the 
Commissioner to pay such accounts as are in dispute here, has reference to 
children sent by a town to another town (see underlines above) and in our 
opinion has no relation to instances where children are sent by others than a 
consenting town. 

From the manner in which you present your problem we gather that you 
consider the final determination of residence to be the answer, and such 
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might be the case if only Section 39 of Chapter 37 were involved: " ... every 
person between the ages of 5 and 21 shall have the right to attend the public 
schools in the town in which his parent or guardian has a legal residence." 

However, as you can see from the above consideration of the situation, 
many more problems enter the picture when a child attends school in a town 
other than the town in which he has a legal residence. 

In view of the over-all situation, Masardis' denial of responsibility, and the 
other factors present, we feel that the matter is one which should be settled 
between the town, the academy, and the parents, and we therefore refrain 
from giving any opinion on the precise question asked. 

JAMES GLYNN FROST 

Deputy Attorney General 

March 2, 1954 

To Joseph A. P. Flynn, Secretary, Electricians' Examining Board 

Re: Licensing of Electricians under R. S., Chapter 73-B 

This office has been requested to consider Chapter 73-B, R. S. 1944, 
enacted by Chapter 307, Section 1, P. L. 1953, requiring that electricians be 
licensed, as it applies to oil-burner installation and servicemen. 

The precise question may be phrased: May a competent oil-burner service­
man be licensed as an electrician under the "grandfather clause", where his 
entire electrical experience has been restricted to work on such burners? 

The answer, in our opinion, is: Under the "grandfather clause", the Board 
may grant a license to any person who presents satisfactory evidence that he 
has engaged in the business of making electrical installations in any or all of 
the following fields, namely: heating, lighting, and power within the State of 
Maine for at least 2 years prior to June 30, 1953. As used here, "installations" 
include installation, repairs, alterations and maintenance, or any of them. 

Section 6 of the statute provides that a license may be given without 
examination "to any applicant therefor who shall present satisfactory evidence 
that he has the qualifications of such electrician and has engaged in the business 
or occupation, as the case may be, of making electrical installations within 
the State for at least 2 years prior to June 30, 1953." 

Section 2 of the statute defines an electrician as "any person, firm or 
corporation that, as a business, hires or employs a person or persons to make 
electrical installations, or without hiring any person does such work as a 
principal business or as auxiliary to a principal business for his or its own 
account ... " 

It would thus appear that any person who has been installing oil burners 
is acting as electrician "as auxiliary to a principal business," etc. It would seem 
to follow that if he has been in such business for at least 2 years prior to June 
30, he should be given a license without examination. 

The subject is annotated in 4 A.L.R. 2d, 667. It is the editorial conclusion 
that grandfather clauses, generally speaking, are intended to protect those 
conscientious persons who are earning a living in a certain vocation even 
though they might not be able to pass the examination. One cannot generalize 
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