
 
MAINE STATE LEGISLATURE 

 
 
 

The following document is provided by the 

LAW AND LEGISLATIVE DIGITAL LIBRARY 

at the Maine State Law and Legislative Reference Library 
http://legislature.maine.gov/lawlib 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Reproduced from scanned originals with text recognition applied 
(searchable text may contain some errors and/or omissions) 

 
 



STATE OF MAINE 

REPORT 

OF THE 

ATTORNEY GENERAL 

for the calendar years 

1951-1954 



by such member have not been withdrawn, and provided further, that 
his retirement allowance shall be based upon the total number of years of 
creditable service, in accordance with the provisions of this chapter. Any 
benefit provided by this subsection shall be contingent upon the estab­
lished fact, as evidenced from the records of the retirement system, that 
any and all contributions ever made to the system by the member in­
volved shall never have been withdrawn during any period of time dating 
from separation from service to the date on which such individual attains 
age 60 and/or applies for his retirement benefit.' 

\Vith respect to this amendment you ask the following questions: 

1) Do the provisions of the new amendment apply to any person who has 
been a member of the Retirement System and who has never withdrawn his 
contributions, regardless of when such person separated from active State 
or teaching service? 

2) In the case of a former employee of the State, teacher, or local partici­
pating district employee who has already separated from service and has never 
withdrawn his contributions and who returns to active service subsequent to 
.-\ugust 8th, would the provisions of this new amendment apply? 

In answer to Question 1, it will be noted that the statute reads, "any em­
ployee who is a member of this retirement system," which would appear to 
indicate that it was the intent of the legislature that after the effective date of 
the Act any person who is then in the employ of the State and who has then 
ten years of creditable service may leave State service and be eligible for the 
benefits provided by this section. It has been held that the establishment by 
statute of a pension is not to be construed retrospectively so as to confer 
benefits. Statutes are to be given prospective and not retrospective effect, un­
less the latter effect is made compulsory by the language of the Act itself. The 
answer, therefore, to Question No. 1 must depend upon the date of separation 
from service. 

The answer to Question No. 2 is, Yes. 

"A statute is not rendered retroactive merely because the facts or 
requisites upon which its subsequent action depends, or some of them, are 
drawn from a time antecedent to the enactment.'' 

To Hon. Burton M. Cross, Governor of Maine 

JAMES G. FROST 

Deputy Attorney General 

August 18, 1953 

Re: Section 10, Article IV, Part Third, of the Maine Constitution 

This office has been asked if a member of the Ninety-sixth Legislature can 
be appointed by the Governor to fill the vacancy created in the judgeship of 
the Cumberland County Probate Court by the death of Judge Chaplin, the 
salary of said Judgeship having been increased by act of the Ninety-sixth 
Legislature. 

This question is asked because of the existence of the above-captioned sec­
tion of the Maine Constitution, which reads: 
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"No senator or representative shall, during the term for which he shall 
have been elected, be appointed to any civil office of profit under this 
state, which shall have been created, or the emoluments of which in­
creased during such term, except such offices as may be filled by elections 
by the people." 

It is the opinion of this office that Section 10 does not prohibit a member of 
the legislature from being appointed to fill the vacancy above mentioned, 
even though the emoluments of said office were increased during the term of 
such legislator. It seems that the clear intent of Section 10 is to prohibit ap­
pointment to any civil office of profit except such office as may be filled by 
election by the people. 

"If the section as originally adopted had any other meaning than that 
the exception removed elective offices from the operation of the pro­
hibitory clause, the inclusion of the exception was meaningless and sur­
plusage, for the section would then mean that legislators were eligible 
for appointment except when they obtained their offices by election." 

Carter •v. Commission on 
Qualifications of J. A., 
93 Pac. 2d 140. 

The above quotation is from a case decided by the California Supreme Court, 
which considered the identical problem with which we are faced and in a 
,vell-considered opinion decided that the legislator was eligible for appointment 
to an elective office to fill a vacancy created by the death of a judge. 

It should be noted that the Supreme Court of the State of Maine in an 
Opinion of the Justices, 95 Maine at 588, 589, in discussing the constitutional 
provision in question, though not considering our immediate problem, makes 
the bold and strong statement which follows: 

"It may be noted, however, that this prohibition does not include 'such 
offices as may be filled by elections by the people.' " 

Because of the clear wording of the constitutional provision and the cases 
discussing this point, this office has no hesitation in submitting the above 
opinion. 

JAMES G. FROST 

Deputy Attorney General 

August 20, 1953 

To E. L. Newdick, Secretary to the Seed Potato Board 

Re: Balance of Funds 

We acknowledge receipt of your letter relative to Chapter 27, Revised 
Statutes, Sections 127 A-F, in which you ask, 

"Assuming that on June 30, 1956, the Board has $50,000 on hand to pay the 
balance which it now owes the State, what is the future status of the Board? 
Can it function as it has in the past, or is new legislation needed to, continue?" 

Payment of any final balance of the $100,000 originally granted by the 
legislature would not affect the continuing existence of the Board and its 

, functions. 
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JAMES G. FROST 

Deputy Attorney General 


