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such material, in view of the duties of the Maine Development Commission 
as provided by Chapter 35, Section 2, R. S. 1944. 

We have before us a 16-page pamphlet published by the Maine Development 
Commission, which contains information relative to all State parks. You did 
not so state, but apparently this publication is too expensive to distribute in 
the amounts you need to use and perhaps, too, it does not suit your purposes, 
in that you desire smaller publications for each park area. 

This office has conferred with Mr. Greaton, Director of the Maine 
Development Commission, and it is the consensus that publication by your 
department of pamphlets of a relatively s~all size describing particular parks 
would not be an infringement of the duties of the Development Commission. 
We are also of the opinion that it would be a proper expenditure of your 
funds to have such descriptive literature available. 

JAMES G. FROST 

Deputy Attorney General 

February 16, 1954 

To Earle R. Hayes, Secretary, Maine State Retirement System 

Re: Re-employment after Withdrawal of Contributions 

This is in response to your memo of recent date, attached to which is an 
opinion of Barnett I. Shur, Corporation Counsel of the City of Portland, ... 
relating to restoration of prior service in the case of one Edward Nelson. 

From the facts supplied it appears that Mr. Nelson left the employ of the 
City of Portland in February of 1946, at which time he withdrew his contribu­
tions in the Retirement System, such withdrawal terminating his membership 
in the System. In March of 1948 he returned to employment with the City of 
Portland. The problem is whether or not he shall be credited with prior 
service. 

The statutes to be considered in determining this question read as follows: 

Sec. 1, Chap. 50, P. L. 1943. " .. Provided further that any person formerly 
employed by the state at any time during the period of 3 years prior to 
July 1, 1942 and who is re-employed by the state at any time prior to 
July 1, 1945, shall, upon becoming a member, be allowed prior service 
credit." 

And Section 227-D, paragraph VI, of Chapter 328, Public Laws of 1943 
(Special Session, 1942): 

"When membership ceases a prior service certificate shall become void, 
and should the employee again become a member he shall enter the 
system as a member not entitled to prior service credit." 

As you noted in your memo, Portland is still operating under the original 
provisions of the Retirement Act, so we need not concern ourselves with 
subsequent amendments. 

The first section of law above quoted is too clearly worded to be in need 
of further interpretation and, it being the law with respect to the City of 
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Portland's part1c1pation in the Retirement System, we would concur with 
\1r. Shur's conclusion that Mr. Nelson's prior service cannot be restored 
under the provisions of their Act. 

JAMES GLYNN FROST 

Deputy Attorney General 

March 1, 1954 

To Phillip Annas, Associate Deputy, Education 

Re: Resp~msibility of Commissioner for Tuition Charges 

. You ask if the Town of Masardis is responsible for the tuition of one 
Natalie Cote who attended Lee Academy in 1951-52. You state that if the 
Town of Masardis is responsible for such tuition, then the Commissioner of 
Education can act in accordance with Section 99 of Chapter 37, R. S. 1944, and 
pay the amount owed to Lee Academy, deducting that amount plus interest 
from the apportioned fund of the Town of Masardis: 

"Provided, however, that when pupils are sent from one city, town or 
plantation to an approved secondary school in another, if any accounts for 
tuition of such pupils are not paid on or before the 1st day of September 
of that year, the commissioner shall pay such accounts, or so much thereof 
as he shall find to be rightly due, to the treasurer of the receiving city, 
town, plantation, academy, institute or seminary at the next regular 
annual apportionment, together with interest on such accounts at the rate 
of 6% annually, computed from said 1st day of September, and the 
commissioner shall charge any such payment against the apportioned 
fund of the sending city, town or plantation." 

There are too many unanswered questions in the fact situation as presented 
for us even to attempt to answer your problem. For instance: Is Masardis a 
town which does not maintain a free high school? If it is, does it contract with 
another town to educate its children? In the event it is such a town and has 
a contract with another town to educate its children ( and we presume that 
such a contract would not exist between the towns in question - almost 100 
miles apart), then the Town of Masardis would in all probability not be 
liable for the tuition owed to Lee Academy. 

Or again, perhaps the child entered Lee Academy under the belief that 
such entrance was authorized by Section 98 of Chapter 3 7. This section 
contemplates that the youth concerned must reside with a parent or guardian 
in the town involved. We cannot ascertain from your memo whether or not 
such requirement has been complied with, except that we know she did not 
reside with her parents. 

In any event, the above quoted section of law relating to the duty of the 
Commissioner to pay such accounts as are in dispute here, has reference to 
children sent by a town to another town (see underlines above) and in our 
opinion has no relation to instances where children are sent by others than a 
consenting town. 

From the manner in which you present your problem we gather that you 
consider the final determination of residence to be the answer, and such 
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