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February 24, 1954

To Earle R. Hayes, Secretary, Maine State Retirement System
Re: Transfer from Partlecipating District to State Employment

This 18 in response to your recent request for an interpreta-
tion of subsection VIII of Section 16 of Chapter 60 of the Revised
Statutes, as amended.

" That portion of the law which we are conaldering relates to
the transfer of an employee from one division of our Retirement
System to another and his rights to have service benefits earned
under his prior employment transferred to the new employment. Your
question deals with a former employee of the Town of Brunswick, a
participating local district under the Malne State Retirement Sys-
tem, who transferred his employment from that distriet to the Malne
State Police, there being no lapse of time between the date of his
separation from service in Brunswick and his entrance upon his
duties with the Maine State Pollce. You ask if, under our law,
such employee can withdraw his contributlons made while 1ln the
employ of the Town of Brunswlck.

It is the opinion of thir office that, upon severance of his
service with one of the several divisions of the Malne Retirement
System, such person may withdraw his contributions. For our purposes
gubsectlion VIII reads as follows: - : '

", . . Any employee of a participating local distrilet,
as defined by thls sectlion, who is a 'member! of fthe
retirement system as deflned by sectlon 3, upon ter-
mination of his employment as . . employee of a par-
ticipating local district, and upon his subsequent re-
employment as an 'employee,'! 'teacher! or employee of
a participating local distriet as hereilnbefore defined,
provided he ghall not have withdrawn his contributions
to sald retieement system (shall have certaln transfer
benefits).”

This section would seem to indicate clearly thet upon termina-
tion of his employment and subseguent transfer of hls employment to
another type within the System, an employee may withdraw his contri-
butions; but he may not receive the benefit of having his service
‘retirement benefits transferred to his suBseqguent employment.

While we do not doubt that such person may withdraw his contri-

butions, we would urge that any person contemplating withdrawing
his contributions be advised of the effect of such withdrawal.

James G@lynn Frost
Deputy Attorney General
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